De la o simplă plimbare în parc până la o zi petrecută în sălbăticie, pe munte, natura s-a dovedit în rânduri repetate un aliat de încredere în încercările noastre de a avea un stil de viaţă sănătos, sau chiar în lupta împotriva unor tulburări emoţionale precum anxietatea şi depresia. Lista beneficiilor nu se opreşte aici; alte beneficii pe care le-am putea avea de pe urma petrecerii timpului în natură ar putea fi: atenţie îmbunătăţită, un nivel mai scăzut de stres, dispoziţie mai bună şi chiar o creştere a empatiei şi a disponibilităţii de a coopera.
În general, asociem spaţiile verzi precum parcurile şi pădurile cu relaxarea, însă recent a intrat în atenţia oamenilor de ştiinţă impactul pe care îl au spaţiile albastre precum râurile şi oceanele asupra funcţionării psihice. Factorii cei mai importanţi sunt, conform dovezilor, sentimentul de a fi conectat la natură (chiar şi atunci când nu suntem prezenţi fizic în natură) şi o emoţie ce a făcut obiectul cercetării în ultima perioadă în psihologie: veneraţia. Conform studiilor, această emoţie ne poate face mai sănătoşi, ne poate ajuta să gândim critic, poate schimba percepţia noastră asupra timpului prin reducerea sentimentului de presiune, ne poate face mai generoşi şi mai cooperanţi şi poate creşte sentimentul de a fi conectaţi cu cei din jur şi cu umanitatea, în general.
Efectele timpului petrecut în natură asupra sănătăţii fizice şi mentale
Timpul petrecut în natură sau faptul de a locui aproape de aceasta se asociază cu beneficii dintre cele mai diverse asupra sănătăţii: reduce riscul unor boli precum diabetul, boli cardiovasculare, reduce riscul de moarte prematură şi prelungeşte durata somnului. De asemenea, atunci când avem prin preajmă sau petrecem timp în spaţii verzi, tensiunea noastră arterială este mai scăzută şi avem un nivel mai scăzut de cortizol – unul dintre hormonii stresului.
Efectul atât de benefic al naturii asupra sănătăţii a fost explicat prin acţiunea fitoncidelor – componente organice cu proprietăţi antibacteriene eliberate de copaci.
Observând efectele benefice ale naturii asupra sănătăţii fizice şi mentale, japonezii practică de câteva decenii ceea ce numim în engleză forest bathing, sau scufundare în atmosfera pădurii. Acest lucru nu înseamnă să facem efectiv o baie în pădure, ci să ne imersăm în natură, să folosim toate cele cinci simţuri pentru a ne conecta la ,,magia” pădurii. Persoanele care practică acest lucru o fac în diverse feluri: plimbându-se, stând pe jos sau pur şi simplu petrecând timp în pădure.
Natura, depresia şi anxietatea
Conform unui studiu publicat în Jurnalul tulburărilor afective în 2012, natura poate avea un efect benefic asupra persoanelor care suferă de depresie sau anxietate; astfel, sunt suficiente plimbări de 50 de minute în mediul natural pentru a se observa o îmbunătăţire în starea afectivă a acestor persoane şi o funcţionare mai bună a memoriei, comparativ cu persoanele care au făcut o plimare de aceeaşi durată în mediul urban; efectele sunt cu atât mai semnificative cu cât persoana percepe mediul în care practică exerciţiile fizice ca fiind unul natural.
Natura, creativitatea şi rezolvarea de probleme
Cine nu s-a confruntat vreodată cu o situaţie în care să nu ştie ce să facă, să fie confuz sau să îi fie greu să ajungă la o decizie de care să fie mulţumit? Nu e o coincidenţă faptul că adesea, luându-ne timp să stăm în natură, ajungem mai repede la concluzii limpezi şi soluţii practice pentru problemele noastre; ceea ce se întâmplă, de fapt, este că devenim mai creativi atunci când vine vorba de găsirea de soluţii.
Efectul naturii asupra stimei de sine şi a dispoziţiei afective
Efectele petrecerii timpului în spaţii verzi se fac simţite şi asupra stimei de sine şi a dispoziţiei afective. Un studiu publicat în 2012 în Perspectives in Public Health, a adus lumina asupra faptului că participanţii, care aveau cu toţii probleme de sănătate mentală, au experimentat o reducere semnificativă a emoţiilor negative şi o creştere a stimei de sine în urma exerciţiului fizic în natură. În urma acestui studiu, cercetătorii au sugerat că ar fi folositor ca în viitor să fie combinate trei elemente în programele de promovare a sănătăţii mentale: natura, sportul şi socializarea.
În concluzie, a fi în natură are un efect terapeutic pentru noi. Dacă nu ai şansa să petreci suficient timp în mediul natural, vestea bună este că există soluţii la îndemână astfel încât să nu fim privaţi întru totul de efectele benefice pe care ni le oferă Mama Natură; un astfel de exemplu este ascultarea unor înregistrări ale sunetelor din natură, precum sunetul mării sau sunetul pădurii; nu mai puţin important, putem practica exerciţii de imagerie mentală – un instrument pentru corp şi minte care dirijează imaginaţia să creeze o experienţă dorită. Nu în ultimul rând, ne putem folosi și de grădinărit, o alternativă practică şi uneori mai la îndemână pentru a petrece timp afară şi a face mişcare în aer liber.
Sper ca aceste informaţii să îți fie de folos, iar dacă ai nevoie de ajutor din partea psihologului, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.
NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Psihoterapeut Anca Nemțeanu
0744.583.945