Cum le spunem copiilor despre sex

In al doilea rand pentru ca copiii oricum au oarecare idei, adesea neconforme cu realitatea pe care dorim sa le-o trasmintem. Astfel, dupa varsta de doi ani copiii isi creeaza propriile scenarii (gandirea magica), adesea periculoase si impregnate de temeri. Curiozitatea fetitei mele de 4 ani despre „pe unde ies copiii” a scos la iveala o cu totul alta motivatie decat banuiam eu. Puiul nu era curios ci se gandea ca doctorul „taie burtica”, fapt vazut ca o experienta terifianta generatoare de frica. O discutie linistita in care i s-a spus adevarul la nivelul ei, a linistit si curiozitatea dar si temerile.

In plus, la varsta de 8-9 ani, copiii stiu deja unele lucruri si se linistesc stiind ca parintele stie ca ei “stiu”. Nu mai trebuie deci sa se ascunda si prin urmare, putem astfel crea cadrul in care sa vorbeasca fara grija despre lucrurile care ii preocupa si despre care aud mereu la scoala.

In al treilea rand, trebuie sa spunem copiilor despre sex pentru a-i feri de abuzuri! Un copil care cunoaste va spune adultului semnificativ daca i se intampla ceva si va sti sa se fereasca singur de unele situatii care ar putea degenera si in care parintele nu il poate proteja.

Cand incepem sa spunem copiilor despre sex?

Fara sa vrem, parintii trasmit unele notiuni inca de cand sunt copiii foarte mici. Copiii remarca diferentele dintre baieti si fetite inca de la 2-3 ani, fie avand frati, fie la cresa sau gradinita. Astfel, in functie de nivelul de dezvoltare verbala al copilului dar si de cat este de curios, putem sa trasmitem unele informatii incepand cu aceasta varsta frageda, cu atat mai mult cu cat fetitele descopera de timpuriu „gadilaturile”sau baieteii au „vise umede”.

Cum spunem copiilor despre sex?

Abordarea clasica ia forma „stiintei corpului uman”. Cu o atitudine relaxata si destinsa, cu un ton linistit si folosind umorul, educam copilul despre propriul corp cat si despre corpul sexului opus. In functie de varsta, folosim cuvintele stiintifice pentru a defini diferitele parti anatomice: penis, uretra, testicule, anus, vezica, labii (vulva), vagin, ovar, spermatozoid, ovul, menstruatie. Cand copilul e mic, nu va retine prea mult insa va sti ca parintii sunt cei cu care se vorbeste despre asta si vor fi eliminate scenariile magice. In astfel de momente este important sa ascultam copilul, sa vedem ce stie, ce crede, ce-si inchipuie. Copiii mai mari, in etapa umorului de toaleta, vor retine detaliile si vor dobandi incredere in parinti. Vor face schimb de informatii si cu colegii insa vor crede ce spune parintele.

Odata cu asta, este de preferat sa transmitem si propriile valori. In plus, este foarte important sa spunem ca sexul este pentru adulti, nu pentru copii si asta pentru ca la majoritatea copiilor li se pare ca nu e ceva ce ar vrea sa faca.

Nu in ultimul rand, mentionam copiilor ca lucrurile discutate sunt intime dar nu secrete. Nu le povestim cu cei din jurul nostru, dar le discutam in familie.

Este de retinut faptul ca nu toti copiii intreaba si deci este necesar ca parintele sa aiba initiativa si sa vorbeasca despre asta cu copilul. In cazul in care copilul pune intrebari, cu atat mai mult, este important sa raspundem. Amanarea copilului, sau trimiterea acestuia pentru explicatii la celalalt parinte, nu ajuta ci mai degraba ofera subiectului mister, iar copilului suspiciune si neincredere.

Cere ajutor!

Daca parintele intampina dificultati, este de preferat sa apeleze la specialist. Educatia sexuala o va face parintele insa asistenta psihologica poate fi esentiala in abordarea corecta si relaxata a subiectului precum si in abordarea fricilor parintelui. Discutand cu copiii nostri despre sex, adesea povesti personale vechi sau temeri din trecutul de copil apar la suprafata, reprezentand un prilej de vindecare si dezvoltare personala atunci cand sunt abordate psihologic de catre specialist.

Daca nu sunteti din Bucuresti sau Cluj si nu puteti ajunge la cabinetele noastre, va sugeram sa va inregistrati pe www.gandestesanatos.ro! Inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite si pot reprezenta primul pas spre dezvoltarea dumneavostra personala.

Succes!

Psihterapeut Simona Chiriluta