Se spune că în viață trebuie să acceptăm ce nu poate fi schimbat, să schimbăm ce poate fi schimbat, și să avem înțelepciunea de a face diferența între cele două. Pe cât de adevărat, pe atât de complicat. Pe lângă faptul că uneori nu știm cum să facem asta, acceptarea în sine poate fi un concept greu de înțeles.
Prin definiție, acceptarea este o atitudine voluntară și intenționată de deschidere față de viață. Atunci când acceptăm, ne împăcăm cu realitatea momentului prezent și a trecutului, și facem loc experiențelor interioare aferente. În loc să negăm realitatea, să îi opunem rezistență sau să o evităm, ne deschidem pentru a experimenta realitatea în profunzimea ei, așa cum este ea în momentul prezent. Ideea de bază este de a recunoaște ce este, fără lupte sau defense.
Pentru a surprinde mai bine conceptul de acceptare, este important să înțelegem și ce nu este acceptarea.În primă instanță, atunci când acceptăm ceva nu înseamnă că ne place, suntem de acord sau aprobăm. Spre exemplu, acceptarea faptului că în continuare există foarte multă discriminare pe baza etniei, genului sau orientării sexuale nu înseamnă că aprobăm acest lucru sau că ne place. Înseamnă pur și simplu că suntem conștienți că asta este realitatea curentă.
În egală măsură, acceptarea nu este resemnare pasivă și nu este antonimă cu schimbarea. Din contră, acceptarea este o condiție necesară pentru schimbare, deoarece este nevoie ca în primul rând să acceptăm că există o problemă ca să putem să o rezolvăm. Probabil nu am merge la medic și nu ne-am trata dacă nu am accepta că avem o problemă medicală. În aceeași manieră, probabil nu am încerca să reparăm relația de cuplu dacă nu am accepta că relația nu merge bine.
Înțelegerea noțiunii de acceptare este necesară, dar poate că nu este suficientă pentru a cultiva o atitudine de acceptare față de viață. În continuare sunt prezentate câteva tehnici care ne pot ajuta să o cultivăm și să punem astfel bazele schimbării.
Conștientizează că te opui realității
De cele mai multe ori nici nu ne dăm seama că suntem în negare, așa că primul pas înspre acceptare este să te întrebi cu ce te lupți să accepți în momentul de față. Descrie cât mai obiectiv și faptic ce este necesar să accepți și evită interpretările, evaluările și minimalizările.
Renunță la trebuie
Avem dificultăți de acceptare atunci când insistăm ca realitatea să fie altfel față de cum este. Când nu ne place ceva, credem cu tărie că lucrurile și oamenii din jurul nostru trebuie să fie așa cum nu sunt și ne opunem cu vehemență. Sigur că nu este nimic în neregulă în a avea dorințe și preferințe, însă trebuie să fim conștienți de faptul că doar pentru că noi ne dorim ca ceva să se întâmple, nu înseamnă că acel lucru trebuie cu necesitate să se întâmple.
Gândește-te la cauzele situației pe care vrei să o accepți
Tot ceea ce există este efectul unor cauze, iar acceptarea vine mult mai ușor dacă încercăm să înțelegem cauzele pentru situația pe care vrem să o acceptăm. În felul acesta realizăm că date fiind cauzele, nu se putea să fie altfel. Totuși, acest lucru nu înseamnă că putem întotdeauna să identificăm cauzele sau că ar trebui să facem din asta un scop primordial, dar atunci când cauzele sunt identificabile, înțelegerea lor ne poate ajuta să acceptăm mai ușor situația.
Fă invers
Întreabă-te ce ai face diferit dacă ai accepta realitatea și comportă-te de parcă ai acceptat-o deja. Când facem asta apare o disonanță cognitivă, adică apare un conflict între ce gândim și modul în care ne comportăm, iar acest lucru cauzează un disconfort psihic semnificativ. Deoarece avem nevoie de consistență între ce facem și ce gândim, convingerile și credințele noastre ajung să se ajusteze la comportament pentru a reduce disonanța cognitivă. Astfel, comportându-ne ca și cum am acceptat deja, chiar vom ajunge să acceptăm.
Anticipează cum ai face față
Se întâmplă să refuzăm să acceptăm ceva deoarece ne este teamă că adevărul va fi o catastrofă și nu vom putea face față. Nu sunt puține exemplele în care oamenii refuză să meargă la medic sau la psiholog pentru anumite probleme din teama că vor descoperi un adevăr îngrozitor pe care cred că nu l-ar putea gestiona. În astfel de situații, ajută mult să ne gândim în prealabil cum am face față și de ce resurse am putea să ne folosim pentru a gestiona situația de care ne temem.
Lasă loc pentru emoții negative
De multe ori acceptarea atrage după sine multă dezamăgire, tristețe, furie, rușine sau alte emoții negative. Ele pot fi într-adevăr foarte neplăcute și chinuitoare, dar suprimarea lor nu duce decât la intensificarea lor, așa că este important să ne normalizăm emoțiile și să le consumăm pentru a putea merge mai departe.
În esență, când vorbim de acceptare, totul se rezumă la acceptarea momentului în care suntem și schimbarea momentului următor. Cu siguranță nu este ușor, dar beneficiile nu pot fi îndeajuns subliniate. Dacă ai nevoie de ajutor din partea psihologului pentru a te înțelege mai bine, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.
NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Psihoterapeut Raluca Liștea
0736.177.407