Cum sa ai succes in relatia de cuplu

In fiecare zi asteptam solutii miraculoase si variante care sa vina rapid si fara prea multa munca, insa reusita relatiei noastre de cuplu este un job permanent cu o durata de 24 de ore din 24.

Exista o idee falsa conform careia unul dintre parteneri trebuie sa il domine pe celalalt ca si cum ar fi o lupta si nu un dans de tango in care parteneri sa se sinconizeze unul dupa celalalt.

Totii ne dorim sa avem o relatie de cuplu fericita si care sa ne implineasca insa din nefericire, cei mai mulţi dintre noi am fost expuşi încă din copilărie atâtor modele de cuplu defectuoase sau nefunctionale încât nici nu avem de unde să ştim exact cum ar trebui să se comporte partenerii într-o relaţie sănătoasă, fericită, care are şansa de a rezista în timp. Exista niste reguli simple pe care noi putem sa le respectam si pe care sa le punem in practica pentru a ne asigura succesul in cuplu:

1. Este important ca ambii parteneri sa inteleaga ca fiecare in parte este responsabil de propria sa fericire si ca nu avem de ce sa dam vina pe partener pentru nefericirea noastra. Într-un cuplu suntem împreună la bine şi la rău, ne susţinem şi ne ajutăm, dar trebuie să înţelegem că fericirea proprie nu depinde în totalitate de celălalt.

2. Cea de a doua regula de aur este sa ne acceptam partenerul asa cum este si nu sa intervenim in “forta” acolo unde noua nu ne place ce vedem la el. Partenerii trebuie să respecte diferenţele dintre ei, pentru ca relaţia să nu devină un câmp minat, generator de conflicte. Dacă o persoană vrea cu adevărat să schimbe ceva la ea, o va face insa doar cu blandete si in timp.

3. O relaţie sănătoasă este cea în care partenerii îşi doresc să fie împreună doar de dragul de a fi împreună, doar de dragul de a respira acelasi aer impreuna cu persoana pe care o iubesc. Multe cupluri rămân împreună din motive financiare, altele pentru că sunt motivate de un soi de dependenţă emoţională, altele prefera relatia in locul singuratatii. Însă într-o relaţie fericită partenerii îşi doresc pur şi simplu, în mod cât se poate de sincer, să trăiască alături de celălalt, iar aceste clipe devin de “diamant”.

4. O relaţie de cuplu sănătoasă este legatura care se naste intre 2 oameni si este echilibrata. Adică niciunul dintre parteneri nu are o putere mai mare de decizie decât celălalt, ci iau împreună deciziile, fără diferenţe care l-ar pune pe unul dintre ei în situaţii umilitoare sau incomode sau in vreun raport de subordonare.

5. Un subiect delicat este cel legat de loialitate. Intr-o relatie de cuplu functionala loialitatea este cel mai important lucru. Tocmai acesta loialitate este cea care ne face pe noi sa mergem mai departe, sa ne dezvoltam legatura si sa trecem impreuna peste toate hopurile dificile care apar.

6. Conflictele sunt rezolvate atunci când apar, după care trebuie date uitării. Certurile sunt inevitabile într-o relatie, dar acestea trebuie privite ca lecţii de viaţă din care învăţăm cum să ne îmbunătăţim relaţia, nu trebuie să ne destabilizeze. Nu este niciodată o soluţie să ignorăm, să amânăm problemele sau să ne reprimăm frustrările. Toate problemele care apar trebuie sa le rezolvam atunci cand ele sunt “proaspete”.

7. Este important sa intelegem ca fiecare partener are nevoie de un timp personal, individual, în care să se simtă bine pentru că face lucruri care îi plac şi îl relaxează. În lipsa acestei griji pe care trebuie să o arătăm pentru propria persoană, vom avea din ce în ce mai puţin de oferit perechii noastre, pentru că ne vom simţi stresaţi, epuizaţi, neglijaţi.

8. Intr-o relatie este nevoie sa acceptam si parerea celuilalt, fiecare dintre parteneri înţelege şi acceptă că nu vor putea fi de acord de fiecare dată cu tot ce spune celalalt. Opiniile diferite nu trebuie să distrugă o relaţie, este perfect normal să avem personalităţi şi valori diferite, deci să nu fim de acord cu absolut orice. Tocmai de aceea, partenerii trebuie să înţeleagă care este puterea compromisului într-o relaţie sănătoasă.

9. Este nevoie ca ambii parteneri sa înţeleaga că relaţia trebuie pusă înaintea nevoilor personale. Într-o relaţie nu luăm decizii de capul nostru, ci este nevoie să ne consultăm cu cel de lângă noi în privinţele care contează. Partenerii trebuie să acţioneze şi să gândească la fel ca o echipă, ca la un dans de tango.

10. Împărtăşirea sentimentelor se face în mod sincer şi direct, niciunul dintre parteneri nu trebuie să ignore sau să minimalizeze ceea ce simte celălalt. Altfel, frustrările vor ieşi mai devreme sau mai târziu la suprafaţă şi vor genera conflicte din ce în ce mai greu de rezolvat. Daca noi simtim iubire putem sa ii spunem asta sau sa facem anumite lucruri care sa exprime acest lucru, fara sa avem vreo motivatie anume.

Pe parcurs ce trec anii, o relatie este supusa la tot felul de teste si de incercari; insa important este ca partenerii sa ramana o echipa si sa fie constienti ca ei pot trece peste tot ce apare daca raman impreuna, pentru ca doar asa sunt puternici. Intr-un mod paradoxal tocmai aceste incercari sunt cele care intaresc relatia de cuplu si scot la suprafata tot ce este frumos atat din punct de vedere al cuplului cat si al individului. Partenerul meu este cel mai bun prieten al meu si astfel noi putem fuziona.

Daca simtiti ca nu puteti face fata singuri la incercarile care pot aparea in cadrul unei relatii, puteti apela la ajutorul unui psihoterapeut, care va va indruma in acest sens. Sa nu uitam ca nu este grav sa cerem ajutor si nici sa primim ajutor; este grav sa avem nevoie de ajutor si sa ne prefacem ca nu avem nevoie de nimeni.

Noi va asteptam cu drag. Daca nu puteti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, va asteptamam pe www.gandestesanatos.ro! Inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii din programul online sunt gratuite si putem tine sedintele atat in cabinet, cat si prin Skype. Dupa crearea contului veti fi contactati de unul dintre psihoterapeutii nostri in cel mai scurt timp.

Succes!

Psiholog Andreea Neacsu
www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro