Cum să avem relaţii mai bune cu cei din jur

Fie că este vorba despre relaţia cu partenerul, relaţia cu părinţii sau cea cu colegii, felul în care ne conectăm cu cei din jur este determinant pentru sănătatea noastră emoţională. Relaţiile de calitate, pline de mulţumire, nu apar însă din neant în vieţile noastre, gata formate, ci mai degrabă se dezvoltă cu fiecare întâlnire.

Una dintre cele mai importante abilităţi relaţionale pe care le putem dobândi este ascultarea celuilalt; acasă, la şcoală, la muncă sau cu prietenii, în situaţii ambigue fiecare dintre noi ne dorim cel mai mult să fim ascultaţi şi înţeleşi. Iată câteva modalităţi prin care putem deveni ascultători mai buni:

– sumarizează ceea ce a spus cealaltă persoană: după ce partenerul tău de conversaţie a terminat de istorisit, găseşte o modalitate de a pune informaţiile pe care le-ai auzit cap la cap şi cere asigurări că ceea ce ai auzit este corect

– oferă încurajări minimale; a face acest lucru presupune lucruri simple, precum a face contact vizual direct, a exprima deschidere prin limbajul corpului sau a da din cap, a avea unele reacţii verbale precum ,,wow”, ,,mhmm”, ,,înţeleg”, etc.

– validează – pentru a arăta că suntem pe aceeaşi lungime de undă, putem exprima cât de mult înseamnă pentru noi că cineva s-a deschis în faţa noastră; putem folosi exprimări de genul ,,îmi dau seama că nu ţi-a fost uşor să vorbeşti despre asta, înseamnă mult pentru mine că te-ai simţit destul de confortabil să îmi împărtăşeşti acest lucru.”

O altă abilitate importantă este cea de a pune întrebările potrivite; pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să ne gândim la lucrurile pe care vrem să le aflăm: o întrebare specifică ne poate ajuta să primim un răspuns specific. De asemenea, este de ajutor să ne gândim la felul în care am vrea noi să fim întrebaţi despre aspectul în discuţie şi să punem întrebările care încurajează discuţia.

Relaţiile cu colegii

Cei mai mulţi dintre noi ne petrecem cea mai mare parte din zi la muncă; prin urmare, nu este de mirare că a avea relaţii satisfăcătoare cu colegii vine cu o serie de beneficii: stres redus legat de muncă, o performanţă profesională mai ridicată, un sentiment al conectării şi al camaraderiei la locul de muncă. Iată câteva lucruri simple pe care le poţi face pentru colegi sau împreună cu aceştia, pentru a facilita apropierea emoţională, conform expertului în relaţii John M. Gotmann:

– întreabă-ţi colegii cum şi-au petrecut sfârşitul de săptămână sau vacanţele şi ascultă-i cu atenţie

– fii deschis şi râde la glumele colegilor

– întreabă-ţi colegii de ce au ales această profesie/meserie şi ascultă-le cu atenţie răspunsul

– aminteşte-ţi lucruri personale despre colegi şi fă referire la ele în discuţiile ulterioare

Relaţiile cu fraţii

Relaţiile pe care le avem cu fraţii sau cu surorile noastre sunt importante, acestea aflându-se printre legăturile cele mai lungi şi mai încărcate emoţional pe care le avem de-a lungul vieţii. Acest lucru se întâmplă deoarece petrecem foarte mult timp cu fraţii noştri la o vârstă foarte fragedă, la care suntem foarte influenţabili şi permeabili la învăţare. Iată câteva lucruri pe care le poţi face împreună cu fraţii sau surorile sau pentru ei:

– ascultă-i când vorbesc despre copilărie, chiar dacă este dificil pentru tine sau amintirile diferă de ale tale

– arată-te mereu interesat/ă de nepoţii şi nepoatele de soră sau frate

– telefonaţi-vă des

– fii prezent/ă la evenimente importante din viaţa fratelui sau a surorii tale – nunţi, ceremonii de absolvire, înmormântări, boli grave.

Cei mai mulţi oameni îmi spun, atât în context profesional, cât şi în viaţa personală, că cel mai mare inamic în calea relaţiilor satisfăcătoare între adulţi este lipsa timpului: locuri de muncă solicitante, roluri multiple ce implică necesitatea de a ne împărţi energia între copii şi uneori părinţi în vârstă care au nevoie de ajutor – toate fiind aspecte care explică disponibilitatea redusă pe care o avem pentru altfel de interacţiuni.

Deconectarea de cei dragi are însă un preţ pe care îl plătim fie că ne dorim, fie că nu: conform lui John M. Gottman, cei care au prieteni buni au parte, în general, de mai puţin stres şi trăiesc mai mult, având un sistem imunitar mai puternic.

Adevărul este că viaţa poate deveni mai frumoasă atunci când avem alături persoane dragi în momentele dificile. Nu uita că proximitatea nu depinde întotdeauna de distanţă şi că a conştientiza faptul că e nevoie de efort conştient pentru a menţine o legătură de orice fel şi a decide să facem eforturi deliberate în acest sens poate fi una dintre cele mai importante decizii pe care le luăm pentru sănătatea noastră per ansamblu.

Sper ca aceste informaţii să te ajute să ai o viziune mai limpede asupra modului în care putem să ne conectăm cu cei dragi şi cât de important este acest lucru, iar dacă ai nevoie de ajutor din partea psihologului, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Anca Nemțeanu

0744.583.945

anca.nemteanu@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro