In acest articol imi propun sa ating unele dintre lucrurile pe care e important sa le aveti in minte astfel incat sa evitati recaderile dese in anxietate.
In primul rand e important sa decatastrofati anxietatea insasi. Avand in vedere faptul ca in mecanismul anxietatii catastrofarea situatiilor neplacute sau a senzatiilor e cea care mentine starea, atunci e logic sa interpretam corect insasi anxietatea. Desi o stare foarte neplacuta, aceasta nu e cu siguranta cel mai rau lucru care ni se poate intampla. Sa nu uitam ca aceasta e vindecabila, ca e suportabila si ca aproape intotdeauna exista alte arii in viata noastra care functioneaza “in ciuda“ anxietatii.
In al doilea rand, psihoterapia cognitiv comportametala este foarte eficienta in tratamentul starilor emotionale negative tocmai pentru ca promoveaza un stil de viata sanatos si rational. Asta inseamna miscare fizica regulata si activitati placute pentru a reusi sa pastram un psihic echilibrat si un nivel optim al functionarii prin secretia in creier de serotonina si dopamina. Acesti doi neuro-transmitatori sunt esentiali pentru pastrarea functionarii, capacitatii de concentrare si interesului si “chefului de viata”.
In al treilea rand, e importanta repetitia instrumentelor invatate in cadrul sedintelor de terapie. Asta nu presupune repetitia zilnica dupa incheierea terapiei, insa mai degraba integrarea informatiilor si metodelor in stilul de gandire propriu. De exemplu, exercitiul de identificare si dezbatere al gandurilor irationale nu e doar un instrument in terapie, dar mai degraba un instrument de “viata”. Veti observa ca majoritatea persoanelor cu un pshic echilibrat sunt atenti la gandurile lor si isi pun la indoiala acele ganduri care sunt rigide sau irationale.
Aceasta e indicatia si aici: invatati sa fiti atenti la gandurile voastre. Uneori mintea mai poate merge pe “vechile carari” insa e important sa puteti recunoaste gandurile ca fiind irationale si sa aplicati dezbaterea asa incat sa puteti interpreta corect atat situatiile dificile cat si senzatiile neplacute.
In ultimul rand, nu uitati ca emotiile negative fac parte din viata. Una dintre cele mai importante cauze ale recaderilor este catastrofarea starilor de neliniste, ingrijorare sau tristete care sunt firesti si sanatoase in viata fiecarei persoane.
Acest argument se combina bine cu cele de mai sus. Avand in stil de viata din care nu lipsesc sportul si activitatile placute, fiind atenti la gandurile noastre si interpretand corect situatiile prin care trecem atunci vom putea sa traim o viata in care sa tinem starile emotionale negative extreme la distanta sau sub control.
Nu uitati ca recaderile fac parte din recuperare in anxietate. Revenirea din recaderi va fi mai usoara mereu decat iesirea initiala din anxietate pentru ca deja stim instrumentul, cauzele si deci recuperarea va fi mai lina.
Mult succes!
Psihoterapeut Irina Paraschiv