Cum să facem faţă singurătăţii

Ne simţim singuri atunci când nevoia noastră de conexiune socială nu este îndeplinită de cantitatea şi calitatea legăturilor pe care le avem. Singurătatea este un sentiment universal, ce poate fi simţit de către fiecare dintre noi, indiferent de vârstă, gen, rasă, origine sau statut social.

Pentru a înţelege singurătatea, este important să înţelegem diferenţa care există între a fi singur şi a fi însingurat. Cele două concepte sunt diferite, în ciuda faptului că se întâmplă adesea să le confundăm. Astfel, se întâmplă de multe ori să ne simţim însinguraţi, înstrăinaţi de ceilalţi chiar şi atunci când suntem în mijlocul unei mulţimi; pe de altă parte, a fi singur poate fi o alegere şi putem petrece timp de calitate făcând lucruri cu sens pentru noi, de unii singuri.

Se întâmplă adesea să ne saboteze o serie de mituri despre singurătate. Iată-le pe câteva dintre cele mai comune:

  1. Dacă eşti singur, eşti (obligatoriu!) nefericit

Atunci când petrem mult timp singuri, mintea noastră este plină de gânduri negative despre noi şi despre situaţia noastră; e ca şi cum un critic cu gura mare ar striga constant la noi: ,,Eşti un ratat! Vei fi mereu singur! Nimeni nu te iubeşte! Viaţa este îngrozitoare!”. (Leahy, 2011) Prin combaterea unor asemenea gânduri prin argumente raţionale precum: ,,Nu sunt singur pentru că sunt un ratat, ci sunt singur pentru că nu am făcut încă paşii necesari care să mă aducă mai aproape de ceilalţi” sau ,,dacă stau puţin să mă gândesc, regăsesc la mine multe din calităţile pe care le-aş dori la un prieten”, putem avea emoţii mai sănătoase.

  1. Trebuie să fii un ratat ca să fii singur

Percepem adesea faptul că suntem singuri ca pe un defect personal groaznic. De altfel, a fi singur e o situaţie. (Leahy, 2011)  Această situaţie poate dura uneori puţin, alteori mai mult. Cu siguranţă, însă, la o privire mai atentă, genul de persoane pe care la căutăm întrunesc multe din calităţile noastre, aşadar cu siguranţă nu le-am numi ratate. De ce să avem un standard dublu?

Este o certitudine faptul că în zilele noastre ne simţim mai singuri decât acum câteva decenii, legăturile noastre sociale restrângându-se. Câţiva factori care au facilitat procesul de înstrăinare sunt reprezentaţi de gradul redus de participare la activităţi în cadrul comunităţii: biserica nu mai este o instituţie ce încheagă comunitatea, iar individualismul a câştigat din ce în ce mai mult teren. De asemenea, ne mutăm mai mult dintr-un loc în altul, ne schimbăm mai uşor locul de muncă, înstrăinându-ne mult mai uşor de ceea ce ne-a fost familiar pentru o vreme. Vestea bună este că există oportunităţi de conectare cu cei din jur peste tot în jurul nostru; concentrându-ne asupra lor şi punând la încercare gândurile care ne sabotează, putem schimba situaţia.

Sper ca aceste informaţii să te ajute să ai o viziune mai limpede asupra modului în care putem să ne conectăm cu cei dragi şi cât de important este acest lucru, iar dacă ai nevoie de ajutor din partea psihologului, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Anca Nemțeanu

0744.583.945

anca.nemteanu@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro