Cum sa ne adaptam sarbatorilor de iarna

De multe ori sarbatorile de iarna sunt un prilej de bucurie pe care il asteptam cu entuziasm, fiind inconjurati de oameni dragi si in care avem cateva zile de concediu pentru odihna, relaxare si emotii pozitive. Uneori insa aceasta perioada din an poate aduce cu ea si schimbari negative in viata noastra, stres, anxietate si deprimare. Merita sa vedem cum ne putem adapta cat mai eficient acestor zile care se apropie.

Stresul cumparaturilor

Fiind sezonul cadourilor, ne poate fi dificil sa ne organizam financiar si sa gasim cadourile potrivite pentru oamenii dragi. Chiar daca iti place sa faci cumparaturi si te gandesti cu placere la bucuria pe care ceilalti o vor simti atunci cand vor primi ceva din parte ta, este util sa vezi cum iti poti reduce nivelul de stres legat de cumparaturile de sezon.

• Organizeaza-ti bugetul din timp si asigura-te ca ai mai multe optiuni. Gandeste-te la cate cadouri vrei sa faci, pentru cate persoane si incearca sa ai in minte sau in scris mai multe idei de cadouri pentru a te putea adapta in cazul in care nu gasesti ce ti-ai propus initial. Poate stii ca una dintre persoanele dragi tie are preferinte mai specifice in legatura cu lucrurile care ii plac si iti este greu sa gasesti ceva potrivit. Este bine sa ii pui intrebari directe in legatura cu ceea ce si-ar putea dori sau chiar sa o rogi sa iti ofere cateva optiuni dintre care tu sa alegi.

Regim alimentar schimbat

Stim ca in perioada sarbatorilor de obicei gatim mai mult si mancam mai mult. Pentru ca suntem predispusi in acest fel sa facem excese din punct de vedere alimentar, acest lucru ne poate afecta regimul pe care incercam in rest sa il mentinem constant si ne poate fi greu ulterior sa revenim la el.

• Incearca sa nu sari peste mese. Chiar dacă iti doresti sa mananci mai mult la cina copioasa din familie, este important sa pastrezi aceeasi regularitate a meselor pentru a nu te infometa si pentru a nu avea tentația de a mânca seara mult mai mult decat ai nevoie. Este de asemenea util sa nu iti umpli farfuria cu toate bunatatile, ci sa servesti portii mici de mancare si sa te opresti cand simti ca nu iti mai este foame si nu cand esti deja plin.

• Seteaza-ti corect asteptarile. Ar fi dificil sa ne propunem sa slabim chiar in perioada sarbatorilor, nu? Un scop realist ar fi sa ne mentinem greutatea constanta si de aceea este important sa fim toleranti cu noi in aceasta etapa.

Obligatii in familie

Multi oameni au anumite traditii in preajma sarbatorilor: impodobitul bradului, gatitul si curatenia, cina in familie, vizita la rude. Odata cu mentinerea acestor obiceiuri putem simti ca suntem mai apropiati de cei dragi, putem impartasi mai multe lucruri personale, putem primi mai usor sprijinul celor din jur si putem regasi o stare de confort si siguranta.

Acest lucru insa nu este valabil pentru toti oamenii si uneori ni se poate parea ca reintalnirea cu familia este o obligatie pentru noi si in acest mod putem simti stari de anxietate sau deprimare. Acest lucru se intampla uneori cand am pierdut recent un membru al familiei, cand printre oamenii dragi se afla si o persoana care are probleme cu consumul de alcool, cand ne simtim neintelesi sau judecati de catre cei din jur, cand reintoarcerea in familie ne trezeste amintiri dureroase din copilarie sau adolescenta, cand nu comunicam eficient si ajungem la conflict si tensiune.

• Preia controlul asupra sarbatorilor! Nu trebuie sa faci lucrurile la fel si in acest an doar pentru ca asa le-ai facut pana acum. Fa-ti o lista cu invitatiile primite pentru perioada sarbatorilor si analizeaza avantajele si dezavantajele fiecareia dintre ele. Daca ajungi la concluzia ca nu vrei sa mergi intr-un anumit loc sau vrei sa stai doar cateva ore in loc de cateva zile, poti sa incerci sa faci aceste schimbari. Aici intervin si gandurile noastre iraționale: ”Sigur cei din jur se vor supăra”, ”Sigur isi vor face o parere negativa despre mine”, ”Trebuie sa ma duc pentru ca asa e frumos, desi eu nu ma simt bine acolo sau ne certam des”. Este util sa ne intrebam: ”Ce se poate intampla atat de groaznic si catastrofal?”.

• Ai grija de tine. Asigura-te ca te odihnesti suficient si ca ai timp si pentru nevoile tale. Stabileste-ti cateva limite pe care vrei sa le respecti si ai grija daca incepi sa te stresezi sau sa simti anxietate pentru ca vrei sa multumesti pe toata lumea din jur si mai putin pe tine. Poti spune nu din cand in cand si poti propune anumite schimbari. Merita sa incerci sa te concentrezi pe ce se intampla in prezent si sa incerci sa faci tot ce tine de tine pentru a avea sarbatori cat mai placute.

Dacă sarbatorile de iarna sunt o perioada stresanta pentru tine, daca simti anxietate sau deprimare sau dacă iti este dificil sa comunici cu cei din jur si sa te adaptezi acestei etape, este bine sa apelezi la ajutor.

Te asteptam cu drag la noi. Daca nu poti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, intra pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii acceseaza pagina de Contact a site-ului si realizeaza o programare. Totodata, iti poti impartasi dificultatile pe forumul site-ului, unde poti afla despre cum vad alte persoane problema si despre cum i-a ajutat psihoterapia.

Psiholog Roxana Petrus

www.psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro