Pentru majoritatea dintre noi, experienta conflictului este una dureroasa, neplacuta sau frustranta. In fata acestei experiente, putem sa devenim defensivi si sa ne inchidem in noi sau sa ne infuriem si sa atacam, comportamente care ne indeparteaza si mai mult de persoana cu care interactionam. Fie ca avem conflicte cu partenerul, un prieten, un parinte sau cu copilul, acestea pot sa ne afecteze calitatea vietii, insa daca ne dezvoltam abiliatile de a “ne certa”, conflictele isi pot pune mai putin amprenta asupra noastra. Paradoxul este ca in ciuda faptului ca pe Internet, in carti si din alte surse gasim o multime de modalitati eficiente de a comunica, putini dintre noi chiar le punem in aplicare. De aceea, punctele de mai jos pot sa functioneze ca o pregatire care sa faca mai usoara aplicarea tehnicilor de comunicare asertiva si de rezolvare a conflictelor.
Intreaba-te cat esti de dispus sa rezolvi conflictul
De foarte multe ori problema cea mai mare in a rezolva un conflict consta in faptul ca… de fapt nu vrem sa il rezolvam. Mai bine zis, am dori sa il rezolvam schimbandu-l pe celalalt, convingandu-l sa ne dea dreptate, fara sa ne uitam unde am putea noi gresi sau care este rolul nostru in mentinerea conflictului. De aceea, daca nu se trece de primul pas, acela in care ne asumam responsabilitatea pentru crearea conflictului, discutia poate fi o interminabila aruncare de vina de la un partener la celalalt. Asadar, inante de a avea o discutie mai dificila, e bine sa ne intrebam inainte daca chiar suntem dispusi sa ascultam ce ne spune partenerul, sa privim lucrurile din perspectiva lui si nu doar sa ne pregatim contra-argumentele pentru a “castiga” dezbaterea.
Nu privi cearta ca pe o competitie
Apropo de “a castiga”, una din problemele pe care le putem avea in conflict este competitivitatea. Putem sa ne dorim sa obtinem control, putere, dreptate, razbunare sau sa ne mentinem stima de sine intacta, mai degraba decat intimitate, conexiune si intelegere. Astfel, ajungem sa il vedem pe partener ca pe un adversar al nostru, si nu ca pe un coechipier, iar tendinta va fi sa incercam sa obtinem o victorie, indiferent cum ne face sa ne simtim un astfel de “meci”. In schimb, cand intimitatea si conexiunea primeaza ca si obiective, problema despre care se discuta devine adevaratul adversar, iar cei doi parteneri o echipa care are nevoie sa coopereze pentru a-l invinge.
Accepta ca nu exista un singur punct de vedere corect
Chiar daca punctul celuilalt de vedere poate sa para fara niciun sens la prima vedere si suntem convinsi ca avem dreptate 100%, lucrurile nu sunt albe sau negre. Relatiile si situatiile sociale sunt de cele mai multe ori ambigue si pot fi vazute din unghiuri foarte diferite. In afara situatiei in care un conflict este pe teme punctuale, de exemplu ne certam despre data cand a inceput Al doilea razboi mondial, nu exista nicio alta situatie in care sa putem spune ca doar de o parte exista dreptate si ca cealalta greseste in totalitate.
Asteapta-te ca problema sa nu se rezolve “din prima”
Dupa cateva discutii in care nu se ajunge la consens, se poate trage concluzia ca nimic nu functioneaza, nimic nu ajuta. Instalarea pesimismului, chiar daca e justificabila intr-o oarecare masura, poate sa ne faca sa renuntam la a cauta solutii. Desigur, si varianta in care acceptam ca sunt lucruri asupra carora nu o sa cadem niciodata de acord este o buna solutionare a unui conflict. Insa, cand acele lucruri sunt extrem de importante pentru una din parti, este important sa nu renuntam doar pentru ca inca nu am gasit varianta potrivita. De cele mai multe ori, nu se gasesc solutii la o prima discutie, mai ales in cazul unor probleme complexe, de aceea e nevoie sa perseveram si poate sa trecem prin multe momente inconfortabile pana sa gasim ceva ce sa multumeasca ambele parti.
Cu aceste lucruri in minte, solutionarea conflictelor si comunicarea asertiva ar putea fi mai usor de pus in practica. Si daca ai nevoie de indrumare in asta, te asteptam cu drag la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, dar daca nu poti ajunge, intra pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poti accesa pagina de Contact a site-ului si poti realiza o programare.
NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Psihoterapeut Alexandra Pacurar