Cum sa NU gandim pentru a avea succes in cariera

Primul si cel mai important este “trebuie neaparat”. Despre acesta am mai discutat in articole anterioare. Acest mod de a gandi se poate transforma foarte usor intr-un perfectionism “clinic”. Acesta este cazul in care nu mai vedem perfectiunea ca pe ceva mobilizator, ci mai degraba ca pe un scop in sine. Acest lucru duce foarte usor la demotivare, la pierderea interesului pentru anumite activitati, uneori chiar la a evita sa ma apuc de un anumit lucru de teama ca nu il voi putea duce la capat “asa cum mi-as dori eu”.
Acest mod de a gandi este de cele mai multe ori invatat. Din experienta mea, cele mai multe persoane care isi recunosc un “trebuie neaparat” foarte puternic imi povestesc cum mare parte a vietii lor s-au obisnuit sa se valorizeze majoritar prin lucrurile care le ies bine, prin reusitele lor si prin cat de bine reusesc sa isi atinga scopurile. Desi in sine acest lucru nu e deloc rau, continuat si dus la extrem poate duce la sentimente de vinovatie, depresie si in cele din urma, paradoxal, la esec in indeplinirea activitatolor si obiectivelor dorite.

Exista o lege a motivatiei in psihologie care explica foarte bine acest mecanism. Se numeste “legea optimului motivational” si suna cam asa: “Performanta va creste direct proportional cu motivatia, dar doar pana la un punct.” Ce inseamna asta? In primul rand ca daca motivatia noastra pentru a atinge un anumit obiectiv nu e destul de mare, nici nu ne vom mobiliza resursele suficient si deci nu vom atinge obiectivul propus. Daca dimpotriva motivatia noastra este foarte mare, deci ne dorim acel obiectiv foarte mult si poate el e impus prin “trebuie neaparat”, atunci e posibil sa ne concentram mai mult pe posibilele consecinte negative ale neatingerii obiectivului decat pe mobilizare in sine.
Mai specific, ne va fi mult mai teama de eventuala evaluare negativa a celorlalti sau de “insuportabilitatea” esecului, asa incat ne vom bloca in atingerea scopului. Fie concentrarea scade, fie ne pierdem motivatia, fie suntem atat de ingroziti de critica incat nu mai putem avansa.

Al doilea mod de a gandi care ne blocheaza este strict legat de primul si se numeste auto-evaluare globala negativa si inseamna tendinta multora de a se eticheta ca fiind incapabili sau slabi daca nu reusesc sa obtina ceea ce isi propun. Acest mod de a gandi este la fel invatat si ajunge sa duca la sentimente de vinovatie mari si chiar si la furie catre propria persoana.

In general niciun mod de a gandi rigid si absolutist nu ne va ajuta in atingerea obiectivelor noastre.  Asta pentru ca el va functiona ca o presiune foarte mare – ca o “secure” deasupra capului care va cadea daca fac vreo miscare gresita. Probabil niciunul dintre noi nu am putea functiona eficient stiind ca in orice moment si miscare gresita ceva foarte rau ni s-ar putea intampla, “securea” ar putea cadea. Creierul nostru va reactiona la aceste situatii fie cu blocaj, fie cu o reactie impulsiva care de cele mai multe ori nu ne va fi de ajutor pe termen lung. Pentru a avea o viata echilibrata si un parcurs profesional implinit e nevoie de planificare, de rabdare si de asumarea greselii. Asa cum nu exista oameni perfecti, nu exista nici oameni care nu gresesc din cand in cand. Iar acest lucru nu ne face incapabili, ci mai degraba ne invata ce sa evitam pe viitor.

Nu ezitati sa apelati la ajutor psihoterapeutic atunci cand observati ca in demersul de a face sarcini si activitati simtiti incordare, anxietate, vinovatie sau observati ca aveti tendinta de a amana sarcinile. Cu cat mai repede apelati la ajutor cu atat mai repede veti reusi sa intelegeti ce se intampla in mintea si corpul dvs. si cu atat mai repede veti ajunge la rezultatele dorite. Cateva sedinte de psihoterapie cognitiv comportamentala va vor ajuta sa duceti o viata mai echilibrata si sa va bucurati mai mult de lucrurile bune din viata.

Daca nu locuiti in Bucuresti sau va este greu sa ajungeti la cabinet, va puteti inscrie in aplicatia online www.gandestesanatos.ro – aici inscrierea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite.

https://www.youtube.com/watch?v=n5-PSi2gsyI

Mult succes!

Irina Paraschiv
Psihoterapeut
www.gandestesanatos.ro
www.psihosolutii.ro