“Daca te schimbi tu, ma voi schimba si eu”

Vorbeam cu un client acum cateva zile despre relatia lui cu sotia si as vrea sa scriu aici despre un fenomen foarte des intalnit in relatiile de cuplu. Este vorba despre reactia unuia dintre parteneri in momentul in care i se aduce o acuza.

Ce simte cineva cand i se face un repros? Cel mai des, acea persoana va simti revolta, va simti ca este nedreptatita sau se va simti vinovata. Negative sentimente! Sigur, nimeni nu isi doreste sa le simta, iar daca asta se intampla, ar prefera sa dureze cat mai putin.

Astfel incat, de multe ori, reactia este aceea de a arunca pisica in curtea celuilalt: ”Dar la tine nu te uiti? Tu de ce nu te schimbi? Ai uitat ce-ai facut ieri?” etc. In acest caz, persoana care a adus primul repros va deveni defensiva si, foarte posibil, ofensiva, aruncand alte si alte reprosuri. Vi se pare familiara situatia? Daca nu, jos palaria! Va admir! Daca da, imi pare rau!

Stiu ca e greu. Insa nu va pierdeti speranta! Exista cateva indicatii care va pot ajuta sa scapati de aceste certuri inutile si pline de negativism. O sa va spun eu cateva, insa as aprecia daca ati completa voi cu altele, stiute din propria experienta sau observate la alte persoane.

Primul pas consta in a analiza reprosul care v-a fost facut. Nu va grabiti. In cazul in care considerati ca este adevarat, gasiti-va curajul si recunoasteti acest lucru. O sa ramaneti uimiti de reactia partenerului. Apoi, intrebati-va partenerul daca are sugestii pe care vrea sa vi le dea, astfel incat sa va indreptati comportamentul. Ganditi-va si voi la astfel de solutii si alegeti una care vi se pare buna.

Consultati-va cu partenerul. O sa-i placa. Daca vi se pare prea greu sa va schimbati comportamentul reprosat, explicati-i partenerului de ce faceti acel lucru si cat de mult inseamna pentru voi. In cel mai rau caz, negociati frecventa acelui cmportament si incercati sa va tineti de cuvant, pe cat posibil. Sigur, poate aceste indicatii nu se potrivesc tuturor reprosurilor posibile, insa va puteti folosi inteligenta si imaginatia si sa adaptati aceste sfaturi, astfel incat sa va foloseasca in toate cazurile.

O alta sugestie ar fi ca, in cazul in care considerati ca reprosul nu este adevarat, sa cereti lamuriri de la partener: ce anume l-a facut sa creada acel lucru pe care vi-l reproseaza?; in ce masura il/o deranjeaza?; exista posibilitatea sa se fi inselat? In continuare, ar fi foarte multe sugestii, insa va las sa le scrieti voi mai departe, nu inainte de a va analiza relatiile cu cei din jur.

Daca va confruntati cu dificultati de comunicare in relatia de cuplu, cateva ore de dezvoltare personala v-ar fi de folos. Va asteptam la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj. Programul online www.gandestesanatos.ro este de asemenea o solutie foarte buna, mai ales daca nu locuiti in Romania. Aici inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite.

NOU! Accesati gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia Gandeste Sanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doriti si interactiune cu un psiholog va puteti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Mult succes!

Psihoterapeut Gabriel Dinu

0724.306.188

gabriel.dinu@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro