Trăim o viață dinamică, complexă și câteodată provocatoare. În viața de zi cu zi întâmpinăm diverse contexte la care răspundem emoțional. Chiar dacă nu ne verbalizăm sau conștientizăm emoțiile, ele se întâmplă oricum. Universul nostru emoțional este mai vast decât ne putem imagina: avem emoții primare, emoții secundare, emoții mixte. Ele există și sunt cu noi pentru a ne ajuta să traducem mai eficient realitatea și pentru a o putea naviga cu succes.
Această dimensiune (cea emoțională) primește puțin credit pentru cât impact are în mod real în viața noastră. Din acest motiv cred că este momentul să integrăm această dimensiune mai activ în prezentul de zi cu zi, acordându-i locul cuvenit.
Primul pas în această direcție ar fi să devenim educați în ceea ce privește trăirile noastre. Nu putem să identificăm sau să conștientizăm fără a cunoaște. Acest lucru ar fi ca și cum ai fi trimis într-un magazin pentru a căuta un obiect despre care nu cunoști nimic: nici nume, nici formă, nici culoare. Ar fi destul de greu să ieși din acel magazin cu obiectul care a reprezentat scopul vizitei tale acolo. Atunci când ești trimis la magazin pentru ceva anume, cel mai probabil te documentezi înainte de a porni la drum: ceri o descriere, ceri un nume, ceri o poza. Adesea, atunci când îl rog pe soțul meu să se oprească la magazin pentru a-mi cumpăra x sau y lucru, îmi cere detalii (“trimite-mi un mesaj cu ce vrei mai exact” sau “trimite-mi o poză”). Nici nu îmi pot imagina cât de dificil ar fi “favorul” dacă i-aș spune doar atât : “Te rog să te oprești să cumperi CEVA de la magazin.”
Cam așa ar suna, prin analogie, atunci când am încerca să ne descriem emoțiile fără să le cunoaștem: “Simt CEVA în legătură cu x situație.”
Deci, lărgește-ți vocabularul emoțional și devino onest cu privire la emoțiile pe care le simți: “simt furie pentru că… am interpretat cuvintele șefului ca pe o nedreptate”, “simt dezamagire pentru că… m-am pregătit mult să intru la această facultate și nu am intrat”, “simt tristețe pentru că… mă simt neînțeles de oamenii dragi mie și poate mă aștept ca ei să fie cei care ar trebui să mă înțeleagă”.
Un prim pas spre procesarea emoțiilor noastre este prin recunoaștere lor. Atunci când ne etichetăm emoțiile (“simt furie / frustrare / enervare”) contribuim activ la procesul de reglare emoțională deoarece devenim conștienți de ceea ce ni se întâmplă. Emoțiile noastre sunt aici pentru a ne ajuta să traducem, deci implicit pentru a ne formula mesajul. Merită să învățăm ce mesaj ne transmite fiecare emoție în parte. Este nevoie să devenim educați în domeniul emoțional, iar asta pentru a putea să trăim în echilibru cu emoțiile noastre și implicit cu noi înșine.
Știu că acest proces de învățare nu este unul ușor, în special pentru că nu suntem familiarizați cu ideea de a ne recunoaște și eticheta emoțiile. Dacă a parcurge procesul de unul singur ți se pare dificil, nu este cazul să renunți. Terapia te poate ajuta să te educi în această direcție, suntem aici pentru tine și te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.
NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GândeșteSănătos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Psiholog Larisa Paul
0737 039 446