De ce evităm?

Evitarea în situații de performanță

În astfel de situații, înainte să eviți te poți gândi: ”Sigur nu mă voi descurca dacă va trebui să fac această prezentare, nu voi fi suficient de bine pregătit, mă voi înroși și mă voi bâlbâi, oamenii vor vedea că nu sunt în stare să vorbesc cursiv și coerent și vor crede despre mine că sunt un prost, un incapabil, mă voi face de rușine și asta ar fi groaznic pentru mine.” Dacă gândesc în acest fel irațional, voi simți anxietate intensă și următorul meu gând va fi: ”Mai bine nu mă duc, nu se va întâmpla nimic rău dacă nu țin prezentarea, e mai bine să îmi scadă profesorul meu din punctajul de la notă sau șeful meu să fie dezamăgit, decât să trec prin coșmarul acesta”.

Evitarea în situații sociale

Să luăm situația în care vrei să mergi să discuți cu persoana necunoscută la care te-ai uitat toată seara din cealaltă parte a barului. Înainte să faci acest pas, îți vin în minte următoarele gânduri: ”Cine știe ce va crede despre mine dacă mă duc. Nici măcar nu știu ce să o întreb, sigur nu o să reușesc să scot 3 cuvinte pe gură. O să creadă că sunt un prostănac și asta ar fi groaznic. Cu siguranță nu o să mă placă. Sigur nici măcar nu se uita la mine până acum, a fost doar în mintea mea. Dacă nu mă duc, nu risc nimic, măcar așa nu o să fiu umilit.” În acest exemplu gândurile tale te pot duce la anxietate și la blocaj mental, evitând astfel să faci comportamentul dorit.

Evitarea în situația de comunicare cu partenerul

Uneori poate fi dificil să îți exprimi nevoile, dorințele sau nemulțumirile în relația de cuplu. Poate te gândești să discuți cu partenerul tău despre un comportament pe care el îl face și care pe tine te deranjează, însă eviți să vorbești cu el despre asta pentru că te gândești: ”Dacă spun ceva sigur va reacționa nepotrivit, se va supăra sau se va înfuria. Sigur o să zică că încerc să îl schimb, o să ajungem să ne certăm și asta ar fi groaznic. Apoi se va îndepărta de mine și în cele din urmă mă va părăsi. Nu îmi pot imagina ceva mai îngrozitor decât să trăiesc fără el și nu voi putea trece peste asta. Mai bine nu spun nimic, o să mă obișnuiesc chiar dacă mă deranjează comportamentul lui.”

Cum să ne oprim din a evita?

• Este important să înțelegi ce stă în spatele evitării. Adică să îți dai seama că totul pornește de la gândurile tale iraționale care nu se bazează pe realitate, că nu ai dovezi, argumente, exemple logice prin care să le susții și că nu îți este deloc util modul în care privești situația, iar mai apoi să încerci să le înlocuiești cu alternativele lor raționale.

Dacă ar fi să încercăm să gândim rațional în situația de performanță de mai sus, am putea să privim lucrurile în felul următor: ”Nu am de unde să știu sigur că toate aceste lucruri se vor întâmpla și să le afirm cu atâta certitudine pentru că nu pot citi viitorul și nici gândurile celorlalți. Dacă voi avea unele dificultăți, mă voi înroși sau nu voi vorbi atât de cursiv pe cât îmi doresc, va fi neplăcut însă nu este un capăt de lume, nu este cel mai rău lucru pe care mi-l pot imagina, mă pot gândi și la lucruri mai rele de atât. Am mai văzut oameni care au întâmpinat mici obstacole când au făcut prezentări și știu că asta nu îi face automat proști sau incapabili, cum nu mă face nici pe mine. Este vorba doar de performanța mea din acel moment, performanță pe care o pot îmbunătăți prin exercițiu și pot să mă uit la alte comportamente din trecut pe care le-am făcut bine. Dacă unii oameni își vor forma o părere negativă despre mine, eu nu am cum să schimb asta, pentru că oamenii au dreptul să aibă propriile lor păreri. Ce pot să fac eu si ce ține de mine este să mă pregătesc cât de bine pot pentru această prezentare.”

• De asemenea, este nevoie să vezi care sunt consecințele evitării și cum ai întreținut acest comportament. După ce iei decizia să eviți te simți automat mai bine, mai eliberat, eviți ”coșmarul, catastrofa, pericolul” pe care l-ai anticipat, pe care l-ai construit în mintea ta. Însă în acest fel îți întărești aceste gânduri iraționale, iar data viitoare când vei fi nevoit să faci o prezentare în public, să vorbești cu o persoană necunoscută, să îți exprimi o nevoie sau o nemulțumire față de partenerul tău vei recurge iar la evitare.

• Un alt lucru important pentru a putea schimba comportamentul de evitare, este să te expui în mod repetat și sistematic situațiilor față de care simți anxietate. Acest pas poate fi unul greu de făcut de multe ori, dar este esențial ca să îți demonstrezi ție că pericolul din mintea ta nu este unul real și că în realitate nu s-a produs nimic groaznic și catastrofal.

Dacă îți dai seama că evitarea acestor situații devine o problemă pentru tine și vrei să schimbi acest comportament, merită să cauți acum ajutorul de care ai nevoie și să apelezi la terapie.

Dacă nu poți ajunge la cabinetul nostru din București sau Cluj-Napoca, te așteptăm pe www.gandestesanatos.ro! – Înscrierea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite și ele te pot ajuta să înțelegi de ce apar aceste dificultăți și vei învața împreună cu psihoterapeutul tău cum să le faci față cat mai bine și să reușești să te bucuri de relațiile tale cat mai mult!

Găsești mai multe detalii dând click aici: Psihoterapie online

Psiholog Roxana Petruș

www.psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro