Dacă îți este frică de evaluarea negativă din partea celorlalți, te îngrijorezi mereu în legătură cu ce cred ceilalți despre tine. Îți faci griji că poate ai făcut o impresie proastă, ai spus un lucru nepotrivit, te-ai făcut de râs, și în consecință, crezi că ceilalți te vor critica și te vor respinge.
Firește că toți ne dorim să fim evaluați într-un mod favorabil și să fim aprobați social, însă uneori nevoia de aprobare este excesivă și problematică. Când această nevoie este excesivă, ajungem să ne condiționăm întreaga valoare de ce cred ceilalți despre noi și presupunem că suntem valoroși în măsura în care ceilalți ne plac și ne acceptă.
Astfel, dacă cineva ne respinge sau ne critică, ajungem să ne devalorizăm și să credem că suntem incompetenți, inferiori sau lipsiți de valoare, iar stima de sine scade în consecință. În contrast, dacă primim validare din partea celorlalți, va crește și stima de sine și ne vom evalua într-un lumină pozitivă. Însă această imagine de sine pozitivă este doar tranzitorie și va fi menținută doar atâta timp cât vom primi validare din partea celorlalți.
În mod evident, condiționarea valorii personale strict de părerea celorlalți periclitează relația cu propria persoană și nu garantează decât distres, anxietate și depresie. Astfel, în continuare aș vrea să înțelegem de ce nu ar trebui să facem din aprobarea socială un scop primordial, pornind de la următorul exercițiu.
Gândește-te la culoarea care îți displace cel mai mult și reflectează la următoarele întrebări:
Doar pentru că ție nu îți place această culoare, înseamnă că este ceva în neregulă cu ea?
Înseamnă că această culoare nu poate fi plăcută și apreciată de alte persoane?
Nu este normal ca unora să le placă, iar altora nu?
Reflectând la aceste întrebări, putem înțelege că la fel ca preferințele pentru culori, și preferințele pentru oameni sunt subiective. Doar pentru că pentru unele persoane ai putea fi acea culoare, nu înseamnă că este ceva în neregulă cu tine și nu poți fi plăcut/ă, iubit/ă, apreciat/ă de alții.
Pentru a înțelege mai bine această perspectivă, citește următoarele argumente și revino la ele de fiecare dată când te autodepreciezi pe baza evaluării negative din partea celorlalți.
De ce nu trebuie să am aprobarea celorlalți
Eu nu plac pe toată lumea, deci pot accepta ca nici alții să nu mă placă pe mine.
Accept că pentru unii oameni pot fi culoarea x, dar asta nu înseamnă că nu pot fi iubit/ă, plăcut/ă și apreciat/ă de alții.
Preferințele pentru oameni sunt subiective, la fel ca preferințele pentru culori, mâncare etc., și se pot schimba oricând.
Îmi doresc aprobarea celorlalți și mă comport natural, respectuos, în conformitate cu valorile mele, dar dacă cineva nu mă place, nu înseamnă că este ceva în neregulă cu mine.
Valoarea mea ca persoană este aceeași, indiferent de ce cred ceilalți despre mine.
Cu suficientă repetiție, acesta poate să devină dialogul tău interior, iar dacă ai nevoie de ajutor din partea psihologului, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.
NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Psihoterapeut Raluca Liștea
0736.177.407