De ce se deprima romanii cand pleaca in alte tari

Fiecare dintre noi cunoastem pe cineva care e plecat in strainatate, de cele mai multe ori pentru a gasi un loc mai bun de munca, iar altii pentru studii. Desi plecarea de obicei se face pentru a cauta o o calitate a vietii mai buna, multe dintre aceste persoane incep sa se confrunte cu stari emotionale negative. Fie ca este vorba despre tristete prelungita, stari de neliniste puternice, cateodata insotite chiar de senzatii fizice neplacute (palpitatii, nod in gat, senzatia de sufocare, tremurat, ameteala, confuzie etc) sau izolare sociala, un dor de casa foarte mare, plans des, toate aceste emotii si stari se dovedesc a fi foarte daunatoare pe termen lung.

Una dintre cele mai intalnite stari cu care se confrunta persoanele ce pleaca in strainatate este depresia.

Intre cele mai comune cauze ale acestor stari sunt dificultatile mari de adaptare pe care le intampina aceste persoane.

O alta cauza comuna este dificultatea gasirii unui loc de munca. Multe persoane pornesc cu mari asteptari si planuri in alte tari, sperand sa reuseasca sa isi gaseasca un loc de munca satisfacator. De multe ori aceste asteptari nu sunt usor de indeplinit, asa incat starile de anxietate si depresie isi pot face aparitia.

Mai mult, aceste persoane pleaca de obicei singure, stau impreuna cu oameni pe care nu ii cunosc foarte bine in aceste tari, si astfel poate interveni izolarea sociala destul de accentuata. Daca in tara petreceau timp destul cu familia, fara prieteni si fara familie apropiata aceste persoane se pot simti triste, le pot lipsi activitatile care odata le faceau placere, iar starile negative devin din ce in ce mai intense. Separarea de familie este in aceste cazuri foarte dureros de trait. Obisuiti cu o prezenta constanta, cu anumite activitati de facut impreuna, sau cu o interactiune cu familia regulata, acesti oameni pot incepe sa dezvolte stari emotionale neplacute, care, daca nu se intervine la timp, pot duce la depresie, anxietate si panica.

Totodata, asteptarile nearealiste sunt printre sursele starilor de anxietate sau depresie. Multe persoane pleaca in alte tari sperand ca isi vor gasi destul de usor de lucru si ca vor reusi sa adune o suma de bani intr-un timp scurt, asa incat sa se poata intoarce in tara la familie. Cum acest lucru nu se intampla intotdeauna, dezamagirea cauzata de asa-zisul esec poate duce la instalarea unei stari de depresie. E important in aceste situatii sa pornim din start cu o imagine cat mai realista a ceea ce vom gasi intr-o alta tara. E de asteptat sa nu fie mereu atat de simplu de gasit un loc de munca sau e posibil ca acest loc sa nu fie neaparat conform asteptarilor.

Nu in ultimul rand, dificultatile in a invata o limba straina sunt de multe ori in spatele acestor stari emotionale atat de dificile si negative. Multe persoane au probleme in a reusi sa invete intr-un timp scurt o limba straina atunci cand pleaca din tara pentru a lucra in strainatate. Aceasta piedica le poate afecta atat viata sociala, adaptarea la cerintele institutiilor, dar si gasirea unui loc de munca si negocierea salariului. In fata acestei situatii multi traiesc emotii negative care ii pot afecta pe termen lung.

Recomandarea mea este ca, daca cunoasteti persoane plecate din tara, persoane care isi gasesc cu dificultate locul in afara tarii sau persoane la care deja observati semne ale tristetii si emotiilor negative prelungite, sau daca chiar dvs sunteti printre cei care traiesc aceste exeperiente, sa apelati la ajutor psihologic.

Psihoterapia cognitiv comportamentala are rezultate foarte bune in a trata aceste stari pentru ca reuseste sa atinga exact cauza, si anume modul eronat si de multe ori irational de a ne adapta la aceste situatii. Impreuna cu un psihoterapeut veti gasi solutii si explicatii ale starile dvs si veti reusi sa va bucurai de viata oriunde va aflati.

Ajutorul poate fi si online. Platforma www.gandestesanatos.ro este creata special pentru persoanele care nu pot veni in Bucuresti la sediul nostru si cu care sedintele se vor tine pe Skype sau Mess cu video. Aici veti gasi persoane care se confrunta cu aceleasi stari dar si raspunsuri la intrebarile pe care le aveti, astfel incat sa va regasiti linistea necesara unei adaptari mai bune si armonioase. Inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite.

Mult succes!

Psihoterapeut Irina Paraschiv
www.gandestesanatos.ro
www.psihosolutii.ro