Depășirea distorsiunilor cognitive

Conform terapiei cognitiv-comportamentale, cauza dificultăților emoționale și comportamentale nu este reprezentată de ceea ce se întâmplă în contextul nostru de viață, ci de modul în care noi interpretăm ceea ce ni se întâmplă. Așadar, în terapie, focusul nostru este pe acele convingeri disfuncționale sau tipare distorsionate de gândire sau pe așa-numitele distorsiuni cognitive / erori cognitive. Pentru a reduce disconfortul emoțional este esențial să începem să gândim diferit și mai apropiat de realitate. Dar cum putem face asta, astfel încât să depășim aceste distorsiuni cognitive?

Primul pas este să ne dăm seama când le facem. Odată conștientizate, vom fi capabili să identificăm anumite tipare în gândirea noastră și vom putea demara procesul de corectare a lor. Probabil veți observa că faceți mai des anumite tipuri de erori și că unele au un impact mai puternic asupra anxietății, de exemplu. Cea mai bună modalitate de vă conștientiza modul în care gândurile vă influențează o anumită emoție (de exemplu anxietatea) și comportamentul este să țineți o evidență a lor.

O astfel de Evidență a gândurilor sau un Jurnal al gândurilor presupune câteva însemnări de o pagină, care să vă permită să vă monitorizați autoafirmațiile, sentimentele, comportamentele și situațiile/evenimentele care contribuie la anxietate. În plus, vă vor permite să vedeți și ce tip de distorsiuni cognitive faceți: sunteți mai degrabă un cititor al gândurilor sau un catastrofizator? Suprageneralizați sau personalizați?

Pentru a folosi acest Jurnal al gândurilor, procedați în felul următor: în decursul săptămânii următoare, ori de câte ori descoperiți că sunteți cuprinși de anxietate, notați gândurile automate negative, distorsiunile negative, sentimentele și comportamentele asociate și notați apoi o evaluare realistă care să vă contracareze gândul/-rile automat/-e. Obiectivul este acela de a stimula conștientizarea autoafirmațiilor negative și a distorsiunilor cognitive care v-ar putea alimenta emoțiile negative pe care le resimțiți în diverse situații.

Jurnalul gândurilor vă permite, de asemenea, să faceți o evaluare realistă a ceea ce s-a întâmplat, fapt care vă poate reduce o anumită emoție negativă puternică, oferindu-vă o perspectivă mai clară asupra lucrurilor.

Odată ce v-ați familiarizat cu tipurile de distorsiuni cognitive pe care le folosiți, este momentul să folosiți unele tehnici de bază pentru a le depăși. În acest sens, este important să apelați la ajutorul unui psihoterapeut care să vă învețe să contestați gândurile nesănătoase și să vă gestionați mai bine problemele emoționale.

Dacă doriți să învățați să gestionați toate aceste distorsiuni cognitive, va asteptam la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii puteti accesa pagina de Contact a site-ului si sa realizati o programare.

NOU! Accesati gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doriti si interactiune cu un psiholog va puteti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Ioana Ionicioiu

0746 211 896

ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro