Depresia din dragoste

Cei mai multi oameni dupa o despartire vor crede ca totul s-a terminat, ca nu isi vor mai gasi niciodata pe cineva care sa ii iubeasca cum a facut-o persoana plecata.

Mai mult, dintre persoanele care apeleaza la psihoterapie in urma unei despartiri, foarte multi afirma ca simt ca lumea lor s-a prabusit, ca nu isi gasesc locul fara persoana iubita langa ei.

De asemenea, am intalnit in experienta profesionala persoane care afirmau ca fara omul iubit langa, el sau ea nu va mai putea niciodata sa se bucure de acealeasi experiente, de acealeasi locuri in care s-a bucurat cu persoana iubita.

Toate aceste lucruri sunt traite ca fiind extrem de chinuitoare si de dureroase de persoanele care trec prin astfel de situatii. De cele mai multe ori, persoanele care sufera dupa o despartire vor dezvolta stari de depresie, care printre altele se manifesta cu lipsa a poftei de mancare, insomnii, lipsa interesului pentru activitati care o data ii faceau placere si per total o anumita izolare sociala care are rolul de a-i adanci si mai mult starile emotionale negative celui care sufera.

Toate aceste lucruri de mai sus sunt cele mai frecvente motive pentru care oamenii apeleaza la consiliere psihologica si psihoterapie. Toate aceste stari si emotii negative ne afecteaza intr-o masura destul de mare calitatea vieti astfel incat putem sa ajungem in situati de izolare sociala, sa nu ne mai faca placere sa iesim cu cei din jur si una peste alta sa ne petrecem mare parte a zilei experimentand stari emotionale negative, lucru care ma va tine in acesr cerc vicios al suferintei.

Ce putem face daca suferim foarte mult dupa o despartire?

Aveti rabdare, e important sa luati dintr-o relatie lucrurile bune si o tratati ca pe o experienta care va va ajuta sa nu mai faceti anumite greseli pe viitor sau sa fiti atenti la anumite comportamente in relatiile viitoare.

Dragostea este un concept extrem de complex si rareori doua persoane o vor trata in aceeasi nota. Acesta este si motivul pentru care de multe ori multe relatii nu merg. Insa a invata sa acceptam aceasta realitate ne va aduce multe beneficii pe termen lung si ne va permine sa ne axam pe anumite teme si lucruri care ne vor ajuta.

In final, este important ca atunci cand trecem printr-un astfel de moment greu, dupa o despartire, sa incercam sa ne izolam cat mai putin posibil. A impartasi emotiile noastre cu ceilalti si a incerca sa intretinem o viata sociala cat mai activa ne va ajuta in a iesi din „spirala” gandirii negative si a ne mentine un psihic cat mai sanatos.

Nu uitati ca nu sunteti singuri. Majoritatea oamenilor au experimentat iubirea in cele mai frumoasa si mai rele forme ale ei. Majoritatea dintre noi stiu cum arata tristetea de a pierde o iubire. Totusi, realitatea ne arata ca, cu ajutorul unui stil de a gandi rational si cat mai realist, oamenii isi revin dupa aceste situatii. A ne aduna si a lua cu noi lectiile invatate este parte din ce inseamna sa fii uman si reprezinta un punct extrem de important in cresterea si evolutia noastra.

Depresia din dragoste, traita extrem de multe ori, ne poate strica foarte mult calitatea vietii. Tocmai de aceea, este important sa stim ca psihoterapia cognitiv comportamentala poate ajuta foarte mult in trecerea peste o astfel de situatie. Impreuna cu un psihoterapeut veti afla ce se intampla in mintea dvs atunci cand treceti prin stari de depresie, anxietate si furie astfel incat sa reusiti sa schimbati stilul rigid si absolutist de a gandi cu un stil bazat pe gasirea alternativelor, aflarea lectiilor care merita invatate din aceste experiente si, per total, un stil de a gandi flexibil, bazat de ratiune si pe realism. Acesta din urma ne poate ajuta in a trece mai usor peste dezamagirile din dragoste si sa gasim puterea si instrumentele de a incepe noi relatii.

Mult succes!

Psihoterapeut Irina Paraschiv

P.S.: Daca va confruntati cu o astfel de prolema va asteptam la cabinet sau puteti accesa gratuit cea mai noua forma de psihoterapie sau dezvoltare personala online, care este sub forma unui program ( aplicatie online) ce cuprinde intregul proces psihoterapeutic, asa cum se intampla si in cabinet. Acest program este realizat intr-un format de o sedinta pe zi, pe parcursul unor abonamente de 1,2 sau 3 luni. Fiecare luna de abonament include si cel putin o sedinta gratuita pe Skype, Yahoo Messenger cu voce sau in cabinetul din Bucuresti. Acest program include toate cele 3 etape ale psihoterapiei si poti beneficia de inregistrare si primele 3 sedinte in mod gratuit, astfel incat sa intelegi despre ce este vorba si cum te poate ajuta. Programul poate fi accesat pe www.gandestesanatos.ro si poti afla detalii despre cum functioneaza si despre ce cred utilizatorii pe Forum, unde poti intra in contact cu ei si iti poti descrie situatia dupa ce te-ai inregistrat.