Depresia și dependența de alcool

Legătura dintre depresie și dependența de alcool

Există o legătură puternică între dependența de alcool și depresia. Aproape o treime din oamenii care au depresie au și o problemă cu alcoolul.

Merită să ne gândim la următoarea întrebare: poate consumul regulat de alcool să predispună la depresie sau persoanele care sunt depresive sunt mai predispuse să consume alcool? Răspunsul: ambele variante pot fi adevărate.

Aceste legătură este posibilă pentru că:

-Alcoolul poate afecta în timp chimia creierului, crescând astfel riscul spre depresie.

-Perioadele de mahmureală pot crea un ciclu de trezire cu stări de rău, tremurături, însoțite de multe ori cu emoții de deprimare, anxietate, vinovăție.

-Pot apărea probleme în relațiile cu familia sau prietenii, dificultăți la locul de muncă, probleme de concentrare și de natură sexuală.

Alcoolul poate fi o modalitate prin care te poți simți mai bine pentru câteva ore. Dacă ești în depresie și nu ai energie, poate fi tentant să consumi alcool ca să poți funcționa. Astfel este ușor să apelezi la alcool tot mai des, folosindu-l ca și medicație. Beneficiile însă dispar repede și consumul devine parte din rutină.

Consumul de alcool poate duce la accentuarea simptomatologiei depresive, la episoade depresive mai frecvente si mai severe și la o mai mare predispoziție spre gândurile de suicid. Medicația antidepresivă este mai puțin eficientă dacă în paralel există și o dependență de alcool.

Dependența de alcool și depresia reprezintă probleme grave care nu ar trebui ignorate. Dacă consideri că te confrunți cu una dintre ele sau cu ambele, este momentul să cauți acum ajutorul de care ai nevoie și să apelezi la terapie.

Dacă nu poți ajunge la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca, te așteptăm pe www.gandestesanatos.ro! – Înscrierea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite și ele te pot ajuta să înțelegi de ce apar aceste dificultăți și vei învăța împreună cu psihoterapeutul tău cum să le faci față cat mai bine și să reușești să te bucuri de relațiile tale cat mai mult!

Găsești mai multe detalii dand click aici: Psihoterapie online

Psiholog Roxana Petruș

www.psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro