Depresia post-partum sau depresia postnatală

Multe noi mămici se confruntă cu o stare de tristețe după naștere, care se mai întâlnește sub numele de ”baby blues”. Această stare poate dura de la câteva minute sau ore până la aproximativ 1-2 săptămâni și de obicei dispare de la sine.

Depresia post-partum însă implică o stare de tristețe mult mai intensă care îți afectează modul în care funcționezi și te împiedică să te adaptezi la noul rol de mamă. Depresia poate apărea oricând în primul an după naștere și se poate manifesta prin lipsa interesului față de bebeluș, modificări la nivelul somnului și alimentației, furie și stare de iritabilitate, tristețe intensă și comportamente de plâns, sentimente intense de vinovăție, rușine și lipsă de speranță, lipsa de interes sau plăcere pentru activitățile pe care le făceai în trecut, gânduri legate de rănirea copilului sau a propriei persoane.

Cum apare depresia post-partum?

Schimbările la nivel hormonal din timpul și după naștere pot influența dispoziția noii mame. De asemenea, există și alte modificări care pot influența apariția depresiei, la nivelul corpului și aspectului fizic, relațiilor sociale, locului de muncă, programului de somn, timpul pe care îl petreci cu tine, îngrijorărilor cu privirea la abilitatea ta de a fi o mamă bună.

Factorii de risc care te pot predispune la apariția depresiei post-partum sunt un istoric personal sau familial de depresie, lipsa ajutorului în a avea grijă de copil, stresul financiar, dificultățile în relația de cuplu, complicațiile din timpul nașterii sau alăptării, evenimente majore de viață (pierderea locului de muncă, schimbarea locuinței, probleme de sănătate, etc.).

Ce poți face tu dacă te confrunți cu depresia post-partum?

Este important să nu îți ascunzi emoțiile și să vorbești cu partenerul tău, cu familia și cu prietenii apropiați legat de modul în care te simți și de dificultățile pe care le ai și să le ceri ajutorul în a avea grijă de copil. Încearcă să nu faci schimbări majore în timpul sarcinii sau după ce naști. De asemenea, este util să te odihnești cât de mult poți și să încerci să găsești timp liber pe care să îl petreci cu partenerul tău, cu prietenii sau să faci activități importante pentru tine. Este nevoie să înțelegi că aceste dificultăți cu care te confrunți pot fi vindecate cu ajutor din partea unui specialist și că merită să cauți suportul unui psiholog care să te ajute în această luptă grea pe care o duci acum.

Apelează la ajutor pentru a-ți putea redobândi echilibrul psihic și emoțional, pentru a te putea adapta cât mai bine noului rol de mămică și pentru a te putea bucura din plin de copilașul tău. Dacă nu poți ajunge la cabinetul nostru din București sau Cluj-Napoca, te așteptăm pe www.gandestesanatos.ro!

Ședințele se mai pot ține și pe Skype sau Yahoo Messenger cu voce (ședințe audio sau audio-video). Acestea durează 50 de minute, iar conținutul lor este identic cu cel al ședințelor din cabinet. Găsești mai multe detalii dând click aici: http://www.gandestesanatos.ro/program-de-psihoterapie.

Psiholog Roxana Petruș

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro