Depresia si cauzele ei

– dispozitie depresiva in cea mai mare parte a zilei, aproape in fiecare zi;
– diminuare marcata a interesului sau placerii pentru toate sau aproape toate activitatile, aproape in fiecare zi;
– pierdere semnificativa in greutate, desi nu tine dieta, sau luare in greutate;
– insomnie sau hipersomnie aproape in fiecare zi;
– agitatie sau lentoare psihomotorie aproape in fiecare zi;
– fatigabilitate sau lipsa de energie aproape in fiecare zi;
– sentimente de inutilitate sau de culpa excesiva;
– diminuarea capacitatii de a gandi sau de a se concentra, ori indecizie aproape in fiecare zi;
– ganduri recurente de moarte( nu doar teama de moarte), ideatie suicidara recurenta fara un plan anume, ori o tentative de suicid sau un plan anume pentru comiterea suicidului.

Exista si forme mai usoare de depresie, unde intensitatea sau durata simptomelor este mai mica.

Care sunt cauzele acestei tulburari?

In primul rand este nevoie de unul sau mai multe elemente declansatoare, cum ar fi pierderea cuiva drag, o despartire, un esec, o problema de sanatate, stres la serviciu etc.. Cum orice emotie are in spate( in constient sau in inconstient) o cognitie( un gand) sau o credinta, atunci, in momentul in care apar aceste stari neplacute este clar ca s-au activat astfel de ganduri. Gandurile sau credintele care provoaca stari depresive se numesc ganduri sau credinte irationale. Acestea sunt adevarata cauza a depresiei. Astfel se explica de ce oameni diferiti reactioneaza diferit in cazul aceleiasi probleme( pentru ca, la un nivel constient sau inconstient, gandesc diferit).

Sa va dau cateva exemple de ganduri irationale care pot provoca stari depresive: “ este ingrozitor si catastrofal ce mi se intampla!”, “ar trebui neaparat ca lumea sa fie mai buna cu mine si sa-mi fie mai usor in viata, altfel viata mea este insuportabila si ingrozitoare!”, “ sunt un ratat, un prost, nu sunt in stare de nimic!”, “ daca nu sunt perfect si nu ma place toata lumea, nu am nici o valoare!” etc. Sunt si alte modalitati de a gandi si credinte care pot duce la depresie.

Ce ar trebui sa faca o persoana care are astfel de simptome? In primul rand, daca acea persoana nu mai poate functiona din punct de vedere social si personal, macar la un minim acceptabil, este nevoie sa apeleze la un psihiatru, care ii va prescrie medicatie antidepresiva. Aceasta medicatie ii va diminua simptomele, astfel incat sa redevina cat de cat functionala. Cum medicatia nu are capacitatea de a schimba gandurile irationale constiente sau inconstiente ale unei persoane, urmatorul pas este apelarea la psihoterapie( daca simptomele nu sunt foarte puternice si persoana este cat de cat functionala, atunci poate apela din start la psiholog). Psihoterapia, in special cea cognitiv-comportamentala, ii arata acestei persoane cum functioneaza mintea si toate aceste simptome, apoi ii pune la dispozitie toate instrumentele necesare( reprezentate de tehnici specifice) unei restructurari cognitive, in sensul unei gandiri rationale. Un lucru foarte important care se intampla in terapie este aducerea in constient a tuturor gandurilor si credintelor irationale responsabile de simptome si, evident, dezbaterea acestora.

Cu respect!
Psihoterapeut Gabriel Dinu
www.psihosolutii.ro

P.S.: Daca echilibrul psihic va este tulburat, accesati pagina de Contact a siteului si faceti o programare. Psihoterapia se poate face si online, asa cum am scris AICI. Totodata, va puteti impartasi dificultatile pe forumul siteului, unde puteti afla si ce cred clientii nostri despre terapie.