Diferenta dintre anxietate si neliniste

Din fericire psihoterapia cognitiv comportamentala trateaza cu succes aceste stari neplacute prin identificarea si schimbarea acelor ganduri si filtre irationale care produc si mentin starile de anxietate.

Multe dintre persoanele care apeleaza la ajutorul nostru pentru starile lor de anxietate si panica se asteapta ca dupa ce reusesc sa isi controleze si depaseasca starile intense de anxietate sa nu mai simta astfel de emotii negative in nicio situatie.

De ce acest lucru nu e rezonabil:

1. In timp de anxietatea e o emotie negativa disfunctionala, nelinistea este una perfect sanatoasa si functionala.

2. Anxietatea e foarte nefolositoare mai ales datorita faptul ca e traita foarte intens. Persoanele care sufera de astfel de stari spun ca nu se pot concentra la aproape nimic din cauza acestei stari. Nelinistea, pe de alta parte, nu este atat de intensa. Aceasta nu ne impiedica sa ne concentram pe ce avem de facut, pe sarcinile zilnice, chiar daca uneori este ceva mai dificil.

3. Anxietatea se insoteste de senzatii fizice foarte neplacute – palpitatii, transpiratii, caldura in corp, ameteala, dificultate de a respira, presiune in tample sau in piept, etc. Nelinistea de obicei nu produce aceste stari fizice neplacute.

4. Anxietatea este o emotie care de cele mai multe ori e catastrofata. Persoanele care o simt cred ca daca nu scapa de anxietate nu se vor putea bucura de viata si de lucrurile de zi cu zi care pana atunci le aduceau satisfactie.

Acest mod de a gandi nu este insa rational si nici adevarat. Desi nu e nicidecum placut sa simtim aceasta stare, atunci cand reusim sa schimbam acest mod de a gandi, starea emotionala devine mult mai putin intensa si observam ca activitatile de zi cu zi sunt indeplinite, iar starile de anxietate se diminueaza sau trec.

In concluzie, desi anxietatea poate fi resimtita destul de neplacut, aceasta emotie nu este nicidecum una care nu se poate controla sau depasi. Cu ajutorul tehnicilor si exercitiilor potrivite din interventia cognitiv comportamentala veti reusi sa aflati cauzele acestor stari si sa incepeti sa le controlati asa incat anxietatea sa nu mai fie parte din viata voastra!

Va stam la dispozitie si prin intermediul aplicatiei online www.gandestesanatos.ro – aici inscrierea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite, iar ele va vor ajuta sa intelegeti diferenta dintre emotiile negative folositoare si cele nefolositoare, dar si cum va putem ajuta sa controlati acele emotii care va impiedica sa va bucurati de viata!

Irina Paraschiv

Psihoterapeut

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro