Majoritatea dintre noi ne confruntam destul de des cu lucruri care pot genera frustrare, disconfort. Fie ca este vorba de a tine o dieta sau de a simti unele emotii negative cand avem un conflict, disconfortul este prezent in vietile noastre de zi cu zi si este imposibil sa il evitam. Chiar daca trairea disconfortului este universala, masura in care reusim sa il toleram difera destul de mult de la individ la individ. Inca de mici, unii copii par sa aiba un prag inalt de toleranta la fustrare / disconfort, altii un prag mai scazut. Din diverse cauze – de la bagajul genetic la felul in care parintii nostri ne-au crescut, partea creierului responsabila cu autocontrolul si autodisciplina, adica cortexul prefrontal, poate sa nu fie dezvoltata optim pentru a ne putea urma planurile pe termen lung. Din acest motiv, unii din noi tindem a ne concentra mai mult pe eliminarea frustrarii de moment, pe termen scurt. Desigur, nu ne putem intoarce in timp sa schimbam cauzele care au dus la asta, dar putem in prezent, prin ceea ce facem sa schimbam neurobiologia creierului nostru. Mai jos sunt cateva sugestii pentru a face asta:
Fii dispus sa faci ceea ce nu vrei
Multi dintre noi spunem ca ne dorim o schimbare, de exemplu sa fim intr-o forma fizica mai buna, dar amanam sa facem ceva concret in directia aceasta. Gandurile de autosabotare pot fi extrem, extrem de creative si, in mintea noastra, chiar credibile. Ne putem spune ca vom astepta pana suntem mai motivati sa facem sport sau ca nu avem timp pentru exercitii fizice. De fapt, ce ne spunem este ca nu suntem dispusi sa facem ceva care necesita efort si o doza de sacrificiu, ca ne dorim doar rezultatele fara procesul de multe ori inconfortabil de a ajunge la ele. Pentru a pune punct acestei sabotari, este nevoie sa ne luam angajamentul de a face lucruri care nu ne plac, care vor crea frustrare cel putin la inceput.
Propune-ti obiective specifice, clare
Daca pornim la drum fara o destinatie clara, poate fi foarte usor sa ne ratacim. De fapt, e mult mai probabil sa renuntam de tot la drum. De aceea setarea obiectivelor, oricat de cliseic ar suna, este un pas extrem de important in a ne dezvolta autodisciplina. Obiectivul mare si pe termen lung, il putem concretiza in scopuri mai mici pe care sa le urmarim astazi, saptamana aceasta, luna aceasta. De asemenea este important sa ne asiguram ca acestea sunt in zona proximei dezvoltari, adica suficient de ambitioase incat sa depaseasca putin zona de confort, dar nu prea ambitioase si nerealiste, incat sa ne fie imposibil de atins.
Orienteaza-ti actiunile spre valorile tale
Chiar daca de multe ori ne dorim doar sa scapam de emotiile inconfortabile din prezent – ceea ce e explicabil, probabil nimeni nu vrea sa se simta rau, o abordare mai buna este sa luam decizii si sa facem lucruri in concordanta cu valorile noastre. Multe din scolile moderne de psihoterapie pun accent exact pe acest lucru: sa invatam sa traim o viata cu sens, sa fim persoanele care vrem sa fim, iar acest scop sa fie supraordonat scopurilor de a evita durerea si disconfortul. Asadar, o buna practica pe care o putem face periodic este sa ne gandim ce calitati, virtuti am vrea sa cultivam si inspre ce valori sa se indrepte eforturile noastre.
Nu renunta la primele obstacole
Oricat de descurajant ar fi sa avem esecuri, renuntand la ceea ce ne-am propus din cauza lor este una din cele mai mari defavoruri pe care ni le putem face. Sa presupunem ca timp de multi ani am fost persoane timide si ne propunem sa ne dezvoltam abilitatile sociale, expunandu-ne la cat mai multe situatii in care sa vorbim cu oameni necunoscuti. Este foarte probabil sa ne lovim la inceput de esecuri, pentru ca oamenii cu care interactionam pot sa aiba diverse preferinte sau pentru simplul motiv ca e nevoie de mai multa practica pana sa ne dezvoltam abilitatile de socializare. Daca am renunta la primul esec, nu doar ca nu ne-am atinge scopurile dar ne-am putea intari si mai tare convingerea ca nu ne putem dezvolta abilitatea de a socializa.
Daca ai nevoie de ajutor pentru a face fata mai bine disconfortului si a dezvolta auto-disciplina, te asteptam cu drag la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, dar daca nu poti ajunge, intra pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poti accesa pagina de Contact a site-ului si poti realiza o programare.
NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Psihoterapeut Alexandra Pacurar