Dorinta parintilor pentru un trai mai bun aduce de multe ori suferinta copiilor emigranti, datorita pierderii mediului familiar si schimbarilor majore la care sunt nevoiti sa se adapteze in noua tara. Desi familia este stapul educatiei celor mici, o importanta deosebita pentru dezvoltarea acestora se regaseste si in mediul scolar sau grupul de prieteni. Cand si micutii migreaza sunt considerati sau se considera foarte diferiti de ceilalti copii, cu precadere in primele 6 luni, iar acest fapt este resimtit sub forma de soc socio-cultural.
Atunci cand parintii decid sa emigreze, schimbarea mediului in care micutii traiesc nu inseamna doar dezvoltarea cunostintelor, ci si a traumelor legate de pierderi, de ruperea prieteniilor si relatiilor din tara materna. De asemenea, copiii pot dezvolta sentimente de inferioritate, iar in acest caz, pot adopta un comportament retras, pot dezvolta anxietate de separare, sentimente ostile fata de mediu si fata de ceilalti si pot trai simtindu-se inferiori prietenilor. Un astfel de mediu nu conduce catre integrare si succes, ci mai degraba, catre esec si marginalizare.
Copiii au o mare capacitate de adaptare, chiar daca schimba radical mediul de viata. Totusi, e indicat sa se tina cont de factori care pot influenta aceasta adaptare, cum ar fi varsta (e de preferat ca emigrarea sa aiba loc pana in varsta de 15 ani, pentru ca ulterior capacitatea de adaptare scade), mediul in care traieste, relatia cu parintii si gradul de diferenta culturala. Lipsa unui mediu sigur si placut pentru copil, lipsa identificarii cu mediul, precum si problemele intampinate de parinti pot degrada caracterul copilului.
E bine de stiut ca uneori parintii raman cu tipare (idei, credinte, valori, obiceiuri etc.) pastrate din tara de origine la care le e dificil sa renunte si le critica pe cele intalnite in noua tara. In acest caz, inseamna ca si ei intampina dificultati in acest transfer cultural si e indicat sa fie intelegatori si sa trateze cu rabdare adaptarea copiilor, pentru ca acestia vor fi cu siguranta mai sensibili la schimbare. Din dorinta de a oferi o educatie cat mai buna copiilor nostri, avem deseori obiceiul sa le cerem acestora lucruri pe care noi nu le facem sau ne este foarte greu sa le indeplinim. De aceea, e recomandat sa fim atenti la acest aspect si sa evitam pe cat posibil acest gen de asteptari. Unui adult ii va fi mult mai usor sa joace un rol dublu, unul in societate si altul acasa, dar copilul va fi derutat daca incearca sau vede asta. Ideal e sa traiasca intr-un mediu constant, sigur si placut si nu in unul ambivalent. Acesta din urma va provoca o serie de conflicte interioare care il vor impiedica sa isi gaseasca adevarata identitate. Orice varianta alege, copilul este criticat si respins de unul din cele doua medii ambivalente (cel din familie ori cel din noul colectiv).
Exista insa si cazuri fericite, in care acestia se identifica cu mediul nou si isi fac prieteni, simtindu-se ca acasa. La succesul adaptarii copilului e foarte important comportamentului si atitudinea parintilor. Daca acestia s-au integrat deja, vorbesc limba foarte bine, au gasit un job bun, multumitor, au o relatie frumoasa pe care o afiseaza catre copil, ii ofera atentia necesara copilului si exista o comunicare eficienta in familie, pot trece relativ usor peste eventualele situatii problematice care pot sa apara, iar copilul se poate dezvolta armonios. O adaptare reusita la copil se poate observa prin faptul ca e relaxat, vesel, se joaca atat singur cat si in colectivitate si nu afiseaza schimbari comportamentale sau atitudinale deosebite.
Acestea fiind spuse, de preferat e ca decizia familiei de a emigra sa se ia numai daca este cu adevarat necesara si balanta decizionala inclina spre emigrare. E bine sa nu uitam faptul ca schimbarea mediului aduce stres, efort pentru adaptare, necesita energie suplimentara pentru a invata lucruri pe care un localnic le acumuleaza pe parcurs si intr-un ritm natural. In cazul in care se ia decizia de a emigra, cel mai indicat e sa emigreze toti membrii familiei, pentru a preveni eventuale situatii nedorite la membrul sau membrii ramasi in tara, cum ar fi: divort, probleme psihologice (ex: anxietate de separare la copii, atacuri de panica, depresie, hiperactivitate etc), delicventa juvenila, esec scolar, tensiuni intra-familiare, emancipare sexuala s.a.m.d..
Daca intampinati o problema psihologica legata de adaptare si nu reusiti sa ii mai faceti fata, e recomandat sa apelati la un ajutor specializat. Psihoterapia cognitiv comportamentala e foarte eficienta in a diminua si rezolva problemele psihologice individuale, de familie sau ale copilului aparute in urma emigrarii. Daca doriti sa apelati la terapie, cabinetului nostru va oferia o gama variata de servicii, special create pentru dumneavoastra. Oferim servicii online prin sedinte a cate 50 de minute tinute prin unul din programele Skype sau Messenger, telefonic sau sedinte la cabinet pentru membrii din tara. Tot odata, va punem la dispozitie si o platforma de terapie si dezvoltare personala, in care primiti gratuit inregistrarea si primele 3 sedinte. Tot ce trebuie sa faceti e sa contactati unul din psihoterapeutii nostri sau sa va inregistrati in programul Gandeste Sanatos. Mult success!
Psihoterapeut Alice Marasescu
Telefon: 0735.88.41.05
alice.marasescu@psihosolutii.ro
www.gandestesanatos.ro
www.psihosolutii.ro