Efectele terapeutice ale călătoriilor

Pentru mulți dintre noi, viața de adult înseamnă o rutină bine stabilită: muncă, responsabilități, obligații, facturi de plătit și tracasări cotidiene. Zilele seamănă foarte mult unele cu celelalte și fără să ne dăm seama, traversăm viața pe pilot automat, în timp ce entuziasmul pentru viață se estompează sub greutatea responsabilităților și grijilor cotidiene. Dacă nu suntem atenți, riscăm să ne pierdem pe noi înșine în tot acest ritm cotidian și să ne clădim o viață monotonă și nesatisfăcătoare.

O modalitate foarte bună prin care putem să ne resuscităm pofta de viață și să îi aducem mai multă însemnătate este să călătorim. La un nivel mai general, cu toții înțelegem importanța concediilor și evadărilor din rutină, însă beneficiile și implicațiile călătoriilor asupra sănătății mentale nu sunt suficient de bine înțelese. Din acest motiv, în continuare aș vrea să prezint numeroasele beneficii ale călătoriilor asupra sănătății mentale.

  • Ne permit să încetinim ritmul și să ne odihnim

Ritmul cotidian este de regulă destul de alert, motiv pentru care avem nevoie de călătorii în care să ne setăm intenția de a încetini ritmul, de a ne odihni și de a ne reîncărca bateriile.

  • Diminuează stresul

Când călătorim, avem ocazia să ne îndepărtăm de factorii de stres obișnuiți, iar această distanțare temporară ne permite să luăm o pauză de la probleme și să ne întoarcem mai revitalizați, cu o perspectivă nouă asupra problemelor.

  • Facilitează trăirea unor emoții pozitive

Călătoriile ne permit să experimentăm emoții pe care nu avem cum să le trăim când suntem cufundați în rutină. Uimirea, entuziasmul, surpriza, extazul sunt emoții pe care le trăim la întâlnirea cu ceva nou, frumos, măreț și vast, fie că vorbim despre grandoarea munților, complexitatea unui oraș vibrant sau expansiunea infinită a oceanului.

  • Stimulează neuroplasticitatea creierului

Călătoriile ne oferă experiențe noi și ne stimulează, ceea ce îi permite creierului să creeze noi conexiuni neuronale și să se adapteze și restructureze ca răspuns la aceste experiențe.

  • Stimulează funcțiile mentale

Navigarea prin situații necunoscute și gestionarea provocărilor care ar putea să apară stimulează gândirea logică, rezolvarea de probleme, flexibilitatea cognitivă și capacitatea de adaptare.

  • Ne ajută să ne conectăm cu ceilalți

Călătoriile alături de persoanele dragi ne ajută să ne apropiem și să ne conectăm mai mult prin împărtășirea de experiențe comune și depășirea provocărilor împreună. Totodată, călătoriile ne permit și să cunoaștem oameni noi și să stabilim noi conexiuni.

  • Încurajează activitatea fizică

Locurile noi invită la curiozitate și explorare, ceea ce înseamnă că fără să ne dăm seama, devenim mai activi fizic și facem mai multă mișcare.

Călătoriile nu sunt doar o simplă evadare din rutina zilnică, ci sunt o investiție valoroasă în sănătatea noastră mentală, emoțională și fizică. Fie că ne aventurăm pe poteci de munte, ne destindem pe plaje sau explorăm orașe vibrante pline de cultură, istorie și energie, fiecare călătorie are potențialul de a ne îmbogăți viața și de a contribui la dezvoltarea noastră personală.

Dacă ai nevoie de ajutor din partea psihologului, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Raluca Liștea

0736.177.407

raluca.listea@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro