Emotiile pozitive in psihoterapie

De peste 100 de ani, psihoterapia era locul unde clientii veneau si discutau despre problemele lor. Mai mult decat atat, oamenii in general merg si cumpara carti si se inscriu la diverse cursuri care sa ii ajute sa isi inteleaga mai bine si sa treaca repede si eficient peste problemele lor. In aceasta discutie despre probleme, psihoterapia cognitiv comportamentala a reusit prin cercetare si prin multe studii sa gaseasca tehnici si metode de ameliorare a multor tulburari si probleme cu care oamenii se confrunta in fiecare zi. Cu toate acestea, in multe cazuri, psihoterapia uita cateodata de importanta emotiilor pozitive in tratarea unor probleme dificile cu care se confrunta oamenii si de asemenea in crearea unui stil de viata sanatos si rational.

Asa cum stim, simpla lipsa a simptomelor suparatoare pe care vrem sa le inlaturam prin apelarea la un psihoterapeut este de cele mai multe ori considerata ca fiind un succes al terapiei. Insa foarte importanta in aceasta schema a imbunatatirii calitatii vietii este si simtirea emotiilor pozitive, gasirea unui echilibru intre activitatile care ne fac placere si idealurile mai inalte la care aspiram.

Cercetarile in integrarea psihologiei pozitive printre tehnicile folosite de psihoterapeutii de orientare cognitiv comportamentala incep sa fie aplicate din ce in ce mai mult in cadrul sedintelor de psihoterapie, iar studiile arata ca folosirea tehnicilor axate pe psihologia pozitiva aduc un mare beneficiu in tratarea unor simptome negative cum sunt cele implicate in tulburarile depresive, in cele anxioase cat si in celelalte tulburari psihologice.

Martin Seligman, unul dintre cercetatorii psihologiei pozitive, a propus ca termenul global de „fericire” poate fi impartit in 3 parti mult mai aplicabile si care pot fi intarite progresiv prin tehnici specifice in cadrul sedintelor de psihoterapie cognitiv comportamentala pentru aceste probleme psihologice:

Viata Placuta (The pleasant life) Aceasta parte presupune simtirea emotiilor pozitive despre prezent, trecut si viitor, si invatarea tehnicilor prin care amplificam si marim intensitatea si durata acestor emotii. Emotiile pozitive despre trecut includ satisfactie, sentimentul implinirii, mandrie si serenitate, precum si exersarea exercitiillor de iertare care ne pot ajuta in acceptarea mai usoara a anumitor intamplari din trecut. Emotiile pozitive despre viitor includ speranta, optimism, incredere, iar aceste emotii, in special speranta si optimismul, au fost documentate ca avand un efect pozitiv in ameliorarea simptomelor depresive. Emotiile pozitive despre prezent includ satisfactia rezultata imediat din actiunile cotidiene, iar tehnicile psihoterapiei pozitive ne invata cum sa incepem sa „savuram” experientele prin care ne grabeam sa trecem pana acum.

Viata implicata (The Engaged life) Aceasta bucata se refera la viata in care punem accent pe implicarea in munca, relatii intime si hobby-uri. Termenul de „fluiditate” este folosit de specialistii in psihologia pozitiva pentru a numi acest tip de implicare. Atunci cand suntem implicati cu totul in activitatile de mai sus, cele care ne plac si din care ne extragem energie, timpul se scurge repede iar atentia este complet focusata pe acel subiect. Una dintre modalitatile prin care se poate antrena aceasta bucata este identificarea abilitatilor si talentelor personale. Cu alte cuvinte, determinarea acestor „aptitudini specifice” si antrenarea practicarii acestora cat mai des poate duce la trairea emotiilor pozitive mult mai des si mai amplu, ceea ce duce la o ameliorarea a simptomelor negative din tulburarea depresiva si chiar din anxietate.

Viata semnificativa (The Meaningful life) Aceasta parte a fericirii cuprinde urmarirea intelesului in viata. Acest lucru consta in focusarea pe o „aptitudine specifica” si folosirea acesteia la un nivel mult mai inalt, care sa serveasca unui scop macro. Aceste scopuri acopera o arie foarte larga: domeniul religios, politic, social, familial etc. Indiferent de domeniul in care este aplicata aceasta latura, aplicarea ei duce la sentimente de implinire si satisfactie, precum si la un sentiment ca am facut un lucru bun cu viata noastra. Activitatile care se inscriu in aceasta latura produc emotii pozitive ample si cu o intensitate si durata foarte mare, acestea din urma fiind corelate semnificativ cu atingerea sentimentului de fericire. Studiile din domeniu arata ca lipsa intelesului este o cauza in aparitia simptomelor depresive, astfel incat gasirea acestui inteles in actiunile pe care le facem va duce la scaderea frecventei si intensitatii sentimentului de lipsa a sperantei si intelesului vietii din tulburarea depresiva.

In concluzie, abordarea psihoterapeutica care combina tehnici cognitiv comportamentale cu tehnici din psihologie pozitiva si-a dovedit eficacitatea in tratarea cu succes a simptomelor din tulburarea depresiva si in cea anxioasa, atat prin scaderea simptomatologiei negative prin adresarea gandurilor negative cat si prin invatarea unor tehnici prin care sa obtinem emotii pozitive care vor aduce o contributie semnificativa la imbunatatirea calitatii vietii.

Aceasta inseamna nu numai o lipsa a simptomelor negative ci si o imbunatatire semnificativa a sentimentului de bine. Acesta este determinat de prezenta emotiilor pozitive in toate planurile „fericirii” descrise mai sus.

O viata buna nu inseamna numai faptul ca nu ma simt rau sau deprimat ci si faptul ca ma simt impacat cu trecutul meu, plin de speranta in planurile pentru viitor, precum si bucuros de activitatile pe care le fac zi de zi.

Mai mult decat atat, gasirea unor „aptitudini personale” pe care sa le exersam zi de zi si punerea lor in slujba unor scopuri inalte care sa dea inteles vietii noastre duc la o imbunatatire semnificativa a sentimentului de bine.

Asa ca nu uitati sa incercati in fiecare zi sa va bucurati de lucrurile bune care vi se intampla, cat de mici ar fi acestea, si sa va faceti planuri referitoare la activitatile viitoare!

Pentru o mai buna dezvoltare personala va puteti inregistra in aplicatia online www.gandestesanatos.ro – aici inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite.

NOU! Accesati gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia Gandeste Sanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doriti si interactiune cu un psiholog va puteti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Mult succes!

Psihoterapeut Irina Paraschiv

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro