Esti intr-o relatie toxica?

In cazul in care sentimentele au disparut pentru cel putin unul dintre parteneri, sunt sanse mari ca relatia sa nu mai poata fi salvata, deoarece indiferenta genereaza lipsa de motivatie pentru a mai oferi ceva in relatie. Tot in cazul in care cel putin unul dintre parteneri nu mai are sentimente si exista certurifrecvente, apare riscul de a se instala dispretul, acesta distrugand de cele mai multe ori relatia. Surprinzator, certurile ocazionale nu sunt in legatura directa cu despartirile sau cu lipsa sentimentului de iubire. De altfel, oamenii sunt atat de diferiti incat este aproape imposibil ca intr-o relatie de lunga durata sa nu apara din cand in cand tensiunile si/sau certurile.

As recomanda ca o relatie sa fie considerata nesanatoasa pentru o anumita persoana daca acesteia i se incalca demnitatea (cum ar fi violenta verbala sau fizica) sau daca, in cea mai mare parte a timpului, nu se simte iubita. Aici sunt foarte multe detalii despre manierele prin care o persoana isi poate manifesta iubirea, maniere care pot fi potrivite au nu cu modalitatile prin care partenera sau partenerul isi doreste sa i se arate iubirea. De exemplu, daca pentru o persoana este foarte important ca celalalt sa ii ofere mult timp, incurajari si tandrete, iar celalalt isi manifesta dragostea prin oferirea de cadouri si servicii (fiind o persoana mai rece, mai putin comunicativa si foarte ocupata profesional), atunci frustrarea pe care prima persoana o simte poate genera conflicte majore. Daca iubirea este prezenta la ambele persoane, atunci ajutorul profesional (psihoterapia de cuplu) poate imbunatati semnificativ intelegerea si potrivirea dintre cei doi.

Am intalnit foarte multe persoane care au facut tot ce este omeneste posibil ca sa-si salveze relatia si cei mai multi dintre ei au reusit. Este foarte important de stabilit ce inseamna “tot ce este omeneste posibil”.

In primul rand este important sa aflam daca celalalt mai are sentimente de iubire. Fara sentimente de iubire recuperarea relatiei este foarte grea, insa exista si situatii in care sentimentele pot reveni in timp. Apoi este important sa identificam de ce anume este nevoie ca celalat sa se simta iubit/a si sa incercam sa-i oferim acest lucru. Urmatorul lucru este sa incercam sa imbunatatim comunicarea cat se poate de mult. Comunicarea cu asertivitate este foarte eficienta deoarece implica lipsa agresivitatii, existenta calmului, a gandirii constructive si nu focusarea pe cine este vinovatul, cine a gresit. Tot psihoterapeutul ne ajuta sa ne controlam emotiile si sa counicam eficient, chiar si intr-o psihoterapie individuala. Multi oameni si-au salvat relatia de cuplu atunci cand si-au regasit echilibrul psihic si si-au imbunatatit abilitatile de comunicare.

Cea mai des intalnita greseala in demersurile de salvare a unei relatii este sa credem ca doar celalat a gresit, sa ne focusam pe partile negative din relatie si pe defectele celuilalt. Aproape nimic bun nu poate iesi de aici.

Daca dorim sa-l “indreptam” pe celalalt, va recomand sa folositi exemplul personal, sa oferiti inainte de a cere si sa nu uitati sa cereti, insa intr-un mod non-agresiv, diplomatic si plin de dragoste. Totodata, stabiliti cat puteti de bine care sunt momentele potrivite pentru “negociere”.

Cred ca un moment bun pentru incheierea unei relatii este atunci cand ati incercat tot ce este posibil, inclusiv indicatiile de mai sus, si nu ati reusit sa schimbati nimic in bine. Sa nu uitam ca pentru fiecare exista mai mult decat un partener potrivit in viata, astfel incat, dupa o perioada de regasire a echilibrului, puteti incepe sa va cautati o noua pereche, un nou partener.

Unele persoane insista sa ramana in relatii preponderent conflictuale din cauza unor credinte generatoare de anxietate si depresie, cum ar fi: “daca nu despartim, nu voi mai fi iubit vreodata,nu voi mai putea iubi pe altcineva, nu voi mai gasi un alt partener”, “n-as suporta singuratatea si/sau rusinea”, “lumea va crede ca despartirea este din vina mea si ca nu sunt valoros”, “viata mea se termina fara el/ea”.

Atunci cand incercam sa justificam comportamentul gresit/nepotrivit/daunator al unui partener, o facem deoarece avem sentimete fata de acea persoanasi putem observa si comportamentele valoroase ale celuilalt. Totodata, este important sa constientizam ca nu exista om perfect si ca o relatie de lunga durata are nevoie, pe langa iubire, si de toleranta, iertare si intelegere!

In concluzie, daca va recunoasteti in situatia in care va aflati intr-o relatie problematica ce va creaza emotii negative, nu ezitati sa apelati la cateva sedinte de psihoterapie cognitiv comportamentala. Impreuna cu un psihoterapeut veti reusi sa intelegeti de ce se intampla acest lucru si ce puteti face astfel incat sa va puteti bucura de viata din nou!

Daca nu locuiti in Bucuresti sau va este greu sa ajungeti la cabinet, va puteti inscrie in aplicatia online www.gandestesanatos.ro – aici inscrierea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite si ele va pot ajuta sa intelegeti mai bine de ce apar dificultati si veti invata impreuna cu psihoterapeutul dvs. cum sa le faceti fata cat mai bine!

 

Roxana Niculescu

Psihoterapeut

Telefon: 0722.762.805

Email: roxana.niculescu@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro