Exista scurtaturi spre starea de bine?

Lumea in care traim este adesea caracterizata de viteza. Informatiile circula rapid, calatorii care in urma cu cativa ani luau zile, acum iau ore, orasele in care locuim se schimba de la o luna la alta. Intram si noi in acest ritm zi de zi si, deoarece vedem ca functioneaza atat de bine in jurul nostru, avem asteptarea ca viata noastra interioara sa sa alinieze. Dorim sa asimilam informatii, sa le aplicam, sa fim flexibili si – in general – sa facem fata solicitarilor, iar daca avem suferinte emotionale, am dori le “rezolvam” tot printr-o metoda rapida, sa gasim calea cea mai scurta ca sa nu pierdem timp.

Care sunt scurtaturile pe care incercam sa le luam cand apare suferinta interioara?

Pot fi multe si diverse, atent tesute de mintea fiecaruia. Scopul este acelasi: sa ma simt bine cat mai repede. Iata cateva scurtaturi adesea accesate:

detasarea de propriile emotii. Ne mentinem ocupati, ne focalizam la ceea ce avem de facut, la activitati imediate, chiar urgente si nu ne luam timp sa ne constientizam trairile interioare.

evitarea. Cand una dintre emotiile negative se face totusi simtita cautam sa o ingropam in si mai multe activitati sau o acoperim cu gratificari imediate si temporare.

negarea sau respingerea starilor neplacute. Cand ne simtim complesiti ne oferim un scurt si ferm discurs de incurajare “trebuie sa fii puternic/a, nu te poti lasa tu afectat/a de asa ceva.”

Nu este de mirare ca apelam la scurtaturi. Oricine prefera sa obtina rezultate cat mai bune cu un efort cat mai scazut. Neajunsul acestor variante este dat de faptul ca starea de bine obtinuta este superficiala si de scurta durata.

Vindecarea emotionala autentica implica actiuni opuse celor mentionate mai sus – “scurtaturilor”. Aceasta presupune, in loc de detasare, constientizare – sa te opresti si sa identifici care sunt emotiile pe care le experimentezi si sa iti dai voie sa le traiesti.

Un alt pas necesar este cel al confruntarii: Este necesar sa “vizitam” anumite ganduri care ne provoaca suferinta, deoarece este singurul mod in care putem sa le gestionam. Daca ai o durere de masea poti sa iei o pastila impotriva durerii, dar acest fapt nu va rezolva problema si, mai devreme sau mai tarziu ar fi de dorit sa iti faci curaj si sa confrunti problema, mergand la dentist.

De asemenea vindecarea presupune acceptare. Multe persoane se tem de acest pas deoarece confunda acceptarea cu resemnarea. “Nu pot sa accept nedreptatea care mi s-a facut. Ar fi ca si cum sunt de-acord cu ce s-a intamplat!”, spunea cineva. A accepta nu inseamna sa fii de accord, ci sa recunosti ca un anumit fapt a existat sau exista si ca te-a afectat intr-o oarecare masura. Acceptarea marcheaza locul din care incepe vindecarea.

Vindecarea emotionala este o calatorie personala uneori dificila, care te poate duce prin teritorii ocolite si umbrite, dar la final iti poate aduce impacare cu tine insuti.

Daca resimti suferinta emotionala si te-ai saturat de scurtaturi care se dovedesc nefunctionale, te asteptam la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Poti face o programare la unul din numerele de telefon pe care le gasesti la sectiunea de Contact de pe site.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Sandra Voicu

0729.007.831

sandra.voicu@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro