Fobia

Tipuri de Fobii
Literatura de specialitate distinge trei mari categorii de tulburari fobice:
a) Fobia simplă/specifică:  (de înălţime, de insecte, de sânge, ascensor, de ac, metrou, animale, spaţii închise, de obiecte ascuţite , de apă , de zbor,   de întuneric, de foc,  etc)
b) Fobia socială : este mai complexă datorită faptului că subiectul se teme de lucruri inobservabile, cum ar fi evaluările negative, critica sau teama de a fi respins. (pentru detalii citeşte articolul Fobia Socială)
Fobiile sociale se pot centra şi pe unele aspecte concrete, cum ar fi teama de a vorbi în public, de  a mânca în public. În aceste cazuri, evitarea situaţiei anxiogene este mai dificil de evitat decât în cazul fobiei simple.
c) Agorafobia:  teama de a se afla în spaţii aglomerate (magazine, pieţe, cinematografe, etc.), de a călători cu mijloace de transport în comun, de a se afla departe de casă.

Cum se manifesta Tulburarea Fobică/Fobia?

In cele mai multe cazuri, indiviul  manifestă trei tipuri de simptome:

1) Simptome fiziologice cum ar fi: transpiraţii, tremor, respiraţie accelerată bătăi accelerate ale inimii, tensiune sau,m dimpotrivă, slăbiciune muscular, furnicături în stomac, senzaţie de greaţă, senzaţie de sufocare etc
2) Simptome comportamentale: senzaţia că individual este “stană de piatră” sau tendinţa de fugă.
3) Simptome subiective: variază de la individ la individ şi include gânduri de tipul:”ar fi putut să mă ucidă”, “oamenii sunt extremi de lipsiţi de grijă”,  “ O să-mi pierd controlul” şi stări afective cum ar fi, jena, ruşinea, teama, furia, grija, scăderea încrederii în sine, etc.

Persoanele care suferă de fobie, dezvoltă comportamente de eviatre a situaţiilor sau obiectelor care declanşează fobia. Evitarea menţine anxietatea pentru că, individul nu mai învaţă că obiectul sau situaţia care îl sperie, nu sunt deloc sau nu sunt atât de periculoase pe cât îşi închipuie.
Alţi factori importanţi care întăresc simptomele sunt gândurile negative în legătură cu menţinerea anxietăţii : ( “O să leşin”, “Ceva e în neregulă cu mine”) sau în legătură cu anticiparea consecinţelor confruntării cu situaţia fobică( “O să mă muşte”, O să cadă”, Nimeni nu mă va băga în seamă”, Toţi vor râde de mine”).

Totodată, dacă apropiaţii individului fobic, fac anumite lucruri în locul acestuia(gândindu-se că-l scutesc de confruntarea cu stimuli anxiogeni), îi menţin fobia.

Ce pot sa fac?

Expunerea la stimulul care reprezintă obiectul fobiei, de cele mai multe ori provoacă stare de anxietate accentuată, care poate evolua la intensitatea unui atac de panică. În cazul în care situaţia fobică este evitată sau suportată cu disconfort puternic, individul este supus unui factor stressor important, care prezintă de cele mai multe ori influenţă negatică asupra vieţii cotidiene, asupra sferei ocupaţionale şi sociale a persoanei în cauză, care suferă din cauza problemei sale.
Deoarece rezonează în tine ceea ce ai citit mai sus, pentru că  recunoşti  că teama ta este excesivă şi iraţională, apelează cu încredere la ajutorul unui psiholog şi frecventează cu curaj şedinţele de psihoterapie! Te vor ajuta!

Psiholog Adina Demian

www.psihosolutii.ro