Gelozia – boala incurabila?

Nu putini sunt clientii care cer ajutorul unui psihoterapeut datorita acestui sentiment care le afecteaza intr-o maniera negativa calitatea vietii si a relatiei de cuplu. Multi pot spune: „Ma enerveaza la culme ca sunt geloasa! Nu prea inteleg de unde vine acest sentiment.. imi creeaza nesiguranta si teama.” Sau altii spun ca „Pentru mine, gelozia este extrem de puternica, cred ca gelozia devine o boala!” sau ca „Imi voi distruge lucrurile la care tin mai mult daca nu scap de gelozie, voi pierde ce am eu mai drag!”
Exemple sunt foarte multe, pentru ca acest sentiment este de cele mai multe ori trait cu o stare chinuitoare pentru multi dintre noi.

Ce este Gelozia?
Desi a trecut prin multe definiri in decursul timpului, unele mai romantate altele mai putin, gelozia poate fi caracterizată ca fiind: “sentimentul chinuitor provocat de bănuiala sau incertitudinea că persoana iubită este infidelă.”
Gelozia este o emotie profunda, chinuitoare si cateodata destul de dificil de modificat. In multe cazuri, gelozia poate coincide cu o anumita teama de a fi abandonat, in cazul in care partenerul s-ar putea atasa de o alta persoana. Mai mult decat un sentiment, gelozia poate fi caracterizată si ca un comportament, o intreaga strategie prin care o persoana se teme atat de mult incat crede ca este din ce in ce mai putin capabil sa isi gaseasca el insusi protectia de care are nevoie.
Cum prezintă un psiholog cunoscut, în una dintre scrierile sale, gelozia “ se aseamănă unei întregi combinaţii în care se amestecă dragostea, seducţia (pentru a-ţi reţine partenerul), teama (“Rămâi cu mine pentru a mă proteja”), mania (a-l înfricoşa pe celălalt supărându-te dacă el îşi manifestă dorinţa de a pleca), morala (“Datoria ta este să te ocupi de familie”, santajul (“Voi muri sau mă voi sinucide dacă vei continua astfel”), culpabilizarea (“Dacă iubeşti pe altcineva, înseamnă că nu mă mai iubeşti pe mine”), suferinţa (“Nu mai dorm din cauza asta”), boala (depresia), forţa (îl reţii prin violenţă, bani, imobilizare), luarea de ostatici (copiii), ideologia (“întotdeauna amândoi împreună”, “trebuie să ne spunem tot”), autoritatea (“Nu poţi avea cheile de la maşină”)”.

De unde vine Gelozia?
Asa cum la baza tuturor emotiilor noastre se afla anumite credinte sau ganduri negative si la baza geloziei stau o serie de credinte negative care de cele mai multe ori sunt false, in neconcordanta cu realitatea, sunt irationale si ilogice. Psihoterapeutii le numesc ganduri negative dezadaptative. De ce sunt ele dezadaptatative? Motivul e unul foarte simplu: pentru ca nu fac bine individului care le are, ii provoaca emotii negative puternice cum ar fi furia, tristetea, neincrederea, intr-un cuvant suferinta multa!
In acelasi timp, aceste emotii si aceasta suferinta, care are la baza un stil de gandire dezadaptativ, nu numai ca nu ne face nou bine, dar le provoaca suferinta si celor din jurul nostru, ajungandu-se de multe ori la o viata lipsita de armonie si de intelegere.

Ce se întâmplă în mintea “Gelosului”?
In cele mai multe cazuri, in mintea celui care simte gelozie la un nivel foarte inalt se intampla mai multe lucruri.
In primul rand se prelinda aproape neincetat etichete false. Printre cele mai comune este o eticheta referitoare la propria persoana, asa numita autoevaluare globala negativa (etichetarea negativa a propriei persoane) si catastrofarea evenimentului perceput.
Acest proces psihic, autoevaluarea globala negativa se bazeaza pe credinte irationale false, despre care discutam mai sus. Printre acestea se numara: „Daca nu sunt mereu tratat cu aceeasi intensitate emotionala, sau daca partenera/partenerul meu nu imi arata dragoste la acelasi nivel mereu, asta inseamna ca nu ma mai iubeste, ca ma inseala, iar acest lucru este ingrozitor si insuportabil!” sau „Daca iubitul/iubita mea intarzie de la munca, sigur ma inseala si asta e ingrozitor!” sau „Daca partenera/partenerul meu ma paraseste, acest lucru este groaznic si nu il voi putea suporta!”
In al doilea rand, persoana care simte gelozie va avea tendinta de a se focusa in permanenta pe scenariul cel mai negativ din toate posibile. Cu alte cuvinte, va apela la o alta modalitate falsa de a gandi, citirea viitorului sau a gandurilor celorlalti. Aceasta persoana va avea tendinta de a lua in seama numai scenariul cel mai rau sau isi va imagina in minte scenariul cel mai negativ si il va catastrofa, asa cum era descris in exemplul de mai sus: „Daca partenerul/partenera mea intarzie de la munca, sigur ma inseala si acest lucru este groaznic!”
Toate aceste ganduri si altele sunt preponderente in mintea persoanelor care simt gelozie si sunt practic modalitatea prin care acest sentiment se naste.

Ce să fac când apare sentimentul chinuitor al geloziei?
Probabil ca din exemplele de mai sus va puteti da seama, din ce se intampla in mintea celui ca simte gelozie, ca toate aceste ganduri, credinte si imagini sunt foarte chinuitoare si dureroase, ceea ce poate face gelozia un sentiment foarte greu de suportat.
Prima recomandare pe care v-o pot da este ca, in momentul in care simtiti acest sentiment, sa fiti constienti de ceea ce se intampla in mintea dvs in ceea ce priveste gandurile si imaginile pe care le aveti. Fiti constienti de catastrofarile, evaluarile globale negative si de faptul ca e posibil sa incercati sa cititi si sa prevedeti gandurile celorlalti sau viitorul.
De fapt, nimic din viata dumneavoastră nu este atat de groaznic, toate lucrurile sunt suportabile, poate unele mai greu de suportat, dar cu siguranta le puteti face fata. Mai mult, ganditi-va ca e posibil sa evaluati o situatie sau pe dvs global negativ, fara a lua in considerare alte alternative. La fel si cu citirea gandurilor: chiar putem fi atat de siguri de ce gandesc alti oameni sau de ceea ce fac, fara sa ii intrebam in prealabil? Putin probabil!
Epictet spunea: “oamenii nu sunt afectaţi de ceea ce li se întâmplă, ci de cum interpretează ei ceea ce li se întâmplă!” In alte cuvinte, atunci cand simtiti gelozie, e posibil ca dvs sa deformati si sa interpretati gresit evenimentul, ceea nu va aduce decat prejudicii si suferinta multa. Daca incepeti sa aveti rabdare cu gandurile dvs exista o posibilitate foarte mare sa scapati de acest sentiment.

In acelasi timp, o metoda foarte eficienta de a scapa de gelozie este sa apelati la o interventie specializata in cadrul catorva sedinte de psihoterapie. Psihoterapia cognitiv comportamentala are rezultate foarte bune in a va face sa scapati de acest sentiment prin identificarea si schimbarea modului in care ganditi atunci cand sunteti cuprinsi de aceasta emotie negativa. In cadrul psihoterapiei veti fi asistati de un psihoterapeut care va va ghida si ajuta sa treceti prin procesul schimbarii, astfel incat sa incepeti sa va bucurati de viata si de relatia de cuplu.
Va doresc mult succes in a trece cu bine peste acest sentiment negativ puternic!

Psihoterapeut Irina Paraschiv
0735 884 103
irina.paraschiv@psihosolutii.ro