Gelozia: posesivitate sau iubire?

Ce inseamna gelozia?

Nu putine au fost definitiile prin care a trecut gelozia de-a lungul timpului. Desi sunt convinsa ca fiecare persoana care a simtit aceasta emotie ar descrie-o intr-un mod diferit, o descriere unitara a geloziei poate suna cam asa: „o traire dureroasa provocata de presupunerea ca persoana iubita ar putea fi infidela.”

Gelozia este in orice caz o emotie extrem de dureroasa pentru cel care o traieste. De multe ori este si extrem de dificil de lucrat cu persoanele care au acest sentiment datorita faptului ca gelozia isi are baza in anumite credinte si ganduri extrem de bine inradacinate si exersate, asa incat schimbarea lor este intr-adevar o provocare.

Printre aceste credinte, la loc de cinste, sta teama excesiva a persoanei geloase ca va putea fi abandonat de persoana iubita si ca daca acest lucru se va intampla asta e ingrozitor si inseamna ca persoana respectiva nu va mai putea fi iubita. Din aceasta credinta nu se naste doar gelozia, dar si un intreg arsenal de strategii si comportamente menite sa tina persoana iubita langa ea. Aceste comportamente de cele mai multe ori trec de nivelul la care sunt flatante si devin din ce in ce mai suparatoare si mai greu suportabile. Persoanele geloase vor incerca diferite moduri de a tine persoana iubita langa ei: prin santaj, prin forta, prin amenintari, etc.

De ce suntem gelosi?

Dincolo de literatura care abunda de exemple care ar putea explica cauzele geloziei, studiile de specialitate din psihologie atribuie la baza geloziei un set de asumptii si de ganduri irationale si disfunctionale pe care le au unii oameni. Se numesc disfunctionale pentru ca nu ne fac bine, ne fac sa avem un set intreg de emotii negative, dureroase de multe ori chinuitoare.

Dintre aceste ganduri printre cele mai pregnante se afla evaluarea globala negativa si catastrofarea. Acestea doua se pot manifesta in mintea oamenilor sub una dintre urmatoarele fraze: „Ar trebui sa fiu iubit si pretuit mereu cu aceeasi intensitate, altfel inseamna ca nu sunt demn de iubire, iar acest este un lucru groaznic.” sau „Daca persoana iubita nu imi acorda atentia pe care cred eu ca ar trebui sa mi-o acorde, atunci asta este ingrozitor si inseamna ca nu ma mai iubeste.” sau „Daca partenera/partenerul meu ma paraseste voi ramane singur pe lume si nu voi putea suporta acest lucru groaznic.”

In aceeasi masura, studiile de specialitate au observat o tendinta a persoanelor care sufera de gelozie de a se focusa pe scenariul cel mai negativ atunci cand simt o neincredere in persoana iubita. Acest lucru inseamna ca ei vor alege cea mai rea varianta si o vor catastrofa, ajungand de multe ori la emotii atat de negative incat le putem numi paroxistice.

Toate aceste ganduri irationale sunt cele care nasc si intretin la foc continuu aceasta emotie.

Cum pot scapa de acest sentiment?

In primul rand va recomand ca atunci cand simtiti acest sentiment sa va analizati cu atentie gandurile din acel moment. E posibil ca vad doar un singur scenariu posibil? E posibil sa catastrofez? Trag anumite concluzii si fac evaluari negative despre mine pe baza acestui scenariu? Daca da, atunci poate ar fi indicat sa incercati sa va intrebati daca aceste ganduri sunt reale si daca nu exista cumva si alte alternative de luat in vedere.

In al doilea rand, daca aceasta emotie incepe sa va afecteze pe dvs si relatia dvs intr-un mod negativ, va recomand cu caldura sa apelati cu incredere la cateva sedinte de psihoterapie. Psihoterapia cognitiv comportamentala are rezultate foarrte bune in interventia in acest tip de dificultate. Impreuna cu un psihoterapeut veti afla cu exactitate ce se intampla in mintea dvs atunci cand simtiti aceasta emotie si cum puteti schimba modul de a gandi astfel incat sa treceti cu bine peste aceasta emotie si sa reincepeti sa va bucurati de relatia dvs.

Mult succes!

Psihoterapeut Irina Paraschiv

0735 884 103

irina.paraschiv@psihosolutii.ro