Îngrijorează-te eficient

Foarte multe persoane consideră că îngrijorarea este o reacție firească în fața anumitor situații cu care se confruntă. În realitate, depinde foarte mult tipul de îngrijorare la care ne referim atunci când vorbim de atingerea anumitor obiective sau pur și simplu atunci când vrem să ne păstrăm o stare de echilibru într-o anumită situație stresantă.

Unele îngrijorări sunt productive (de ex., înainte de a porni într-o călătorie mai lungă este util să ne gândim că este bine să avem la noi o hartă și rezervorul plin). Îngrijorarea productivă este îngrijorarea care ne ajută să rezolvăm problemele și care duce la o acțiune pe care o putem face chiar acum. Îngrijorarea neproductivă generează o mulțime de întrebări de tipul: „Dar dacă…”, ce nu duc la nicio acțiune practică concretă. Acest tip de îngrijorare se bazează pe trei convingeri: (1) „Dacă am o îngrijorare, atunci este importantă și trebuie să mă țin de ea”, (2) „Dacă am o îngrijorare, atunci trebuie să identific toate soluțiile posibile” și (3) „Nu pot accepta incertitudinea”.

Spre deosebire de sfatul inutil „Încetează să te mai îngrijorezi”, sugestia ar fi să învățăm să ne îngrijorăm mai eficient. În acest sens, este important să determinăm când  e bine să acordăm atenție unei anumite îngrijorări și când să o ignorăm. A ne îngrijora eficient presupune 3 pași:

  1. Să distingem grijile productive de cele neproductive;
  2. Să gestionăm îngrijorarea neproductivă fără a folosi îngrijorarea;
  3. Să transformăm îngrijorarea pozitivă în rezolvare de probleme de îndată ce acest lucru este posibil.

Cum putem ști însă, dacă îngrijorarea noastră este una productivă sau dimpotrivă, neproductivă? Cea mai bună cale de a ne da seama dacă o îngrijorare ne ajută presupune să facem următoarele:

  1. Să identificăm dacă problema este plauzibilă sau rezonabilă. Un exemplu de îngrijorare plauzibilă și rezonabilă este dacă ți-ai plătit chiria sau rata la timp, întrucât se poate să uiți uneori să-ți plătești facturile. Un exemplu de îngrijorare neplauzibilă, ar fi: “Dacă iubita mă înșală cât sunt eu plecat în alt oraș?”, deoarece este foarte puțin probabil, neavând dovezi în acest sens, să se întâmple.
  2. Să decidem dacă este o problemă în legătură cu care putem face ceva chiar acum sau foarte curând. Cum s-a văzut din exemplul prezentat mai sus referitor la plata chiriei / a ratei, acesta reflectă o îngrijorare care poate fi transformată în acțiune chiar acum sau foarte curând. Este o îngrijorare care nu rămâne prea mult timp sub formă de îngrijorare (ex., chiria poate fi plătită online). Îngrijorările productive devin aproape imediat soluții productive. Atunci când ne gândim „Ce pot să fac chiar acum?”, ne deturnăm gândurile de la concentrarea pe viitorul îndepărtat la concentrarea pe prezent. De exemplu, dacă cineva se îngrijorează că va fi copleșit de prea multă muncă, gândind în termenii de „Dar dacă…” în legătură cu faptul că nu va putea respecta anumite termene de predare, persoana va începe să se simtă și mai copleșită. În schimb, aceasta își va îndrepta gândurile către „chiar acum”, întrebându-se ce acțiuni poate întreprinde chiar în acea zi. 
  3. Să trecem rapid de la îngrijorarea în legătură cu problema la găsirea soluțiilor pentru ea. Îngrijorarea productivă duce rapid la acțiune, iar acțiunea este plauzibilă și rezonabilă. Întotdeauna concentrarea pe momentul prezent și pe acțiunea imediată va reduce îngrijorarea.

Ca o concluzie, aspectele descrise mai sus reprezintă un set simplu de reguli ce ne ajută să transformăm îngrijorarea într-o întrebare despre o problemă rezolvabilă și să trecem repede la rezolvarea acelei probleme, dezvoltând un plan și trecând la acțiune.

Dacă ai nevoie de sprijin în acest sens, te așteptăm la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și să realizezi o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Ioana Ionicioiu

0746 211 896

ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro