Înțelegerea partenerului critic

Primul pas către dezarmarea partenerului critic este dobândirea unei mai bune înțelegeri a modului său de a gândi. Această etapă este esențială pentru realizarea modificărilor necesare, care ulterior, vor duce la o relație mai bună. O modalitate de a atinge acest obiectiv este să identifici schemele partenerului tău, care sunt de fapt, credințe de bază cu rădăcini în copilăria timpurie a fiecăruia și care rămân cu noi pe tot parcursul vieții.

Credințele de bază ajung să definească felul în care suntem, interacțiunile noastre cu ceilalți, felul în care ne alegem partenerii, reacțiile emoționale pe care le avem când ne confruntăm cu anumite situații, dar și viziunea despre lume. Fiecare experiență trăită poate să intre sau nu în conflict cu credințele noastre de bază și cu credințele de bază ale celorlalți. Schemele sau credințele de bază influențează modul în care ne trăim viața și creează, de asemenea, monologul intern, care conține gânduri personale, presupuneri și interpretări, care la rândul lor, formează viziunile noastre individuale asupra lumii. Credințele de bază ne ghidează în stabilirea regulilor după care trăim.

O schemă este un model stabil și durabil, care constă în amintiri, senzații corporale, emoții și cogniții. Când o schemă este activată, aceasta va produce emoții intense. Înțelegerea regulilor care determină comportamentul partenerului de cuplu ne poate conduce la adoptarea unor strategii mai sănătoase de coping și comunicare între noi și parteneri.

Schemele dezadaptative ale partenerului critic sunt rezultatul uneia sau al mai multora dintre nevoile nesatisfăcute din copilăria timpurie. Cele mai frecvente sunt:

  1. Schema de deficiență și rușine. Cineva cu această schemă trăiește cu impresia că este rău, nedorit, inferior sau invalid în privințe importante sau se teme că ar putea deveni de neiubit pentru orice partener dacă adevăratul său sine ar ieși la iveală. Comportamentul de coping pentru persoanele care au această schemă este să fie critice față de ceilalți, să își asume un aer superior sau să încerce să se prezinte ca fiind perfecte. Paradoxal, cu cât acești oameni sunt mai iubiți, cu atât pot deveni mai critici față de partenerii lor.
  2. Schema de tipul îndreptățire. Persoanele care fac parte din această categorie au impresia că sunt superioare celor din jur și că merită un tratament special. Când dorințele nu le sunt îndeplinite răspund cu iritare sau chiar mai rău. Comportamentul de coping al acestor oameni este să devină despotici, manipulatori și egoiști față de ceilalți în efortul de a-și satisface propriile nevoi. Le lipsește empatia, au standarde rigide, sunt foarte competitivi, se simt superiori și caută permanent aprobare.
  3. Schema de neîncredere și abuz. Persoanele care intră în acestă categorie trăiesc cu impresia că nu pot avea încredere în alții. Comportamentul lor de coping este acela de a fi precaute și suspicioase. Tind să evite împărtășirea celor mai profunde gânduri și sentimente, deoarece cred că ceilalți vor folosi informațiile împotriva lor. Îi testează în permanență pe cei din jur pentru a stabili dacă pot avea încredere în ei și au dificultăți în a lega relații apropiate. Când schema lor este declanșată, acești oameni pot deveni abuzivi ca modalitate de reafirmare a controlului și de protejare împotriva rănirii.
  4. Schema de abandon. Partenerul critic cu acestă schemă trăiește cu impresia că oamenii importanți îl vor părăsi, se vor comporta imprevizibil sau se vor îmbolnăvi și vor muri. Comportamentul de coping prin supracompensare al persoanelor cu această schemă includ agățarea de parteneri, gelozia și posesivitatea, atacul, retragerea și controlul.
  5. Schema de deprivare emoțională. Cei care au această schemă, trăiesc cu impresia generală că ceilalți nu îi vor satisface niciodată nevoile. Comportamentul de coping prin supracompensare al partenerilor critici cu această schemă este de a cere ca toate nevoile lor emoționale să fie asigurate, ceea ce poate duce la a deveni excesiv de exigenți și supărați atunci când acestea nu sunt îndeplinite.

Acestea sunt cele cinci scheme ale partenerului critic ale căror descrieri sunt concepute pentru a ajuta la identificarea profilului care îl descrie cel mai bine. 

Dacă și tu te confrunți cu un partener critic și îți dorești să gestionezi mai bine relația, te așteptăm la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și să realizezi o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Ioana Ionicioiu

0746 211 896

ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro