Ipohondria – Frica legată de boli

Atunci când simți anxietate în corpul tău se eliberează anumiți hormoni (adrenalină, noradrenalină) care produc anumite schimbări în organism. Poate simți că îți bate inima mai tare, ai senzația ca nu mai poți respira, că mușchii îți sunt încordați, că îți transpiră palmele, ai senzația de amețeală sau de vedere încețoșată. Acest lucru se întâmplă ca un răspuns normal al organismului care se pregătește de fugă sau luptă cu scopul de a ne proteja în fața pericolului perceput.

Oamenii care au ipohondrie interpretează aceste schimbări temporare și benigne ca un indicator al prezenței unei boli grave. În acest mod cu cât devin mai anxioși și mai stresați în legătură cu sănătatea lor, dezechilibrul hormonal este menținut și accentuat, apărând astfel noi simptome și senzații și crescând nivelul anxietății și al activării fiziologice.

Trăsături ale ipohondriei

Trăsături la nivelul gândurilor

Convingerea bolii: credința puternică legată de prezența unei boli grave(de exemplu: Sunt sigur/ă că am cancer, diabet, o tumoare, că am luat HIC sau hepatica C)

• Preocuparea în legătură cu boala: gânduri și imagini recurente despre boală și moarte (de exemplu: Mă gândesc mult la posibilele boli chiar dacă încerc să îmi distrag atenția prin diferite modalități).

• Hipervigilență la schimbările din corp (Am mai observat o senzație, o amorțeală, o înțepătură, o stare de amețeală)

• Dificultăți în acceptarea reasigurărilor din partea medicilor că o boală gravă nu este prezentă

Trăsături la nivelul modificărilor din corp

• Reacții ale organismului relaționate cu anxietatea (de exemplu palpitații, dificultăți de respirație, transpirație, încordarea mușchilor, vedere încețoșată)

• Schimbări și senzații benigne în corp(de exemplu: pete, dureri ușoare) care sunt interpretare în mod greșit

Teama în Ipohondrie

• Teama că în momentul de față este prezentă o boală gravă

• Teama că în viitor ar putea fi contactată o boală gravă

• Teama sau anxietatea de expunere la stimuli care au legătură cu boala

Trăsături la nivel de comportamente (comportamente de siguranță)

• Verificări repetate ale corpului

• Căutarea de reasigurări (de exemplu de la medici și de la persoanele apropiate) că simptome severe sau o boală gravă nu este prezentă

• Analize medicale repetate (ale căror costuri financiare pot deveni foarte mari)

• Verificarea diferitelor surse cu informații medicale (de exemplu pe internet: site-uri medicale, forumuri sau cărți)

• Evitarea stimulilor care au legătură cu boala (Unii oameni nu merg la medic, nu citesc site-uri medicale, nu vorbesc cu nimeni despre îngrijorările lor, de teama de a nu li se confirma faptul că o boală gravă este prezentă)

Terapia Cognitiv-Comportamentală

Atunci când îngrijorările tale cu privire la sănătate și boală se accentuează și îți afectează viața, funcționarea la locul de muncă și acasă, relațiile cu cei din jur, este momentul să apelezi la ajutor.

Terapia te poate ajuta să înțelegi mecanismul prin care ipohondria apare și este menținută. Astfel vei reuși să conștientizezi că atenția ta se concentrează excesiv pe senzațiile neplăcute pe care le resimți, dar că ele nu sunt periculoase, ci sunt parte din anxietate.Această îngrijorare excesivă duce la comportamente și modificări în organism care îți amplifică anxietatea legată de sănătate. De asemenea, vei învăța că anxietatea este o reacție firească și adaptativă atunci când te gândești că sănătatea ta e în pericol, care implică reacții la nivel comportamental, mental și fiziologic care ne pregătesc să ne adaptăm situației prin care trecem.

Vei reuși să îți recunoști senzațiile corporale care te îngrijorează și să le interpretezi într-un alt mod. De asemenea vei înțelege efectele negative ale comportamentelor de siguranță care îți accentuează anxietatea. Vei putea apoi să îți identifici gândurile care îți întrețin anxietatea legată de boli, să le dezbați și să le înlocuiești. Scopul este să adopți răspunsuri raționale și adaptative la senzațiile fiziologice pe care le resimți.Vei reuși să te bucuri iar de tot ce e bun și frumos în viața ta, să îți regăsești zâmbetul și să îți reiei acele aspecte ale vieții tale care îți ofereau relaxare, bucurie și momente de fericire.

Astfel, abordarea terapeutică pentru ipohondrie te ajută să îți identifici mecanismul acestor frici din mintea și din corpul tău și să începi să poți să îți controlezi tu singur/ă frica legată de boli.

Dacă nu poți ajunge la cabinetul nostru din București sau Cluj-Napoca, te așteptăm pe www.gandestesanatos.ro!

Ședințele se mai pot ține și pe Skype sau Yahoo messenger cu voce (ședințe audio sau audio-video). Acestea durează 50 de minute, iar conținutul lor este identic cu cel al ședințelor din cabinet. Găsești mai multe detalii dând click aici:

http://www.gandestesanatos.ro/program-de-psihoterapie.

O zi frumoasa!

Psiholog Roxana Petruș

www.psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro