Ipohondria: navigarea prin labirintul anxietății de sănătate

Anxietatea de sănătate, cunoscută și sub numele de “ipohondrie”, este o afecțiune psihologică caracterizată prin îngrijorare excesivă și teama de a avea o boală gravă sau teama de îmbolnăvire. De-a lungul vieții noastre, cel mai probabil, toți putem să numim un episod în care ne-am făcut griji pentru sănătatea noastră. Este important să delimităm și să observăm când această îngrijorare este productivă și când ea devine contraproductivă.

Persoanele cu anxietate de sănătate adesea se angajează în monitorizarea permanentă a senzațiilor corporale, consultații medicale frecvente și pot evita situațiile pe care le percep drept riscante pentru sănătate. 

Mai mult, persoanele cu anxietate de sănătate pot avea răspunsuri emoționale intense la senzațiile corporale care, de cele mai multe ori, sunt interpretări eronate și o supraestimare a pericolului reprezentat de boală, ceea ce duce la o stare constantă de suferință. Acest lucru poate afecta semnificativ funcționarea zilnică, relațiile și calitatea generală a vieții.

Anxietatea de sănătate apare de obicei dintr-o sensibilitate crescută la senzațiile fizice și o supraestimare a probabilității și severității potențialelor boli. Factorii cognitivi, cum ar fi gândirea catastrofală și interpretarea greșită a simptomelor benigne, joacă un rol semnificativ în dezvoltarea și menținerea anxietății de sănătate. Frica de incertitudine contribuie și ea și poate intensifica grijile legate de sănătate, ducând la un ciclu perpetuu de anxietate.

Deși este unul dintre factorii importanți, anxietatea legată de sănătate nu se limitează la stresul psihologic, manifestându-se și prin simptome fiziologice asemănătoare celor experimentate în alte tulburări de anxietate precum o creștere a frecvenței cardiace, a tensiunii musculare și a hiperventilației, reflectând astfel răspunsul de luptă sau fugă al corpului. Activarea cronică a acestor răspunsuri fiziologice poate contribui la un ciclu de anxietate crescută, în acest caz – o emoție disfuncțională.

Din punct de vedere psihologic, înțelegerea rădăcinilor anxietății legate de sănătate și implementarea unor soluții eficiente este esențială pentru a atenua stresul asociat cu această afecțiune.

Concluzionând, anxietatea de sănătate, adânc înrădăcinată în distorsiunile cognitive și teama de incertitudine, poate fi abordată eficient prin intervenții psihologice. Prin folosirea unor abordări precum terapia cognitiv-comportamentală, tehnici mindfulness sau chiar psihoeducație se pot obține instrumentele pentru a gestiona anxietatea și a recăpăta un sentiment de control asupra sănătății.

Este esențial să recunoaștem nevoia de a primi îndrumare profesională atunci când orice soluție încercată pare fără rezultat. Te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GândeșteSănătos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Larisa Paul

0737 039 446

larisa.paul@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro