Izolarea sociala

Imbatranirea poate fi si ea o cauza a izolarii sociale. Odata cu inaintarea in varsta apar si problemele de sanatate, dar si cele de mobilitate. Oamenii in varsta pot pierde prieteni, familie, sau chiar partenerul de viata, aceste lucruri putand contribui la izolarea lor sociala. Persoanele care nu au copii se pot simti singure atunci cand partenerul sau prietenii nu mai sunt in viata.

Dizabilitatile fizice, emotionale sau chiar mentale pot fi motivul pentru izolarea sociala. Pentru pesoanele cu dizabilitati fizice si mentale este mai dificil sa fie independente pentru a iesi ori de cate ori doresc din casa. Persoanele cu dizabilitati pot fi batjocorite de cei din jur si acesta poate fi un factor important ce determina izolarea. Din pacate persoanele care sufera de boli mentale au tendinta de a se izola, lucru ce le inrautateste starea.

Sunt predispuse la izolare sociala si singuratate persoanele singure care sunt reticente privind socializarea si care ar putea sa sufere de depresie, anxietate, agorafobie. In ceea ce ii priveste pe cei tineri, izolarea sociala ii poate afecta prin inhibarea unei proteine la nivelul creierului cu rol crucial in dezvoltarea celulelor de sprijin ale sistemului nervos.

Izolarea sociala in timpul copilariei are o serie de efecte negative care pot afecta calitatea vietii pe termen lung: incepand de la probleme cognitive si sociale, pana la dezvoltarea la maturitate a tendintei de a-si neglija copiii si la probleme de memorie.


Efectele izolarii sociale

Andrew Steptoe, psiholog la University College London: „Lipsa interactiunilor sociale este daunatoare indiferent daca persoana se simte sau nu singura. Cand traiesti izolat, nu numai ca iti lipseste compania, ci, in multe cazuri, esti lipsit si de sfaturi si sprijin din partea altor oameni.”

Oamenii care sunt singuri si nu au o retea sociala solida, sunt mai predispusi la boli cardiovasculare si la imunitate slaba. Este evident, sanatatea noastra psihica este conditionata de viata noastra sociala.

Cercetatorii sustin ca izolarea sociala si sentimentul de singuratate sunt cauzele ce pot mari riscul aparitiei bolilor, iar lipsa contactelor sociale afecteaza calitatea vietii, chiar daca persoana nu sufera de pe urma singuratatii.


Importanta socializarii

Prietenii sunt o parte importanta in viata noastra, ei ne furnizeaza feedback cu privire la gandurile si sentimentele noastre. Fara prietenii care sa ne ofere feedback-ul impartial putem deveni cu usurinta pierduti in labirintul propriilor noastre ganduri.

Adesea, cand ne gandim la o problema pe care o avem in viata noastra, poate fi greu sa gasim o solutie si sa nu ajungem la nicio concluzie. Daca totusi apelam la un prieten si ii povestim problema noastra, de multe ori ajungem sa descoperim solutiile mai repede. De ce? Ce se intampla?

Motivul este faptul ca a trebuit sa articulam gandurile noastre si le transmitem celorlalti folosind vorbirea. Activarea zonei creierului responsabila cu vorbirea, pare a avea un efect asupra gandurilor noastre. Prietenul nostru poate nu ne-a oferit nici un fel de sfat si totusi in urma conversatiei putem vedea mai clar eventualele solutii.

Un alt motiv este ca ei ne pot ajuta si ne pot oferi indrumare in adevaratul sens al cuvantului, sprijin si intelegere. In acest mod prietenii ne ajuta la mentinerea sanatatii noastre psihice.

Mai multi prieteni = Un creier mai dezvoltat


Psihoterapia cognitiv-comportamnetala si izolarea sociala

Avand in vedere posibilele repercursiuni ale izolarii sociale este foarte important sprijinul unui psihoterapeut.

Terapia cognitiv comportamentala poate ajuta persoanele care sufera de pe urma izolarii sociale prin mai multe metode si tehnici specifice, insa este la fel de importanta relatia terapeutica cu ajutorul careia psihologul ofera intelegere, acceptare, sprijin si caldura umana. Dintre aceste metode si tehnici putem enumera:

Identificarea gandurilor irationale care conduc la izolarea sociala (cauzele);

Dezbaterea gandurilor irationale prin punerea lor la indoiala;

Inlocuirea gandurilor irationale cu unele rationale;

Dezvoltarea abilitatilor de socializare si comunicare;

Construirea unui cerc de prieteni (retea suportiva);

Odata cu parcurgerea acestor etape, veti descoperi noi perspective de a privi intamplari care in trecut va determinau emotii negative puternice (dezadaptative). In acest mod, veti invata sa ganditi rational iar ca si consecinta, veti avea emotii adaptative care va vor imbunatati semnificativ calitatea vietii.


Daca nu locuiti in Bucuresti sau va este greu sa ajungeti la cabinet, va puteti inscrie in aplicatia online www.gandestesanatos.ro – aici inscrierea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite!


Psihoterapeut Mihaela Iote

0736.632.545

mihaela.iote@psihosolutii.ro