La ce sa ne asteptam cand pierdem ceva important

Dupa aceasta etapa urmeaza cea de-a doua, negarea. Ea reprezinta evitarea realitatii sau a gandurilor despre aceasta realitate prin constructii de genul „nu cred”, „nu poate sa fie adevarat”, „nu mi se poate intampla mie”, „poate totusi nu stau lucrurile asa”. Negarea este mecanismul natural de aparare impotriva durerii coplesitoare sau a socului despartirii. Negand ne aparam de durere.

Urmatoarea etapa este furia: “de ce tocmai mie”, “de ce el/ea”. Cautam vinovati, tragem la raspundere, vrem sa ne razbunam, acceptam realitatea si luptam impotriva ei. Este o perioada intensa emotional si foarte importanta in procesul de vindecare. Uneori simtim vina sau suntem agresivi si asta pentru ca nu reusim sa o controlam intr-un mod functional. Acesta este unul din momentele in care asistenta psihologica este mai mult decat binevenita.

Urmeaza o a patra etapa, strans legata de furie, si anume negocierea, o forma de a compensa durerea, de a cauta compromisuri care pot usura aceasta pierdere sau pot schimba cursul actual al lucrurilor. Apar regretele, sentimentul de vina, incercarea de a ne targui pentru a schimba ceva.

O a cincea etapa, care dureaza in general mai mult este deprimarea. Este momentul in care lasam loc sufletului nostru sa jeleasca pierderea, simtind o amorteala emotionala. Este o perioada de tristete adanca, lipsita de aspiratii, de speranta si de planuri de viitor dar in acelasi timp o etapa esentiala in procesul de vindecare, care nu trebuie ocolita sau scurtata artificial. In acelasi timp insa, este si o perioada sensibila cand se pot instala tulburari depresive sau anxioase, perioada in care vizita la psihoterapeut devine foarte importanta!

Urmatoarea etapa este acceptarea pierderii avute. Are loc gradual, linistit, nu ne mai impotrivim si nu mai reactionam asa de intens emotional atunci cand vorbim sau ne gandim la realitatea respectiva. Durerea este inca acolo insa putem trai cu ea intr-un mod sanatos.

In cele din urma apare integrarea pierderii si reorganizarea propriei vieti in functie de noua situatie. Incepem sa facem planuri tinand cont de pierderea suferita, apare speranta si durerea scade din intensitate. Nu uitam, insa indraznim sa privim inainte si sa traim adaptati la noua situatie.

Reusind sa identificam aceste etape atunci cand trecem prin ele, „travaliul” piederii va fi parcurs intr-un mod natural, fara sa ne speriem, invatand sa gestionam intr-un mod sanatos fiecare gand, emotie si comportament. Unii trec mai usor si mai repede prin acest proces, iar pentru alte persoane este mai dificil. Diferentele sunt date de natura pierderii, de modul in care persoana semnifica problema, de relatiile de suport emotional dar si de ajutorul specializat dat de psiholog. Tot acest proces este cu atat mai usor de parcurs cu cat avem langa noi sustinere si afectiune. Cu atat mai mult, asistenta psihologica specializata ne va ajuta sa trecem mai usor prin aceste etape, sa dam sens experientei emotionale, sa invatam cum sa gestionam emotiile si cum sa facem fata gandurilor, evitand astfel tulburarile care pot degenera din parcurgerea pierderii intr-un mod disfunctional.

Va asteptam deci cu drag la psihoterapeut, pentru a primi ajutor si sustinere specializate, si pentru a iesi impreuna la liman dintr-o perioada dificila si dureroasa.

Daca nu sunteti din Bucuresti sau Cluj si nu puteti ajunge la cabinetele noastre, va sugeram sa va inregistrati pe www.gandestesanatos.ro! Inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite si pot reprezenta primul pas spre dezvoltarea dumneavostra personala.

Psihoterapeut Simona Chiriluta