Legatura dintre anxietate si dependenta de alcool

La fel ca in cazul legaturii dintre depresie si dependenta de alcool, anxietatea poate fi atat o cauza a dependentei de alcool, cat si o urmare a acesteia:

– Consumul excesiv de alcool poate conduce la aparitia unor tulburari de anxietate;

– Alcoolul sporeste simptomele de iritare, anxietate si chiar depresie, afectand functiile creierului.

-Relatiile cu persoanele apropiate pot fi afectate, pot aparea probleme de concentrare, probleme de natura sexuala, sau dificultati la locul de munca;

-Dependenta de alcool poate provoca o degradare a calitatii somnului ce poate provoca iritabilitate si in timp probleme de concentrare;

Desi incetineste functiile organismului, in mod paradoxal, consumul excesiv de alcool poate duce la disparitia inhibitiilor. Emotiile sunt exprimate cu o mai mare usurinta, deoarece acea parte a creierului care ne ajuta sa ne controlam comportamentul este scoasa din functie sau se relaxeaza excesiv, astfel incat emotiile devin exagerate.

Fiind o modalitate des folosita de a te elibera de inhibitii, consumul de alcool poate fi considerata o supapa pentru cei care sunt anxiosi, carora le este greu sa se exprime sau nu functioneaza asa cum isi doresc. Fiind la indemana tuturor, este o modalitate des folosita de a „trata” pe moment starile neplacute ale anxietatii, insa pe termen lung le poate accentua sau mai grav, poate afecta serios functionarea creierului.

Fiind probleme seriose cu care foarte multi oameni se confrunta, atat dependenta de alcool, cat si anxietatea care a determinat consumul sau care s-a dezvoltat ulterior consumului, ar trebui sa fie tratate cu mare atentie.

De cele mai multe ori alcoolicii neaga faptul ca ei au o problema, evitand astfel confruntarea cu adevarul. De aceea majoritatea alcoolicilor nu pot sa se lase de bautura fara suport specializat.

Prin urmare, daca esti de parare ca te confrunti cu una sau ambele probleme descrise mai sus, poti apela la ajutor specializat!

Dacă nu poți ajunge la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca, te așteptăm pe www.gandestesanatos.ro! – Înscrierea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite și ele te pot ajuta să înțelegi de ce apar aceste dificultăți și vei învăța împreună cu psihoterapeutul tău cum să le faci față cat mai bine și să reușești să te bucuri de relațiile tale cat mai mult!

Găsești mai multe detalii dand click aici: Psihoterapie online

Succes!

 

Psihoterapeut Mihaela Iote

0736.632.545

mihaela.iote@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro