Merg la psiholog, deci sunt nebun?!

Afirmatia din titlu este cea mai des intalnita prejudecata despre psihoterapie si voi incerca s-o lamuresc cat mai bine.

In primul rand, ce este nebunia? Cum imi pot da seama ca cineva are asa ceva? In viziunea psihoterapeutilor si a psihiatrilor, nebunia este reprezentata de episodul psihotic, atunci cand o persoana este rupta de realitate intr-o anumita masura. Apar halucinatiile, vizuale (adica vede persoane care nu exista), auditive (aude voci care ii spun ce sa faca) sau idei delirante. Cine n-a vazut prin filme persoane care se cred Iisus, Fecioara Maria sau Dumnezeu?

Interesant despre aceste persoane care experimenteaza un episod psihotic este faptul ca n-au critica bolii, deci nu cred ca au vreo problema. In consecinta, persoanele care sufera de nebunie NU apeleaza la psiholog! Acestea ajung mai degraba in spital, unde sunt tinute sub supraveghere o perioada, pana isi revin. La fel de important este ca medicatia antipsihotica din ziua de azi este foarte eficienta, astfel incat chiar si persoanele care au experimentat un episod psihotic au sanse mari sa isi revina si sa traiasca o viata destul de echilibrata.

Depresia, anxietatea, panica sunt tulburari psihice de intensitate medie ce pot fi vindecate complet si care n-au nicio legatura cu nebunia, insa este important sa actionam si asupra cauzei problemelor (acest lucru relizandu-se prin psihoterapie) si nu doar asupra efectelor (asa cum actioneaza medicatia).

Un alt lucru foarte important este ca oamenii apeleaza la un psihoterapeut si in foarte multe alte situatii, altele decat depresia, anxietatea si panica. Sunt din ce in ce mai multi oameni care vin la cabinet pentru dezvoltare personala, cum ar fi pentru a scapa de o timiditate, pentru a-si imbunatati viata de relatie sau comunicarea de la serviciu. Nu e nevoie sa am probleme grave ca sa merg la un psiholog si sa imi insusesc acele instrumente care imi permit sa imi regasesc echilibrul de fiecare data cand sunt pus la incercare in viata.

Multi oameni se plang ca nu reusesc sa ajunga la un psiholog pentru ca nu au un cabinet in apropiere, sau pentru ca nu au timp. Impreuna cu echipa din care fac parte, am gasit o solutie pentru fiecare om care doreste consiliere sau psihoterapie si este nevoie doar de calculator si internet. Am realizat un program online de psihoterapie si dezvoltare personala in care poti intra la orice ora din zi, in care poti interactiona zilnic cu un psihoterapeut format in psihoterapie cognitiv-comportamentala, iar inregistrarea si primele 3 sedinte sunt gratuite (sedintele sunt reprezentate de explicatii video), ca sa poti intelege foarte bine cum poti primi ajutor.

Daca nu poti ajunge la cabinetul nostru din Bucuresti, te asteptam pe www.gandestesanatos.ro!

Totodata, sedintele se mai pot tine si pe Skype sau Yahoo messenger cu voce (sedinte audio sau audio-video). Acestea dureaza 50 de minute, iar continutul lor este identic cu cel al sedintelor din cabinet. Gasiti mai multe detalii dand click aici: Psihoterapie online.

O zi frumoasa si armonioasa!

Psihoterapeut Gabriel Dinu

0724.306.188
www.psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro