Cauta-ti un alt psiholog!

#1. „Nu am informatii despre modul in care ma poate ajuta un psiholog”.

Aceasta credinta este extrem de des intalnita. Sursa acesteia este practic lipsa de informatie referitor la rolul pe care il poate juca un psiholog in a rezolva unele dintre dificultatile cu care ma confrunt.

In Romania ultimilor ani nu a fost mediatizat aproape deloc rolul psihologului, interventia benefica pe care acesta o poate avea in viata ta. Mai multa lumina in acest domeniu iti poate aduce articolul de aici: http://www.psihosolutii.ro/content/index.php/psihoterapie-individuala/8-de-ce-sa-apelezi-la-un-psiholog.

De asemenea, te voi ruga sa te gandesti la perioadele din viata ta cand te simteai rau, cand aveai stari sau ganduri pe care nu ti le puteai explica. Sau cand aveai un conflict major cu alte persoane sau cu partenerul sau partenera ta de cuplu. Aici poate interveni un psiholog care are abilitatile necesare pentru a lamuri toate aceste stari, pentru a te ajuta sa afli ce se intampla in mintea ta atunci cand treci prin aceste stari dificile si pentru a te invata noi modalitati de a trece cu succes peste acestea.

# 2. „Daca merg la psiholog lumea va crede ca sunt nebun”.

Aceasta credinta ii impiedica pe multi dintre noi sa se adreseze unui psiholog atunci cand ar avea nevoie si isi are sursa in confuzia extrem de frecventa intre ce inseamna un psiholog si ce inseamna un psihiatru. Articolul de aici va va lamuri mai bine in a diferentia corect intre acesti doi specialisti: http://www.psihosolutii.ro/content/index.php/psihoterapie-individuala/6-la-psiholog-sau-la-psihiatru.

Mai mult decat atat, e important de stiut ca desi cei doi pot lucra in complementaritate, adica ca in unele afectiuni pe care le trateaza un psiholog e important sa existe si suportul medicamentos oferit de un psihiatru, mersul la psiholog nu este o dovada de „nebunie”. Dimpotriva, apelarea la un ajutor specializat in momente dificile de viata denota responsabilitate si deschidere catre rezolvarea unor probleme care se pot intinde pe o perioada lunga si care pot afecta pe termen lung calitatea vietii noastre. Asa ca de ce sa nu intervenim in cazul lor de la inceput, cand vedem ca ceva nu e in regula si sa ne bucuram mai repede de o calitate ridicata a vietii noastre?

# 3 „Psihologul la care am fost nu m-a ajutat cu nimic”

Aceasta credinta se refera la faptul ca unele persoane au mers la psiholog in momente dificile din viata lor, dar din motive diferite pentru fiecare, au renuntat la continuarea sedintelor. Acest lucru i-a facut sa creada ca psihologul si sedintele cu acesta nu l-au ajutat cu nimic.

Aceasta credinta se intalneste destul de des si un alt motiv pentru aceasta este ca se intampla uneori sa nu ni se para sau nu simtim ca psihologul/ psihoterapeutul la care ne-am dus este potrivit pentru noi. Fie prin stilul sau mai directiv sau dimpotriva mai putin directiv, poate prin atitudinea sa, poate prin varsta sa, si asa mai departe.

Cert este ca, chiar daca nu ai gasit psihologul potrivit pentru tine din prima, nu te opri. Exista extrem de multi specialisti foarte bine pregatiti care au instrumentele necesare pentru a te ajuta intr-un mod eficient, asa incat ar fi pacat sa incetezi sa cauti ajutor, doar pentru ca un singur psiholog nu a fost asa cum te-ai fi asteptat tu.

Dimpotriva, este chiar recomandat sa fii confortabil cu psihoterapeutul la care mergi: sa ai incredere in el, sa ai incredere ca ii poti impartasi anumite lucruri si sa ai incredere ca te poate ajuta.

Prima sedinta este o ocazie foarte buna pentru a te convinge daca ti se pare confortabil sa lucrezi cu respectivul psiholog sau psihoterapeut, sa vezi daca atitudinea sa este cea potrivita. Daca crezi ca toate lucrurile acestea te nemultumesc, nu te descuraja. Iti recomand sa perseverezi si sa cauti un altul care te poate ajuta.

De asemenea, prima sedinta e o ocazie buna si sa aflati daca psihoterapeutul cu care lucrati foloseste in interventia pe care o stabiliti de comun acord tehnici care si-au dovedit eficacitatea in studii de cercetare validate stiintific. Acest lucru va va garanta o interventie corecta si desigur o eficienta mai buna a interventiei.

Poti accesa forumul nostru pentru a afla cum un psihoterapeut te poate ajuta in diverse situatii: http://psihosolutii.ro/forum/viewforum.phpf=3&sid=4594c4e783aa321f7694b827774be05

In final, dupa ce am trecut in revista mai sus cele mai des intalnite credinte care ne pot face sa punem la indoiala importanta sau rolul benefic al psihoterapeutului, va recomand cu caldura sa apelati la un specialist in momente sau situatii din viata dvs in care va confruntati cu anumite dificultati. Nu uitati ca puteti sa hotarati dvs cu ce psihoterapeut va doriti sa lucrati, iar daca nu il gasiti pe cel potrivit din prima, nu ezitati in a cauta un altul cu care sa fiti confortabil.

Mult succes!

Psihoterapeut Irina Paraschiv