O viață plină de însemnătate

Studiile ne arata ca cu cat alergam mai mult dupa fericire, cu atat suntem mai nefericiti. Oare de ce se intampla asta?

Desi putem avea multe momente de fericire, multi dintre noi ajungem sa ne intrebam la un moment dat: Care este scopul vietii? Alergand dupa acel moment de fericire, incercand sa il prelungim cat mai mult, ne dam seama totusi ca ne lipsește ceva. Acel ceva este de fapt însemnătatea sau sensul vieții noastre.

Care este așadar diferența între a fi fericit și a da sens vieții noastre? Fericirea este o trăire de moment, adeseori legată de confort, reușită, împlinire, pe când sensul sau însemnătatea vieții derivă din apartenența la și servirea unui ideal mai presus de noi.

Deși se promovează foarte mult imaginea fericirii constante ca fiind normală, căutarea sensului în viață ne aduce mult mai multă împlinire.

Studiile spun că persoanele care găsesc în viața lor însemnătate, se adaptează mai ușor situațiilor stresante, au performante mai bune și chiar trăiesc mai mult.

Cum putem trăi o viață plină de însemnătate?

Sunt multe cai pentru a ajunge acolo. Psihoterapeutul Emily Esfahani Smith a studiat acest domeniu si a identificat 4 astfel de cai pe care le-am considerat a fi foarte utile:

1. Apartenenta. Relațiile cu persoane dragi, in care ne simțim valorificați pentru ceea ce suntem cu adevărat, si oferim la randul nostru acelasi lucru. Apartenenta se bazeaza pe dragostea pe care o purtam celorlalti, si este o alegere constienta.

2. Scopul. Scopul nu inseamna sa gasesti locul de munca ce te face fericit sau relatia ideala, ci mai degraba este legat de ceea ce oferi. Altfel spus, ne gasim scopul atunci cand ne folosim de abilitatile pe care le avem pentru a-i ajuta pe cei din jurul nostru, simtindu-ne astfel utili si validati. Este acel lucru care ne motiveaza sa traim in continuare.

3. Transcendenta. Aici vorbim despre acele momente din viata in care reusim sa ne conectam la ceva mai inalt, care depaseste granitele experientei noastre si uitam de noi insine. De exemplu, pentru unele persoane aceasta stare se obtine prin rugaciune, meditatie, scris, pictura sau orice activitate in care punem pasiune si avem senzatia ca pierdem notiunea timpului si ne cufundam intr-o stare de transa.

4. Povestea pe care ne-o spunem. Crearea unui fir narativ al vietii noastre ne ofera constientizarea modului in care noi am devenit noi. Mai mult decat atat, povestea pe care ne-o spunem are un rol transformator datorita continutului sau constructiv sau distructiv. Spre exemplu, privind un eveniment negativ din viata noastra dintr-o perspectiva distructiva, traiectoria povestii noastre se schimba si ne poate duce la dezamagire, tristete sau chiar depresie. In aceasi timp, acelasi eveniment privit drintr-o perspectiva constructiva ne poate conduce catre o viata plina de insemnatate, vindecare, iubire si o noua directie de crestere. Acest lucru se poate realiza si cu ajutorul psihoterapiei, dar si pe cont propriu prin reflectarea la experientele care ne-au format, ce am pierdut, ce am castigat, si in ultima instanta la povestea pe care ne-o spunem despre noi insine.

Toate aceste cai ne ajuta sa traim mai profund, mai prezenti si atenti la ce se intampla in jurul nostru si la experientele pe care le interiorizam. Pentru a ajunge insa in acest punct este nevoie de munca, disciplina si rabdare intrucat este un process continuu. Fiecare zi traita astfel este inca o fila adaugata la povestea noastra.

Daca nu reusiti sa identificati ce anume aduce insemnatate vietii voastre si aveti nevoie de indrumare, va asteptam la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii puteți accesa pagina de Contact a site-ului și să realizați o programare.

NOU! Accesati gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doriti si interactiune cu un psiholog va puteti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Mihaela Stinga (Iote)

0760 737 493

mihaela.iote@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

(Photo credit: Aleksandr Ledogorov pe Unsplash)