Parerea psihologului: de ce inseala barbatii?

De o importanta majora este parerea (credinta) barbatului despre a insela, parere care se formeaza in copilarie sau tinerete, de cele mai multe ori. Aceste credinte sunt influentate de credintele persoanelor semnificative din viata lor. Daca tatal mai calca stramb sau chiar ii spunea ca e normal sa faca asta din cand in cand, se va naste o credinta care „ il va lasa” sa aiba relatii sexuale si cu alte femei, deci va considera ca nu inseala daca doar se mai culca cu cate o alta femeie sau ca nu este ceva grav. Daca o persoana pe care a admirat-o foarte mult in copilarie sau tinerete considera ca esti un om de nimic daca iti inseli partenera, atunci o astfel de credinta va prinde radacini in mintea tanarului si-l va impiedica in a avea o aventura. Daca in cercul de prieteni cel mai admirat barbat e cel care a avut mai multe femei, atunci se creaza o credinta care il va face sa creada ca asta este modul in care poate capata valoare, ca barbat sau chiar ca om. In functie de aceste credinte, el va insela sau nu in momentul in care apar probleme in relatie sau chiar plictiseala.

Motivele principale pentru care barbatii inseala sunt generate si de o slaba comunicare intre parteneri si de o insuficienta atentie data relatiei sexuale, de catre ambele sexe. Asa apare monotonia si dispare interesul pentru celalalt in relatie. Daca cei doi si-ar spune mai des ce-si doresc pe plan sexual si ar face eforturi sustinute ca sa isi satisfaca aceste nevoi, problemele ar fi foarte putin probabil sa apara.

Este adevarat ca toti oamenii avem nevoie de feed-back pozitiv din partea celorlalti, iar in ce priveste sexualitatea, din partea partenerului. Conteaza mult sa fim apreciati, doriti si sa ni se arate asta din cand in cand. Aceste aprecieri din partea celorlalti ne pot influenta semnificativ stima de sine. Cand aceasta „hrana” pentru stima de sine nu mai exista sau este insuficienta, apare o stare de rau, de nemultumire, de frustrare, de depresie. Cea mai usoara cale catre o reechilibrare a stimei de sine, in cazul asta, este confirmarea barbatiei intr-un fel sau altul, acest lucru facandu-se printr-un simplu flirt cu o femeie sau chiar printr-o relatie adultera in toata regula.

Psiholog Gabriel Dinu

www.psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

P.S.: Daca va confruntati cu o astfel de prolema va asteptam la cabinet sau puteti accesa gratuit cea mai noua forma de psihoterapie sau dezvoltare personala online,  care este sub forma unui program ( aplicatie online) ce cuprinde intregul proces psihoterapeutic, asa cum se intampla si in cabinet. Acest program este realizat intr-un format de o sedinta pe zi, pe parcursul unor abonamente de 1,2 sau 3 luni. Fiecare luna de abonament include si cel putin o sedinta gratuita pe Skype, Yahoo Messenger cu voce sau in cabinetul din Bucuresti. Acest program include toate cele 3 etape ale psihoterapiei si poti beneficia de inregistrare si primele 3 sedinte in mod gratuit, astfel incat sa intelegi despre ce este vorba si cum te poate ajuta. Programul poate fi accesat pe www.gandestesanatos.ro si poti afla detalii despre cum functioneaza si despre ce cred utilizatorii pe Forum, unde poti intra in contact cu ei si iti poti descrie situatia dupa ce te-ai inregistrat.