Într-o lume agitată și solicitantă, tot mai des ne întrebăm cum ne putem spori și consolida sănătatea psihică? Ce putem face ca să avem o stare de bine și de echilibru emoțional?
S-ar putea să fie mai ușor decât crezi, dacă introduci câteva obiceiuri simple în rutina ta:
1. Investește în relații semnificative. Relațiile cu familia, prietenii sau cu persoanele din comunitatea din care facem parte ne ajută să rămânem echilibrați. Ce înseamnă să investești în aceste relații? Dă-le din timpul, energia și atenția ta, împărtășește-le celor dragi dintre ideile tale și ascultă-le pe ale lor, bucură-te de ce îi bucură și spune celor apropiați despre ceea ce te bucură pe tine, fă loc în programul tău pentru ieșiri la film, la cafea sau pentru plimbări în parc. Dacă nu ai primit invitații în ultimul timp, fii tu cel care inițiază!
2. Apreciază-te mai mult… și mai des! Modul în care ne gândim la noi înșine are un cuvânt de spus în starea noastră de bine. Ești conștient de calitățile pe care le ai? Vor fi câteva persoane care vor zice: “Nu sunt conștient de calitățile mele pentru că nu există”. Dă-mi voie să te asigur că nu există nicio ființă umană care sa nu aibă calități, dar există mulți oameni care nu știu să le recunoască în ei înșiși. Prin urmare, fii convins că ai calități și propune-ți ca în următoarea săptămână să le observi și chiar să le notezi într-un loc vizibil ca să le poți revedea zilnic. În cazul în care totuși nu reușești să scrii cel puțin cinci calitați, întreabă-ti prietenii, familia, colegii și notează ceea ce spun ei.
3. Practică mișcare fizică regulat. Activitatea fizică are un impact semnificativ asupra sănătății mintale. Exercițiile duc la eliberarea unor substanțe chimice care îmbunătățesc starea de spirit și la reducerea stresului. Alege activități care îți plac, cum ar fi mersul în ritm rapid în parc, înotul, mersul pe bicicletă sau alergatul, și încearcă să le integrezi în rutina ta săptămânală.
4. Fă curat periodic… în mintea ta! În mintea fiecăruia dintre noi apar frecvent gânduri automate negative, cum ar fi: “Nu sunt capabil să fac asta”, “Ceva rău mi se va întâmpla”, “Ar trebui să fiu mai puternic decât sunt”. Acestea ne fac să ne simțim triști, neliniștiți sau chiar anxioși. Deși nu putem să controlăm apariția acestor idei, putem alege dacă le credem, dacă le cultivăm sau dacă preferăm să nu le credem și să le demontăm, punând în locul lor o gândire rațională.
5. Gestionează stresul. Stresul este cu siguranță parte din viața fiecăruia dintre noi. Dar când ne lăsăm copleșiți de stres, acesta poate afecta negativ starea noastră de bine. Învață tehnici de gestionare a stresului, cum ar fi meditația, rugăciunea, respirația profundă și tehnici de relaxare. Planificarea atentă a timpului poate ajuta, de asemenea, la reducerea stresului. Încearcă să îți prioritizezi activitățile, să stabilești obiective realiste și să acorzi timp pentru relaxare.
Folosește următoarea perioadă să pui în practică acești pași, cu răbdare și bunăvoință față de tine însuți și bucură-te de o viață interioară echilibrată!
Dacă ești interesat să începi un program de psihoterapie sau dezvoltare personală, te așteptăm la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 lecții sunt gratuite. Poți face o programare la unul din numerele de telefon pe care le găsești la sectiunea de Contact de pe site.
NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GândeșteSănătos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Psihoterapeut Sandra Voicu
0729.007.831