Spune NU depresiei de Sarbatori. Cauze si indicatii.

Un alt factor important poate fi vulnerabilitatea psihologica si emotionala. Depresia este o tulburare emotionala cauzata de modalitati irationale de a gandi si de a interpreta anumite situatii negative din viata noastra. Aceste credinte irationale sunt ceea ce numim “vulnerabilitate psihologica”. Exemple de astfel de ganduri sunt: “Nu voi reusi niciodata sa obtin ceea ce imi doresc”, “e insuportabil sa fiu singur”, “daca oamenii din jurul meu nu sunt alaturi atunci eu nu ma pot simti bine”, “nu am nicio sansa sa gasesc pe cineva care sa ma iubeasca/ sa fie alaturi de mine” etc.

Aceste credinte se pot activa in situatii de viata stresante sau dificile cum ar fi apropierea Sarbatorilor, mai ales daca acele persoane sunt departe de casa sau nu au alaturi pe cei dragi.

Cazurile de depresie in preajma Sarbatorilor cresc de la un an la altul, iar pe langa cauza strict pragmatica a distantei, devine din ce in ce mai clar ca multe persoane au aceasta vulnerabilitate psihologica mult “pusa la incercare” de stilul de viata aglomerat si de comunicarea slaba cu familia sau cei apropiati.

Ce putem face?

In primul rand sa cautam sa ne inconjuram de oameni dragi in preajma Sarbatorilor si pe cat posibil sa petrecem timp de calitate cu acestia. Chiar daca familia nu ne e aproape, putem opta pentru mese cu prietenii sau pentru planificarea de activitati placute.

In al doilea rand sa cautam sa tratam si noi aceste perioade ca pe o perioada de sarbatoare in care sa planificam ceva deosebit, sau sa facem o activitate placuta amanata de mult timp.

Mai mult, incercati sa fiti atenti la modul de a gandi. Chiar daca nu suntem cu cei dragi in mediul de acasa asta nu inseamna ca e o situatie insuportabila. Oricat de chinuitor poate fi, cu siguranta sunt lucruri pe care le putem face asa incat aceste zile sa ne aduca o stare de bine.

Nu in ultimul rand, nu ezitati sa apelati la ajutor psihoterapeutic atunci cand observati ca melancolia de Sarbatori se transforma intr-o stare de tristete prelungita si ca incepe sa va afecteze starea de bine si functionarea de zi cu zi.

Desi e controlabila si vindecabila, depresia este o tulburare care mai bine este prevenita decat tratata, asa incat nu ezitati sa contactati fie familia, fie prietenii, fie un specialist atunci cand observati ca starile dvs. devin intense.

Daca nu puteti ajunge la cabinetul nostru din București sau Cluj-Napoca, va asteptam pe www.gandestesanatos.ro! – Inscrierea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite și ele va pot ajuta sa intelegeti de ce apar aceste dificultati si veti invata impreuna cu psihoterapeutul dvs. cum sa le faceti fata cat mai bine si sa reusiti sa va bucurati de viata cat mai mult!

Mult succes!

Irina Paraschiv

Psihoterapeut

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro