Stima de sine

Ti s-a întâmplat vreodată să nu te duci la un examen, chiar daca ai învăţat, pentru  că ştiai „sigur” că o să-l pici?
Ti s-a întâmplat vreodată să ştii „sigur” că nu o să te placă nimeni?
Că „sigur” o să meargă prost proiectul, că mai bine stau în casă decât să ies cu prietenii, că „sigur” or să râdă de mine?

Inseamna ca ai avut emotii negative de tristete, evaluare negativa si frica.

Stima de sine reprezinta modul in care ne evaluăm pe noi înşine în raport cu propriile aşteptări şi cu ceilalti şi reprezintă conştientizarea valorii noastre. Increderea in sine depinde mai mult de evaluarea capacitatii noastre de a face anumite lucruri. Spre exemplu: „nu cred ca pot ajunge pe luna dar acest lucru nu afecteaza stima mea de sine”.

Increderea in sine nu este innascuta si nu depinde doar de educatia pe care am primit-o Increderea in sine se sprijina pe rezultate concrete obtinute in trecut, pe experientele reale pe care o persoana le-a trait si care-i permit sa prezica rezultatele la care se asteapta in viitor. Ea se bazeaza pe constientizarea propriilor cunostinte si competente intr-un anumit domeniu. Acest lucru se poate realiza daca alegem sa vedem propriile realizări si calitati, precum şi propriile defecte pentru a le putea îndrepta. Dacă am media de 10 şi sunt şef de promoţie dar cred că acest lucru se datorează soartei şi nu mie atunci cu siguranţă am o încredere în mine scăzută. Daca am medie de 8 si cred ca numai la acest nivel pot ajunge, fara sa caut modalitati de a mari aceasta medie, de a-mi creste abilitatile de invatare, atunci SIGUR raman la media de 8.

Daca suntem flexibili si putem privi actiunile si experientele noastre astfel incat sa vedem si partea buna, pozitiva a lucrurilor si sa invatam ceva din ceea ce ni se intampla, reusim sa ne construim increderea in sine si sa ne intarim stima de sine.

Avem tendinta de a actiona in functie de imaginea pe care o percepem despre noi. Acesta este motivul pentru care vedem adesea oameni care fac unele lucruri dezadaptative. De exemplu, se întâmplă ca, după foarte mult timp de pregătire intensă un student să se blocheze in ziua examenului.
Dacă în inconştient toate gandurile lui erau „sigur o sa gresesc, nu imi mai amintesc nimic” atunci este normal sa apara un astfel de blocaj psihic.

Ce poti face? Ce ai facut pana acum ca sa ai o mai buna incredere in sine, mai mult curaj? Ai încercat de mai multe ori? A dat rezultate?

Am auzit aceasta propozitie la un curs “dacă ai acţionat identic în  mai multe situaţii şi nu a mers, încearcă altceva!”.
Încearcă să te placi, sa îşi găseşti calităţile.  Toti oamenii au si calitati, dar si defecte. O calitate nu este prezentă  în fiecare zi, în fiecvare clipă. O persoană inteligentă, rămâne inteligentă chiar dacă a făcut o deducţie logică greşită. Exersează în fiecare zi. Cere ajutorul. Caută şi încearcă să depăşeşti acest refren: ”eram sigur, numai mie mi se putea întâmpla” şi înlocuieşte-l cu „ok, e trist, supărător, frustrant că mi s-a întâmplat aşa ceva. Hai să văd ce ţine de mine să schimb astfel încât să am şanse mai mari să nu se întâmple.”

Noi suntem aici pentru a te ajuta!

Daca nu locuiti in Bucuresti sau va este greu sa ajungeti la cabinet, va puteti inscrie in aplicatia online www.gandestesanatos.ro – aici inscrierea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite si ele va pot ajuta sa intelegeti mai bine de ce apar dificultati in comunicare si veti invata impreuna cu psihoterapeutul dvs cum sa le faceti fata cat mai bine si sa reusiti sa va bucurati de relatiile dvs sociale cat mai mult!


Psiholog Roxana Niculescu
0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro
www.psihosolutii.ro