Stresul la mamicile full-time

De ce se intampla acest lucru? Printre cauzele cele mai frecvente este izolarea. Femeile care stau acasa de obicei au in spate un parcurs profesional. Obisnuite sa fie solicitate si provocate zilnic cu sarcini, dupa ce copiii devin mai independenti, ajung sa nu mai aiba in jur mediul social si interactiunile cu care au fost obisnuite. Acest lucru va avea o influenta foarte mare asupra imaginii de sine.

Studiile arata ca aceste persoane pot sa inceapa sa nu mai faca aceleasi activitati ca pana atunci, sa se simta “depasite” din punct de vedere profesional, sa nu mai aiba contact cu persoanele sau cu mediile cu care interactionau pana atunci. Imaginea de sine negativa se traduce in mintea persoanelor prin asa numitele “auto-evaluari globale negative”; de exemplu, “nu mai sunt capabila sa fac sarcinile pe care le faceam la locul de munca” sau “nu mai arat la fel de bine”, toate aceste evaluari ducand la o si mai mare izolare si de aici la emotii puternice de anxietate sau depresie.

Acestea se poate manifesta prin lipsa de interes in multe activitati, tendinta de a plange foarte usor, limitarea sau evitarea situatiilor sociale, dar si a activitatilor care pana atunci le faceau placere.

Un alt motiv important sta in asa numitul “stres de sub-solicitare”. Acesta se manifesta in cazurile in care dupa o perioada lunga de activitate, apare o perioada in care activitatile se raresc sau nu mai solicita persoana in aceeasi maniera din punct de vedere intelectual. Acest fenomen apare in general in timpul unei perioade prelungite in care activitatile obisnuite nu mai sunt atat de frecvente. Stresul de sub-solicitare poate duce la un sentiment de neimplinire destul de accentuat, mai ales in cazul femeilor obisnuite cu un ritm de viata alert si provocator. Mamicile full time pot resimti acest tip de stres foarte puternic. In cazul lor pot aparea sentimente de tristete, ganduri de ne-adecvare in anumite situatii sociale, dar si lipsa de placere pentru a face anumite activitati.

Acest tip de solicitare psihologica poate duce in timp la aparitia starilor de anxietate, depresie, dar chiar si stari de panica.

Cu siguranta ca a creste si educa un copil este unul dintre cele mai grele, dar si pline de implinire activitati. Totusi, numarul mare de femei ce stau acasa si care apeleaza la ajutor psihologic este in continua crestere, iar asta ne spune ca de foarte multe ori acest rol de mama poate duce la aceleasi stari de anxietate ca sindromul de burn out.

E important ca atunci cand observati ca interesul pentru activitatile care pana atunci va faceau placere scade, ca va simtiti din ce in ce mai trista sau apar momente prelungite de anxietate sa cautati sa discutati cu cineva apropiat despre asta. E primul pas catre a reusi sa va intelegeti mai bine starile.

Daca aceste stari se prelungesc, atunci recomandarea cea mai buna este sa cautati un psihoterapeut care va poate ajuta sa va intelegeti mai bine emotiile si gandurile, dar si care sa va ajute sa le gestionati si controlati mai bine. Impreuna cu un psihoterapeut veti reusi sa gasiti intelegerea si solutiile cele mai bune la preocuparile si starile cu care va confruntati.

Daca nu locuiti in Bucuresti sau va este greu sa ajungeti la cabinet, va puteti inscrie in aplicatia online www.gandestesanatos.ro – aici inscrierea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite.

Mult succes!

Psihoterapeut Irina Paraschiv

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro