Suicidul si depresia – Cand cei de langa mine se gandesc sa-si ia viata

Cu totii stim insa ca de cele mai multe ori depasim la un moment dat aceasta stare emotionala neplacuta si ne continuam linistiti viata. Dar uneori, nestiind cum sa gestionam gandurile si emotiile noastre, se instaleaza incet dar sigur, depresia. Intr-o forma severa, ea aduce un risc mare de suicid si de aceea trebuie tratata cu toata seriozitatea.

Ce sa fac daca observ ca cineva drag se gandeste sa-si ia viata? Cea mai buna modalitate de a preveni suicidul este sa cunoastem factorii de risc si sa recunoastem semnele de avertizare ale suicidului.

Factorii de risc pentru suicid variaza in in functie de varsta, sex si grup etnic. Peste 90% dintre persoanele care mor in urma suicidului sufera de depresie severa sau o alta tulburare psihica. De multe ori, persoanele care mor in urma suicidului au de asemenea probleme cu abuzul de substante, adesea in combinatie cu alta tulburare psihica.  In plus,  prezenta unor tentative suicidare anterioare, rude cu tulburari psihice sau abuz de substante, istoricul familial de suicid, violenta domestica, abuzul fizic sau sexual, boli si dureri cronice, privarea de libertate, toate acestea sunt elemente care pot favoriza comportamentul suicidar.

Semnele de avertizare care trebuie sa ne puna pe ganduri daca le observam la noi insine sau la cineva drag:
-vorbeste sau se gandeste mereu la moarte
-depresie severa (tristete profunda, pierderea interesului pentru lucrurile odata placute, probleme de somn si de hranire)
-asumarea de riscuri care ar putea duce la moarte (trece pe rosu)
-vorbeste despre faptul ca e neajutorat, fara speranta si fara valoare
-sentiment de resemnare completa si definitiva
-incheie lucruri neterminate, face un testament
-afirma lucruri de genul „ar fi fost mai bine sa nu exist” sau „vreau sa se termine totul”
-schimbari bruste de la tristete la bucurie
-vorbeste despre a-si lua viata sau despre suicid in general
-viziteaza sau suna prietenii pentru a-si lua la revedere

Ce fac atunci cand vad aceste semne de avertizare la o persoana?
Daca cunosti o persoana care pare a fi deprimata sau care crezi ca „cocheteaza”cu suicidul, ia problema in serios. Asculta atent ce iti povesteste. Ia initiativa si intreaba persoana respectiva daca planuieste ceva legat de suicid. Nu incerca sa convingi sau sa „certi” persoana respectiva pentru a te asigura ca nu se va sinucide. Mai degraba da de inteles persoanei respective ca il asculti si ca incerci sa intelegi. Evita afirmatiile de genul: „ai atat de multe lucruri pentru care merita sa traiesti”. Cauta imediat ajutor profesionist.
Adesea persoana afectata de depresie severa se simte fara speranta si crede ca nu-l poate ajuta nimeni. Tocmai de aceea, daca vrem sa ajutam pe cineva, merita sa insistam si chiar sa insotim persoana respectiva la medic.
Daca o persoana draga pare a fi in pericol iminent de suicid, nu lasa persoana respectiva singura. Indeparteaza orice arma, substanta sau medicament ce pot fi folosite in acest sens si mergi cu persoana respectiva la cea mai apropiata unitate de urgenta sau suna la 112, anuntand urgenta psihiatrica.
In timpul tratamentului, fii suportiv. Ajuta persoana afectata sa-si ia medicatia si sa mearga la sedintele de psihoterapie.

Daca tu sau cineva cunoscut tie trece prin depresie severa sau are ganduri de suicid nu intarzia in a cauta ajutor specializat! In plus, daca simti ca in ultima vreme nu te mai regasesti si esti trist si lipsit de speranta si energie, nu lasa lucrurile sa se agraveze. Te asteptam cu drag la psihoterapie.

Pentru mai multe informatii, acceseaza pagina de Contact a siteului si fa o programare. Psihoterapia se poate face si online, avand mai multe detalii AICI. Totodata, iti poti impartasi dificultatile pe forumul siteului, unde poti afla si ce cred clientii nostri despre terapie.

Psiholog Simona Chiriluţă