“Eu nu vreau sa reusesc!” Aproape nimeni nu s-ar putea imagina pe sine insusi rostind aceste cuvinte. Totusi teama de reusita se poate strecura discret, dar sigur in mintea noastra si uneori ne poate conduce pe drumul bizar al autosabotarii.
Succesul este un concept complex. Desi ne ofera o satisfactie imensa din punct de vedere emotional, social si adesea material sau financiar, vine si cu o serie de ‘complicatii’. Iata cateva dintre ele:
– Succesul necesita, cel mai adesea, efort, deci momente de disconfort si cui ii place disconfortul?
Cum sa gestionezi aceasta complicatie?
Exista o vorba inteleapta: “Vremea rea pare intotdeauana mai urata de la fereastra”. Pe masura ce lucrezi pentru ceea ce vrei sa obtii, nu vei simti doar efortul si oboseala, ci vei simti si satisfactie, bucurie, incantare pentru ceea ce faci. Dar este mai greu sa ‘prognozezi’ aparitia acestei emotii pozitive cand mintea ta este coplesita de ganduri ca “va fi greu”, “nu voi face fata”, “m-as putea face de ras”.
– Succesul presupune riscul pierderii lui si implica dificultatea mentinerii. Cu alte cuvinte, e greu de tolerat gandul ca ai putea cadea de sus.
Cum sa gestionezi aceasta complicatie?
Fiecare aspect pozitiv din viata noastra presupune riscul pierderii. Desigur, exista o serie de masuri pe care putem sa le luam pentru a minimaliza acest risc, dar rareori poate fi eliminat complet. Ar fi de dorit sa ne obisnuim sa toleram riscul pierderii si sa incercam sa nu lasam teama irationala sa ne impiedice din a ne bucura de ce avem sau am putea avea.
– Odata ce ajungi sa ai succes, exista asteptarea sa ai succes mereu.
Cum sa gestionezi aceasta complicatie?
Acest gand este irational, intrucat nimeni nu are succes intotdeauna. Asteptarea de a avea succes dupa succes este nerealista, fie ca vine din partea ta sau din partea celorlalti. Este foarte obisnuit ca unele proiecte sa functioneze mai usor, unele mai greu si altele deloc.
Atunci cand urcam un munte si ajungem in varf, nu ne facem casa acolo. Ne bucuram de priveliste, respiram aerul curat, ne odihnim un timp… si apoi?… suntem gata sa mergem mai departe… uneori, drumul catre urmatorul varf ne duce printr-o vale.
– Daca esti obisnuit cu rezultate modeste, succesul presupune teren necunoscut.
Cum sa gestionezi aceasta complicatie?
Intreaba-te cum au gestionat altii succesul? Fiecare dintre cei care au succes a fost la un moment dat “nou-venit in club” si a trecut prin procesul de adaptare. Citeste biografiile lor, vezi care le-au fost temerile, dificultatile si solutiile. Inspira-te din experienta altora. Necunoscutul are o reputatie nedreapta. In spatele acestui concept stau adesea experiente pozitive, nu invers.
Ce este succesul pana la urma? Este momentul in care ai pasit in varf sau este procesul intreg de asumare, de autocunoastere, de acceptare a pasilor gresiti si de revenire pe drumul initial, de depasire a propriilor limite si frici si apoi implinirea scopului? Eu consider ca satisfactia reusitei incorporeaza intreaga experienta.
Care sunt temerile tale si cum le depasesti? Daca doresti asistenta, te asteptam la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Poti face o programare la unul din numerele de telefon pe care le gasesti la sectiunea de Contact de pe site.
NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Psiholog Sandra Voicu
0729.007.831