Cati dintre noi nu am auzit de tipuri de relatii disfunctionale sau de incompatibilitatea dintre tipurile de atasament al partenerilor?
Pentru a putea vorbi despre o relatie de cuplu disfunctionala este cazul sa plecam de la ce inseamna o relatie functionala si care este piatra de temelie a unei astfel de relatii.
La baza oricarei relatii se afla o forma de atasament. Definitia atasamentului este: ATASAMENT, atasamente, s. n. Afectiune (puternica si durabila) fata de cineva sau de ceva. – Din fr. Attachement (conform DEX).
Plecând de la aceasta definitie, putem spune ca atasamentul disfunctional este acel atasament care afecteaza în mod negativ persoana fata de care se manifesta. Acest stil de atasament se formeaza inca din momentul in care noi ne nastem si in raport de cum este relatia noastra cu mama, cu tata, cu bunicii sau cu alte persoane semnificative din viata noastra. Acest concept a fost studiat intens in ultimii 50 de ani, incepand cu studiile lui John Bowlby si Mary Ainsworth legate de atasamentul copiilor fata de parinti, apoi in relatiile dintre adulti.
Principalele forme de atasament disunctional sunt:
1. Atasamentul anxios,
2. Atasamnetul securizant,
3. Atasamentul evitativ.
În articolul de fata ne vom axa pe primul tip de atasament.
Atasamentul anxios inseamna ca persoanele respective sunt nesigure pe ele si este nevoie in permanenta sa fie asigurate ca totul este in regula si sa fie in permanenta validate de ceilalti pentru absolut orice au de gand sa interprinda. Tocmai din acest motiv sunt in permanenta stresate de absolut orice intevine in relatia lor de cuplu chiar daca unele lucruri pot fi catalogate ca fiind normale. Din cauza predispozitiei spre acest tip de atasament astfel de persoane in foarte putine cazuri stau singure, fara sa nu fie implicate intr-o relatie de cuplu si din cauza ca se grabesc si nu au rabdare sa creeze o relatie functionala de cele mai multe ori intra in relatii care se dovedesc a fi abuzive si traumatizante. Aceste persoane vazute din exterior par foarte agitate si implusive, nesigure pe ele si foarte dificile. Nu pot avea incredere in oameni, cu greu socializeaza sau interactioneaza.
Pe de alta parte, persoanele care sunt într-o relație cu cineva care manifesta un atasament anxios se simt acaparate și secate de energie de către partener. Din aceasta cauza intervin și majoritatea coflictelor si, în ultima instanța, incetarea relatiei.
In cazul in care te identifici ca având o astfel de problema, nu ezita sa apelezi la ajutorul unui psihoterapeut pentru a învața cum sa ajungi la un echilibru psihic și emotional.
Sa nu uitam ca nu este grav sa ceri ajutorul si nici sa primesti ajutor; este grav sa ai nevoie de ajutor si tu sa te prefaci ca nu ai nevoie de nimeni.
Daca nu poti ajunge la cabinetul nostru, te asteptam pe www.gandestesanatos.ro! Sedintele se mai pot tine si pe Skype sau Yahoo Messenger cu Voce. Acestea dureaza 50 de minute, iar continutul lor este identic cu cel al sedintelor la cabinet.
Inregistreaza-te acum!
Psiholog Andreea Neacsu