Fără să vrea, mulți oameni adoptă și utilizează tot felul de convingeri nesănătoase/iraționale principale și specifice care le provoacă neliniște. Cea mai importantă cale irațională este cea a lui trebuie sau urmarea statornică a ceea ce Karen Horney a numit ,,tirania factorului trebuie”. Urmând pista lui Horney se ajunge la următorul concept în REBT (Terapia rațional-emotivă și comportamentală): „În general, vă creați nefericirea în mod inutil și nevrotic, menținând cu tărie convingeri iraționale absolutiste, îndeosebi prin credința rigidă în factorii necondiționali de tip trebuie, se impune și este obligatoriu”.
O primă întrebare care se impune este cea referitoare la modul în care mulți oameni dobândesc sau inventează factorii distructivi de tip trebuie. Acest lucru se întâmplă foarte ușor. Oamenii se nasc în primul rând sugestibili, creduli la legile părinților și culturii lor. În plus, au propriul talent de a inventa reguli și reglementări pe care consideră, cu rigiditate, că trebuie să le urmeze, atât ei personal, cât și alții.
Numeroase studii susțin teoria REBT, potrivit căreia persoanele cu tulburări emoționale subscriu la mai multe gânduri nerealiste și dogmatice decât o fac persoanele mai puțin tulburate emoțional.
Interesul larg față de ideile iraționale a avut rezultate atât bune, cât și rele, deoarece oamenii creează multe tipuri, poate chiar sute, de gânduri iraționale, care tind să le influențeze sentimentele și să-i determine să acționeze ineficient. În niciun caz, însă, nu se poate susține că toate gândurile iraționale duc la nevroze. Explorând convingerile iraționale ale pacienților săi, Dr. Albert Ellis a descoperit că putea reduce lista inițială de 12 credințe iraționale, la 3 credințe iraționale principale și toate erau factori de tip trebuie, nu preferințe. Cei trei factori esențiali de tip trebuie care creează probleme emoționale sunt:
1. Eu trebuie să acționez bine și/sau să câștig aprobarea unor oameni importanți, altfel sunt inadecvat!
2. Tu trebuie să mă tratezi corect și cu considerație și să nu-mi pui piedici în mod nejustificat, fiindcă atunci tu ești un mizerabil.
3. Circumstanțele vieții mele trebuie să-mi dăruiască lucrurile pe care le doresc și trebuie să mă ferească de rău, fiindcă altfel viața este insuportabilă și nu pot fi fericit!
Atunci când Ellis a sintetizat ideile iraționale anterioare pe care le-a descoperit în acești trei factori majori de tip trebuie, a descoperit de asemenea că celelalte convingeri neliniștitoare ale pacienților săi nu erau independente, ci rezultau în mod conștient sau nu din factorii lor de tip trebuie. Să luăm, de exemplu, una dintre credințele iraționale cele mai comune, numită catastrofare: “Este catastrofal dacă dau greș în această sarcină importantă și este oribil dacă oamenii mă vor respinge pentru că am dat greș”. Oare de ce ar recurge un om la asemenea catastrofare stupidă și nerealistă? În principal, pentru că începe cu un trebuie conștient din care derivă apoi, cu ușurință, catastrofarea. Începe astfel cu: “Trebuie neapărat să execut sarcina asta bine!”, după care concluzionează: “Și pentru că nu am executat-o atât de bine cât ar fi trebuit în mod neapărat, este catastrofal, este mai mult decât supărător, este pe cât de rău poate fi, este de-a dreptul sfârșitul lumii!”. Dacă ar rămâne doar la preferința de a lucra bine și n-ar amplifica-o niciodată la nivelul unei necesități cumplite, al unui factor trebuie, nu ar mai considera niciodată rezultatul slab, o catastrofă. În acest caz, declarația preferinței ar fi: “Mi-ar plăcea să execut bine sarcina asta, dar nu este ceva obligatoriu. Prin urmare, dacă dau greș este desigur neplăcut, dar nu o catastrofă!”.
REBT arată așadar cum vă neliniștiți singuri cu factorii absolutiști de tip trebuie, se impune și este obligatoriu. Terapia afirmă că puteți foarte bine avea factori de tip trebuie condiționali și logici, ca de ex: “Dacă vreau să citesc cartea aceasta, trebuie să o cumpăr sau să împrumut un exemplar”. Pentru acești factori convenționali de tip trebuie, ajunge să spuneți: “Dacă doresc ceva, atunci trebuie să acționez adecvat pentru a obține acel lucru”. Genul acesta de factori trebuie este realist și vă ajută să acționați rațional. REBT vă acceptă factorii trebuie realiști, dar vă arată cum să-i căutați pe cei necondiționali și ilogici. De exemplu: “Chiar dacă nu pot obține un exemplar al acestei cărți, tot trebuie să o citesc”. Practic, REBT adaugă următoarea regulă: în încercarea de descoperire a convingerilor iraționale pe care le utilizați pentru a vă tulbura, căutați factorii dogmatici de tip trebuie și se impune.
Utilizând REBT, puteți găsi rapid acești factori trebuie și puteți vedea cum vă neliniștiți în mod inutil prin păstrarea lor cu stăruință. Dar asta doar dacă veți căuta!
Așadar, de câte ori sunteți neliniștiți de ceva, căutați-vă factorii trebuie dogmatici, evidenți sau ascunși. Presupuneți că îi aveți realmente, iar dacă nu îi puteți găsi, apelați la un terapeut care să vă ajute să îi identificați, astfel încât să înțelegeți modul în care astfel de convingeri nesănătoase vă influențează emoțiile și acțiunile.
Dacă aveți nevoie de sprijin în acest sens, vă așteptăm la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii puteți accesa pagina de Contact a site-ului și să realizați o programare.
NOU! Accesați gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GândeșteSănătos din AppStore și GooglePlay. Dacă doriți și interacțiune cu un psiholog vă puteți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Psiholog Ioana Ionicioiu
0746 211 896