Fiecăruia dintre noi i se întâmplă să treacă în anumite momente ale vieții prin tot felul de evenimente mai puțin plăcute sau chiar traumatizante. Din păcate, deși nimeni nu și le dorește, ele apar de cele mai multe ori fără să le putem controla. În fața unor astfel de situații, reacționăm emoțional și comportamental, doar că nu toți o facem la fel. Unii resimțim, de exemplu, stări de tristețe, îngrijorare, nemulțumire, regret, în vreme ce alții simțim o anxietate sau depresie puternice și ne învinovățim pentru ceea ce s-a întâmplat.
Emoțiile acestea din urmă ne pot afecta calitatea vieții și funcționarea, mai ales atunci când durează o perioadă mai lungă de timp, sunt intense și devin din ce în ce mai frecvente. Și totuși, ce face diferența între cele două categorii de persoane? Înțelegând felul în care influențăm instalarea și menținerea acestor stări emoționale exagerate, știm că de noi depinde să facem ceva în direcția ameliorării și vindecării acestora.
Așadar, sentimentele negative nu apar și nu există independent, ci putem alege dacă să ni le creăm sau nu. Suntem actorii care acționează activ, nu victime ale condițiilor externe. Noi construim modul în care reacționăm din punct de vedere psihologic și din fericire, putem refuza să creăm tot felul de stări emoționale nesănătoase și să acționăm în vederea găsirii unor moduri de a reacționa mai utile.
Această teorie este una constructivistă care își are originea în urmă cu mii de ani, la filosofii asiatici, greci și romani. Unul dintre ei, Epictet, a formulat-o într-o manieră foarte clară și succintă: “Oamenii sunt tulburați nu de lucruri/situații, ci de părerile pe care le au despre acestea”.
Teoria cognitiv-comportamentală cu privire la modul în care te perturbi singur este mai cuprinzătoare și mai precisă decât cea a lui Epictet. Ea afirmă faptul că oamenii se perturbă singuri din cauza lucrurilor care li se întâmplă și a părerilor/credințelor, sentimentelor și acțiunilor lor. Te perturbi deci, din cauza lucrurilor și din cauză că te gândești, simți și acționezi asupra lor. Muncești din greu să te îngrijorezi, de exemplu, prin modul în care gândești, simți și te comporți. Din fericire, în calitate de constructivist și de persoană care rezolvă probleme, poți învăța să nu o mai faci.
Conștientizând și identificând ce anume din felul în care interpretăm situațiile ne afectează emoțional și comportamental, înțelegem că atunci când nu avem control asupra a ceea ce ni se întâmplă, putem alege întotdeauna în privința modului în care răspundem la ceea ce ni se întâmplă. Putem refuza așadar, să intrăm în panică sau să ne deprimăm în legătură cu evenimentele nedorite.
Pentru a aprofunda aceste lucruri, te asteptam cu drag la cabinetele noastre din Bucuresti si Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poti accesa pagina de Contact a site-ului si sa realizezi o programare.
NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Psiholog Ioana Ionicioiu
0746 211 896